Socialistisch voorman vreest terugloopt aantal zelfstandigen en groei gedwongen werknemers.

“De zelfstandige ondernemers gaan terug in getal, en het reuzeleger der bezitloze, afhankelijke, ondergeschikte werkers neemt toe.” Zo schrijft een socialistisch voorman….

De zelfstandige ondernemers gaan terug in getal, en ‘het reuzeleger der bezitloze, afhankelijke, ondergeschikte werkers neemt toe. En de opruiming die zij – grote ondernemers –  houdt onder de werkelijk onafhankelijke ondernemers is nog veel grondiger dan uit deze cijfers te zien valt.

De cijfers die wij zullen geven hebben alle betrekking op het teruggaan der zelfstandigen en het toenemen van de ondergeschikten.  Alleen in de rubriek Industrie zijn al ruim 84000 ondernemers verdwenen. Er zijn veel ondergeschikten bijgekomen.

De verdwenen zelfstandig ondernemers zullen wel hoofdzakelijk tot de kleinere soort behoren.  Wij weten echter dat alleen de grote en zeer grote patroons vermeerderen.  De van hen afhankelijke personen zijn met ongeveer één miljoen gestegen.

Was

‘nu’

Zelfstandigen

29%

22%

Niet-Zelfstandigen

71%

78%

Hoe lang de 78% niet-zelfstandigen zullen blijven gehoorzamen aan en zich laten uitbuiten. Maar iedereen zal kunnen begrijpen dat eenmaal deze vraag aan de orde komt. En spoediger, naarmate de 78 talrijker en de 22 minder talrijk worden.

Een paar fragmenten uit een artikel van Frank van der Goes, een van de oprichters van de SDAP (de voorganger van de PvdA), in Het Volk op 8 april 1909. Van der Goes heeft het hier over data van de Duitse arbeidsmarkt rond de vorige eeuwwisseling. Hij vergelijkt cijfers van 1895 met die van 1907. Hij ziet de forse teruggang van het aantal zelfstandigen met lede ogen aan, omdat ze hun zelfstandigheid gedwongen moeten inruilen voor werknemerschap.

Kom met zo’n visie maar eens aan bij zijn opvolgers als Minister Asscher of Mariëtte Patijn van de FNV.

Anno 2016: 15% zelfstandigen geen opdracht meer door Wet DBA.

Terug naar de actualiteit van 110 jaar na dit bericht.

Intelligence Group en ZZP-expert Pierre Spaninks onderzochten de actuele effecten van de Wet DBA op de ongeveer 400.000 zzp’ers die hun diensten aanbieden op de zakelijke markt.  Ze komen vandaag met nieuwe cijfers naar buiten.

 • Van die groep zzp’ers hen hebben er tot nu toe 62.000 (15,5%) te horen gekregen dat hun opdrachtgever hen niet meer op basis van zelfstandigheid wil inhuren. In september waren dat er nog maar 47.200 (12%), een stijging van 31%.
 • Minder dan de helft (26.000, 42%) van de 62.000 getroffen zzp’ers kon het werk alsnog uitvoeren als uitzendkracht of in een payroll-constructie. De meerderheid (36.000, 58%) kreeg zelfs die kans niet en bleef met lege handen achter.

“Doordat de staatssecretaris zijn maatregelen elke keer net iets anders uitlegt, weten opdrachtgevers nu helemaal niet meer waar zij aan toe zijn,” zegt ZZP-expert Pierre Spaninks. “Een deel van hen heeft de inhuur van zzp’ers drastisch teruggeschroefd of heeft aangekondigd dat per 1 januari te doen. Het idee van het kabinet was dat daar banen in loondienst voor in de plaats zouden komen, maar daarvan is tot nu toe geen sprake.”

Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group licht toe: “In augustus hebben wij voor het eerst een aantal vragen over de effecten van de wet DBA meegenomen in ons Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO). Dat houden wij al sinds 2003 elk kwartaal onder een representatieve groep van 4.000 tot 5.000 werkende Nederlanders. Dat hebben wij nu weer gedaan, op precies dezelfde manier, zodat de resultaten goed te vergelijken zijn.”

“Van de data die we daaruit hopen te krijgen is nu twee derde binnen,” aldus Waasdorp. “Met het oog op het kamerdebat van donderdag hebben wij besloten alvast deze indicatie te geven van hoe de situatie zich ontwikkelt.”

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

4 reacties op dit bericht

 1. Mooi begin Hugo-Jan. Begrijp ik eidelijk waarom ik als linkse rakker zo diep voel dat zelfstandig werken het beste is dat je kan doen.

  Voor de rest zijn deze cijfers natuurlijk heel erg slecht. En dat voor 1-1-2017 als de grote slag gaat komen.

 2. Moeten we vrezen voor schijn werknemers?

  Ik denk dat er niet zo veel schijnwerknemers zullen komen.
  Het ligt voor de hand dat ex-ZZP-ers die solliciteren voor een ‘echte’ baan tweede keus zullen zijn, omdat er niet het vertrouwen bij de werkgever is dat deze lang bij de werkgever in dienst zullen zijn. En als je dan ook nog 50+ er bent dan kun je het helemaal wel vergeten op die reguliere arbeidsmarkt.

  Tot zover het succes van Asscher/Wiebes …..