"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Voor freelancers is free, connected, and values-driven kunnen werken belangrijker dan de maximale winst opstrijken”

De nieuwe workforce, de zzp’ers, zijn volgens Sara Horowitz (FreelanceUnion) niet zo van het kopen om te kopen – de vroegere definitie van succes. Ze kunnen minder kopen, maar ze hebben wel meer…

“Julie moeten meer geld uitgeven,” zei Mark Rutte in 2013. Zo wilde onze premier het land uit de toen al 5 jaar voortslepende recessie trekken. Drie jaar later staan we er volgens Willem-Alexander een stuk beter voor. We geven voorzichtig meer geld uit, maar spenderen we wel genoeg? Volgens Sara Horowitz, oprichtster van de Amerikaanse Freelancers Union, kan het economisch herstel veel sneller, ware er niet zoveel de freelancers.

Toen na de recessie de balans werd opgemaakt is er een nieuwe, grote groep freelancers bijgekomen. Een nieuwe generatie werkzoekenden was op de arbeidsmarkt gekomen en koos voor de vrijheid van het voor jezelf beginnen. Tegelijk gingen werknemers die hun baan hadden verloren voor zichzelf aan de slag.  Ze hadden zichzelf  toch maar even door de recessie geloodst. Nederland telt nu ruim een miljoen zelfstandigen. In Amerika freelancen ruim 53 miljoen mensen (deels in combinatie met een baan). In beide landen is dat een aardige hap uit de taart van de gehele landelijke workforce. Ze hebben dus een aanzienlijke invloed op de economie. Maar deze groep zou economisch herstel wel eens kunnen stagneren, zo stelt Horowitz. Waarom? Zelfstandigen werken en verdienen minder dan toen ze nog een fulltime, vaste baan hadden. En dat betekent dat ze minder besteden op alle terreinen in de markt.

Hand op de knip

“Freelancers, you aren’t spending enough to boost the economy,” kopte CNN. Met de gestage banengroei klimt ook de economie langzaam weer uit het dal. Maar Amerikanen houden nog altijd hun hand op de knip. In het land waar ‘consumerism’ een lifestyle is, worden sinds de recessie nog altijd te weinig auto’s, meubels en kleren gekocht. Net als Rutte destijds opriep tot meer geld uitgeven, is het ook volgens sommige Amerikaanse politici een ‘patriotic duty’ om te kopen, kopen, kopen.

Maar die nieuwe workforce, de zzp’ers, zijn volgens Horowitz niet zo van het kopen om te kopen –  de vroegere definitie van succes. Want, zo lijkt de heersende gedachte bij deze generatie: hebben we nu echt helemaal niks geleerd van de recessie? Was één van de oorzaken niet dat we meer kochten dan we nodig hadden?

“Voor freelancers is  “free, connected, and values-driven”  kunnen werken belangrijker dan de maximale winst opstrijken”

De mindset van iemand die per uur, dag of project betaald wordt is anders dan van iemand die kan rekenen op een vast bedrag dat iedere maand op de bankrekening wordt gestort. De zelfstandige realiseert zich sneller dat hij meer uren moeten maken om  bijvoorbeeld een groter huis te kunnen kopen. Vanzelfsprekend volgt dan de vraag: heb ik dat ervoor over? Belangrijke drijfveren om als freelancer te werken zijn juist om “free, connected, and values-driven” te kunnen werken. En onafhankelijk te kunnen zijn. Dat is belangrijker dan maximale winst opstrijken. Dan heb je misschien wat minder te besteden maar ben je rijker als het om ‘persoonlijk’ divident gaat.

Ervaringen in plaats van spullen

Wie zelfstandige is kan de ‘traditionele’ statussymbolen als een dure auto en een groot huis vaak minder snel veroorloven. Dus geven ze liever geld uit aan ervaringen: leren van nieuwe vaardigheden, meer tijd voor het verzorgen van ouders, maatschappelijk of vrijwilligerswerk. En dat is goed. Want geld aan ervaringen in plaats van spullen maakt ons  gelukkiger op de lange termijn. Ervaringen gaan immers meer om gedeelde connecties dan de oppervlakkige aantrekkingskracht van dingen die met de tijd altijd hun waarde en functie verliezen.

Minder te besteden

Maar dan is er nog de harde realiteit:  zelfstandigen hebben simpelweg minder te besteden. Het aantal zelfstandigen zal de komende jaren alleen maar toenemen, maar zolang hun inkomsten afnemen, zullen ze ook niet meer gaan besteden. Dat betekent grotere inkomensongelijkheid. Nu we weten dat de fulltime banen van vroeger niet meer allemaal terugkomen, moet deze groep wel genoeg verdienen om rond te komen. Economisch herstel betekent niet dat we teruggaan naar de situatie zoals die vroeger was, naar een bestedingspatroon zoals die was. Wat we wel nodig hebben is een nieuw systeem waarin zelfstandigen goed van hun werkzaamheden kunnen leven en zelfs ook kunnen sparen. En tegelijk moeten we naar een nieuwe, betere mindset: accepteren dat we minder kunnen kopen maar wel meer hebben.

3 reacties op dit bericht

  1. Freelancers sparen inderdaad beter dan werknemers. Je moet immers een buffer hebben voor als het minder gaat. En we hebben in de schuldencrisis geleerd dat sparen beter is dan teveel lenen.

    Verder zou ik de vrijheid van het freelancen voor geen geld willen missen 🙂

    Blijft wel de vraag of het freelance-bestaan voor iedereen geschikt is en of in sommige branches meer bescherming nodig is.

  2. Inderdaad! En dan is een beetje behoedzaam met je geld omgaan wel zo slim, ook voor werknemers trouwens. Geld blijft toch een vreemd goedje; als je het bewaart heb je er niks aan, als je het uitgeeft ben je het kwijt.

    • En als je het spaart wordt je gestraft met belasting over je spaargeld