"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Waarom de drone & zelfrijdende auto zo’n impact heeft

Future-technology-Concept-of-the-car-with-the-autopilot-GoogleDe zelfrijdende auto komt eraan. Maak u geen illusie, iets meer dan 5 jaar gaat het duren voordat hij er is en dan zal het snel gaan.

De drone die pakketjes bezorgd zal waarschijnlijk iets langer op zich laten duren, maar niet heel veel langer.

En dat is geen goed nieuws voor de arbeidsmarkt. Want een schrikwekkend aantal mensen verdient momenteel nog steeds zijn baan als vrachtwagenchauffeur, koerier, taxi-chauffeur, etc. En die zijn dan heel snel werkloos.

Dit is een kaart van de VS in 2014 over het meest voorkomende beroep per staat. Truck driver bevat zowel vrachtenwagenchauffeurs als koeriers.

Screen Shot 2016-08-08 at 12.56.41

De veranderingen door de jaren heen hebben ze ook mooi in kaart gebracht. Daarvoor moet je even op deze link klikken.

In de jaren ’80 was de secretaresse het meest voorkomende beroep. Toen kwam de PC en konden we veel zelf.

De opkomst van drones en zelfrijdende auto’s zal een gigantische impact hebben op de arbeidsmarkt. We weten dat dit er op korte termijn aan zit te komen, toch grijpen we niet in. Vechten tegen de technologie is kansloos, dus laten we de mensen die hun werk dreigen kwijt te raken helpen. Ze moeten ervan doordrongen zijn dat het eindig is en aangezien een basisinkomen verder weg is dan deze ontwikkelingen zou ik graag programma’s willen zien om deze mensen nieuwe skills aan te leren.

Bas van de Haterd is auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk. Hij kijkt zowel naar het werk dat mensen nog gaan doen, de manier waarop we dit werk organiseren als de manier waarop we mensen voor dit werk aantrekken en motiveren. Hij schreef hierover o.a. boeken als 'Talent Acquisition Excellence', '10 banen die verdwijn & 10 banen die verschijnen', de maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto en (R)evolutie van Werk. Ook organiseert hij jaarlijks het Digitaal-Werven event. Bekijk alle berichten van Bas van de Haterd