"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Digital detox. Hoe overleef je (als zp’er) negen dagen zonder internet. Lessen vanaf een cruiseschip.

Kun je als freelancer, interim-manager of ZZP-er zonder internet? Ik nam de proef op de som. Negen dagen zonder internet. Lodi Planting deelt zijn lessen.

Kun je als freelancer, interim-manager of ZZP-er zonder internet? Ik nam de proef op de som. Negen dagen zonder internet. De belangrijkste lessen deel ik met jou in dit artikel.

Vragen?

Kun je als ZZP-er zonder internet?

Laten we de belangrijkste vraag ineens antwoorden (ook al is het een gecompliceerd antwoord). Ja, je kunt als ZZP-er tot op zekere hoogte zonder internet. Ik schrijf tot op zekere hoogte omdat dit in eerste plaats afhangt van de diensten die je aanbiedt of de producten die verkoopt. In tweede plaats speelt de tijdsspanne waarin je geen toegang tot het internet hebt een belangrijke rol.

Kun je als ZZP-er op vakantie?

Als je een antwoord kan formuleren op deze twee variabelen, dan weet je of jij als freelancer zonder internet kan. Meer nog: dan weet je ook of je op vakantie kunt gaan. ZZP-ers moeten op gepaste tijden uit hun business stappen, ontspannen van heerlijke momenten en quality time doorbrengen met hun geliefden. Een vakantie geeft je weer voldoende energie en die input die nodig is voor de volgende (werk) periode. Het gaat om doen en daar word je uiteindelijk een betere of meer succesvollere freelancer door.

Freelancers werken tijdens hun vakantie

Dit gezegd zijnde werken freelancers tijdens hun vakantie massaal door. Dit houdt in dat 94% van de zelfstandigen bereikbaar blijft via telefoon en/of e-mail. In principe heb je hier geen toegang tot het internet voor nodig. Tegenwoordig bestaan er veel oplossingen zoals 3G die je bereikbaar laten zijn en zelfs laten werken op de meest exotische locaties.

Lodi Planting (LodiPlanting.com)Het is altijd vakantie (of een werkdag)

Ik heb zelfs mijn vakantie en werk zodanig door elkaar gehad dat er nog nauwelijks onderscheid bestaat. Voor mij is elke dag een werk- of een vakantiedag. Dit hangt af van externe zaken zoals de locatie, de taken op mijn todo-lijst en mijn gemaakte afspraken/deadlines. Maar ook interne factoren zoals mijn humeur, de zin om te werken en mijn discipline spelen hierbij een belangrijke rol.

Digital Nomad zonder internet?

Ik ben dus een freelancende Digital Nomad die moeilijk dagen, weken of maanden zonder internet kan. Heel mijn bedrijf is zo georganiseerd dat ik locatie-onafhankelijk kan werken. Dit is mijn droom. Dit is hetgeen waarvoor ik het allemaal doe en dat is ook de reden waarom het 9 jaar heeft geduurd voordat ik dit concept in 2015 in het echt kon testen.

Wat is een NomadCruise?

Op woensdag 18 november vertrok ik samen met 150 Digital Nomads (en honderden andere mensen) op een cruiseschip vanuit Las Palmas (Gran Canaria) naar Salvador de Bahia (Brazilië). Dit initiatief werd gedoopt als de NomadCruise. 9 dagen op een boot samen met mensen die dezelfde levensstijl hebben is een unieke ervaring. Al is het maar omdat je geen toegang hebt tot het internet. Daarom zag ik de NomadCruise als één groot experiment.

 

Digital detox als ontbijt

Ik had nooit gedacht dat ik de digitale detox zo makkelijker zou verteren. Al is dit niet helemaal eerlijk om te zeggen. De digitale detox was enigszins verplicht. In die zin dat ik geen toegang tot het internet had zonder 12 EUR per half uur te betalen. Dit vind ik veel te veel geld voor het ontvangen en versturen van een paar e-mails. Zelfs als een freelancer met lopende zaken.

In dat geval kan deze Digitale Nomad best 9 dagen zonder internet. Dit had ik op voorhand nooit gedacht. Maar er is eigenlijk geen enkel moment geweest dat ik behoefte had aan internet, dat ik eventuele nieuwe berichten op mijn smartphone wilde controleren of dat ik het laatste (digitale) nieuws wilde lezen.

NomadCruise (LodiPlanting.com)

Hoe overleef je een cruise (vakantie) zonder internet?

De vraag had evengoed kunnen zijn: hoe kun je als ZZP-er met een gerust hart op vakantie gaan? Het simpele antwoord is: bereid je zo goed mogelijk voor. Het lange antwoord staat hieronder puntsgewijs uitgelegd, want hoe bereid je je voor op iets wat je niet kent en waar je weinig bij voor kunt stellen?

  1. Kies tijdig je bestemming

Het is als ZZP-er belangrijk om op tijd te beslissen waar je heen gaat. Dit punt helpt je om alle voorbereidingen te treffen die nodig zijn. Zo heb je de mogelijkheid om voldoende geld te sparen. Als ZZP-er krijg je namelijk geen vakantiegeld. Meer nog, elke ZZP-er die op vakantie gaat heeft dubbele kosten. Enerzijds kost het geld om op vakantie te gaan en anderzijds ontloop je ook je inkomsten.

  1. Informeer je klanten

Als je op tijd het besluit neemt om wel of niet mee te gaan, dan moet je jouw klanten informeren. Er is als ZZP-er niets vervelender om roodgloeiende voicemails en e-mails te moeten beantwoorden (na je vakantie). De meest ideale periode om weg te gaan is natuurlijk wanneer je klanten er ook niet zijn. Dit kun je echter niet altijd zo plannen. Niet elke klant neemt op dezelfde tijd vakantie en je bent tevens afhankelijk van het ideale seizoen van je vakantieland.

  1. Zorg voor een back-up en/of goede follow-up

Een grote zorg dat veel ZZP-ers hebben is dat klanten weggaan. Deze angst is normaal en kan op een vrij eenvoudige manier worden verholpen. Zorg voor een goede back- en follow-up. Als je in een team werkt, dan is je collega de aangewezen persoon. Als je geen back-up hebt, dan raad ik je aan om een VA in te schakelen. Sommige virtuele assistenten bieden zelfs speciale vakantiepakketten aan.

Een andere gegronde angst van freelancers is dat er geen nieuwe klanten zouden binnenkomen tijdens je afwezigheid. Dit heeft vaak te maken met het ontbreken van continuïteit. Maar dankzij gratis tools als Buffer, Tweetdeck en Hootsuite kun je jouw sociale media kanalen laten doorlopen. Zo blijf je op de radar verschijnen van potentieel nieuwe klanten.

  1. Voorzie voldoende offline werk

Aangezien 94% van de freelancers ook op vakantie doorwerkt kun je dan maar beter voldoende offline werk voorzien. Offline zijn is het ideale moment om te lezen, om naar podcasts te luisteren en met andere mensen (over niet zakelijke dingen) te spreken. Het feit dat je niet de hele tijd bereikbaar bent kun je als een investering voor je werk zien.

  1. Geniet van het offline zijn

Het hele idee van op vakantie zijn of op cruise gaan is dat je met je gedachten niet bij het werk hoeft te zijn. Durf dus te genieten van het offline zijn. Laat je klanten ook weten dat je de eerste week nadat je terug bent weinig tot niet bereikbaar bent. Dit geeft je mooi de gelegenheid om weer op adem te komen, weer helemaal bij te zijn en je prioriteiten te bepalen.

Hoe heb ik de tips concreet toegepast?

Mijn aanwezigheid op de cruise was eerder een impulsieve beslissing. Ik had namelijk niet verwacht dat ik zou kunnen gaan. Eerst door de vaste relatie die ik had en nadien door het gebrek aan een ticket. Pas vier weken op voorhand wist ik dat ik alsnog mee kon gaan.

Hierdoor had ik maar vier weken de tijd om alle voorbereidingen te treffen en last-minute zaken te regelen. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn gele koorts vaccinatie in Porto moeten halen. Behalve de persoonlijke voorbereidingen heeft de impulsiviteit ook impact gehad op mijn klanten.

Ik heb niet de gewenste follow en vooral back-up kunnen voorzien die ik had gewild en in mijn rol als project manager is dat mijn volledige verantwoordelijkheid. Bij mijn terugkomst wachtten er 408 e-mails waarvan een aantal roodgloeiend. Het is nu aan mij om deze zo spoedig mogelijk op te pakken.

De continuïteit was echter wel gewaarborgd. Waardevolle tips en artikelen ben ik via Buffer op mijn sociale media kanalen blijven delen. Ook het wekelijkse artikel op mijn blog en mijn nieuwsbrief werden op voorhand ingepland. Tot slot had ik ook een out of office ingeschakeld. Zo hoopte ik de verwachtingen enigszins te managen.

Ondanks alles wat nu op mijn bord ligt had ik de cruise voor geen geld willen missen. De cruise was een onvergetelijke ervaring en wat heb ik genoten van mijn tijd offline. Het is fantastisch om je tijd te mogen doorbrengen met andere Nomads, ervaringen uit te wisselen en plannen te maken voor wereldheerschappij! De volgende keer ben ik er zeker weer bij en voorzie ik geen offline werk, want daar heb je toch geen tijd of zin voor!

Wat zijn jouw tips om met een gerust hart op vakantie te gaan? Ik ben benieuwd naar je mening. Deel deze in de comments hieronder.

Hallo, ik ben Lodi en ik doe elke dag datgene wat ik het liefste doe. Als Digital Nomad reis ik de wereld over terwijl ik leuk werk doe. Zo help ik freelancers aan een nieuwe website en leer ik hen hoe zij zichzelf naar nieuwe klanten kunnen bloggen. Lees meer over mij. Bekijk alle berichten van Lodi Planting