"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Poll & discussie: flexwerkers en medezeggenschap

ser logoEr komen steeds meer flexwerkers, zoals werknemers met een tijdelijk contract, uitzendkrachten, oproepkrachten en zzp’ers.  Wat betekent dit voor de medezeggenschap binnen de organisatie? Houdt de organisatie voldoende rekening met de belangen van flexwerkers?  Dat zijn vragen waar de Commissie Bevordering Medezeggenschap van de SER zich op dit moment mee bezig houdt.

Er zijn al schaarse voorbeelden van organisaties die zzp’ers uit hun flexschil een plek geven in hun ondernemingsraad. Neem bijvoorbeeld dit voorbeeld van accountantskantoor Flynth.

De SER houdt momenteel een peiling naar de stand van zaken rond flexwerkers en medezeggenschap binnen organisaties. Het invullen kost slechts twee minuten. Twee welbestede minuten lijkt ons, ook als je vindt dat het idee van zzp & medezeggenschap maar een aparte combinatie is. Meedoen aan de poll kan tot en met 10 juli. De uitkomsten worden gebruikt als input voor een symposium van de SER over dit thema op donderdagmiddag 15 oktober.

De poll is hier te vinden.

Laat ook gerust een reactie onder deze oproep achter. Dan zorgen we er voor dat reacties bij de SER commissie komt. Een aankondiging van het seminar volgt later.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

3 reacties op dit bericht

  1. Ik vind dat het erg afhangt van het type flexwerker.
    Zelf ben ik zp’ers en werk doe zelden langer dan een half jaar ergens een opdracht. Dus zit ik zelf ook niet te wachten op ‘medezeggenschap’. Wanneer een organisatie een pool heeft met zp’ers of andere flexwerkers waar ze vaak met werken, dan wordt het een ander verhaal.

  2. De Modelovereenkomsten die er aan lijken te komen ipv de VAR lijken me een goede aanleiding om hier meer aandacht aan te besteden. Sociale partners moeten afspraken maken over de inhoud van die modelovereenkomsten. Traditionele vakbonden hebben maar een doel: minder flex, dus minder zzp’ers inhuren.
    Een grotere rol voor flexwerkers in de ondernemingsraad kan daar een mooi tegengeluid voor geven!

    Saskia

  3. Medezeggenschap is een belangrijk goed! Ik ga dan ook een stuk met Freek mee. Organisaties die zzp’ers inhuren moeten de plicht hebben om ook inspraak of whatever te regelen voor deze groep.