"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Als je startproblemen hebt…

Je kunt jezelf trainen het goede en het nuttige of praktische in elke situatie te zien en hoe je die situatie in jouw voordeel kunt gebruiken. Wouter ter Reehorst over dankbaarheid.

DankbaarheidJe kent het ongetwijfeld. Je zit ’s ochtends fris en helder achter je bureau, maar op de een of andere manier kun je je niet concentreren op de dingen waar je van weet dat ze nodig zijn om je onderneming te laten groeien. Om halfelf komt je partner binnenlopen en hij of zij zegt iets tegen je. Na een paar minuten lijk je al te zijn vergeten waar het over ging. Vervolgens ga je verder met tijd verspillen door wat rond te hangen en te kletsen op Facebook. Daarna betrap je jezelf erop dat je voor de tiende keer in drie minuten je e-mail controleert. Rond het middaguur krijg je een hekel aan jezelf omdat je zo doelloos bezig bent en er niets uit je handen komt.

Maar dat hoeft niet. Zo’n situatie is niet jouw schuld. Een negatief gedachtevirus heeft via de lucht een nieuw slachtoffer gevonden en nestelt zich daar waar het zich thuis voelt. Op dit moment ben jij de gastheer. Je zou dit virus overal hebben kunnen oplopen, niet alleen achter je bureau en niet alleen deze ochtend.

Mind virus

Wellicht heb je te veel naar het nieuws gekeken. Die kans is groot, want als het oplopen van zo’n mind virus kan worden vergeleken met het oplopen van een verkoudheid, dan is volgen van het nieuws hetzelfde als geld tellen en vervolgens borrelnootjes eten zonder eerst je handen te wassen. Het kan ook zijn dat je de afgelopen tijd te vaak negatieve mensen om je heen hebt gehad. Zeurpieten, klagers of personen die permanent ontevreden zijn over zichzelf en over wat zich in hun leven afspeelt. Ook dat type mensen vervuilt je leefruimte. Met negatieve uitspraken, gewoonten en negatief gedrag. En ze plakken nog sneller aan je vast dan een bacterie op een deurkruk.

Het is dus geen wonder dat je moppert en klaagt, je jezelf afvraagt wat er verkeerd is en wie je daarvan de schuld kunt geven. En een excuus probeert te verzinnen voor het feit dat je niet gewoon aan je werk gaat.

Dit alles gebeurt op een lager niveau dan je bewustzijn. Je hebt geen idee wat er aan de hand is, maar je weet dat je aan het eind van zo’n verloren dag vast en zeker barstende koppijn zult hebben. En het kan nog erger worden. Je weet dat je dag verloren is en je gaat nu dingen doen die helemaal niet productief zijn en zelfs enigszins lijken op sabotage.

Wat is het medicijn hiertegen, als er al een medicijn voor is? Dat is er en het heeft de merknaam Dankbaarheid. En nee, het is geen nieuw medicijn. Maar het is een krachtige bescherming tegen de negatieve gevoelens die door je lichaam razen en zich in je omgeving manifesteren. Het is een sterk middel tegen een negatieve houding zodra je bij jezelf zo’n houding opmerkt.

Bijsluiter

Hoe je dit medicijn gebruikt? Doe het volgende. Kies een stille plek (achter je bureau kan natuurlijk ook) en schrijf 10 dingen op waarvoor je dankbaar bent. 10 dingen. Gewoon 10 dingen. Schrijf ze zo snel mogelijk op. Bijvoorbeeld:

  1. Je ogen
  2. Je computer
  3. De gezondheid van je partner en kinderen
  4. Je auto
  5. De zon
  6. Schoenen
  7. 10 vingers
  8. Eten in de koelkast
  9. Democratie
  10. Het internet

Klaar? Bekijk je lijst en denk bij elk ‘ding’ hoe je leven eruit zou zien als je dat niet had. Denk eens aan wat je ogen voor je doen, wat ze voor je mogelijk maken. Waardeer ze als de gift die ze zijn. Je zou deze woorden niet eens kunnen lezen als je je ogen niet had. Ga daarna naar het volgende wat je hebt opgeschreven.

Hoeveel werk zou jij kunnen doen zonder computer? Hoeveel tijd zou je verliezen als je een nieuwe moest kopen en opnieuw al je software moest installeren. Om nog maar te zwijgen over het terugzetten van al je back-ups… die had je toch?

Als je je een beetje zou concentreren, zou je bijna de hele dag bezig kunnen zijn met deze vorm van dankbaarheid. Je zou moeiteloos nog eens 10 dingen kunnen opschrijven waarvoor je elke dag dankbaar kunt zijn.

Wat gebeurt er in je hoofd wanneer je dit doet?

De rommel die zich in je hoofd had verzameld (op dat lagere niveau dan je bewustzijn) verdwijnt en je kijkt op een andere manier naar de wereld. Jouw wereld. Waar je eerst moeilijkheden of problemen zag, merk je nu nieuwe mogelijkheden op. Je ziet ze, omdat je gericht bent op het nut en de bruikbaarheid van dingen.

Je richten op de bruikbaarheid van een situatie en de mogelijkheden die een situatie je biedt, levert een voorspelling op die vanzelf uitkomt. Het zorgt voor een sterke koppeling tussen overtuiging en gedrag. Ken je dat oude verhaal over die twee schoenenverkopers die aan het eind van de negentiende eeuw naar Afrika gingen om te kijken of daar een markt voor schoenen was? De eerste verkoper schreef naar kantoor: Geen afzetmogelijkheden. Niemand draagt schoenen. De tweede schreef terug: Dit continent is een goudmijn. Niemand draagt schoenen. Het verschil tussen beide verkopers maakt heel duidelijk hoe de mind werkt. De twee verkopers keken naar hetzelfde en ieder van hen zag waar hij naar zocht. Hun minds waren afgestemd op een andere frequentie.

Dit wordt het Reticular Activation System – afgekort RAS – genoemd. Het werkt als een filter dat je bewustzijn richt op een klein deel van de vele miljarden bits aan gegevens die via je zintuigen naar je hersenen stromen. Het RAS houdt je gezond door alles te verwijderen wat niet past bij je huidige stemming en gedachtepatronen. Dat betekent dat als jij je richt op ellende en narigheid, dat je die ook zult aantreffen.

En als je jezelf actief traint om dankbaar te zijn voor de mensen en dingen in je leven, dan zul je automatisch het goede in ze zien en hoe ze je kunnen helpen om dat te bereiken wat jij graag wilt. Bovendien geldt dat daar waar je je aandacht op richt, ook je creatieve energie naar toestroomt. Dat betekent dat als het RAS is gericht op moeilijkheden en problemen, je creatieve energie zal zorgen dat je die ook krijgt. Maar hetzelfde geldt voor mogelijkheden en kansen.

Zie je wat voor enorme invloed een eenvoudige waarheid op je werkzame leven kan hebben? En op je privéleven?

Denk nog even mee

Je zit achter je bureau om een rapport of artikel te schrijven. Je weet dat dit stuk belangrijk is voor je onderneming. Je bent dankbaar dat je het mag schrijven. Je ogen gaan schitteren als je je bedenkt dat het straks op het web staat en iemand aan de andere kant van de wereld het kan lezen. Denk je dat deze gedachten je op een paar nieuwe, praktische ideeën zullen brengen terwijl je aan het schrijven bent? Reken maar!

Het kan ook anders. Je zit achter je bureau om een rapport of artikel te schrijven. Je bent al een paar uur bezig en je betwijfelt of iemand het zal lezen of kopen. Is dan niet het omgekeerde van hierboven ook waar? Er komen een paar ideeën naar boven en telkens ben je ontevreden over die invallen voor je tekst. Nee, dat is niet goed, denk je steeds. Hoe groot is de kans dat je nog wat andere ideeën krijgt? Waarschijnlijk zul je afgeleid raken en besluiten om dan de volgende dag maar een nieuwe poging te wagen.

Het goede nieuws is dat je een keuze hebt. Wellicht ben je vroeger geprogrammeerd om cynisch te zijn. Heb je een beeld van de wereld ontwikkeld dat vol zorgen en problemen is. Dat is jammer. Maar je kunt dat beeld veranderen. Je kunt jezelf trainen het goede en het nuttige of praktische in elke situatie te zien en hoe je die situatie in jouw voordeel kunt gebruiken.

Maar misschien ben je al iemand die zich realiseert hoe groot de kracht van dankbaarheid is. En dat is fantastisch, want deze dankbaarheid is een gift die jouw bescherming verdient.

Wouter ter Reehorst (1960) is auteur van Succesvol als zzp’er (www.boomnelissen.nl) en Film van jouw leven (www.gvmedia.nl). Hij helpt (vaak jonge) ondernemers hun talenten te ontwikkelen en iets op te bouwen waar zij trots op kunnen zijn. In de boeken, workshops en columns deelt hij zijn ervaringen als ondernemer en informal investor. Als bestuurslid van diverse stichtingen heeft cultureel ondernemerschap zijn belangstelling. In zijn vrije tijd is hij actief als drummer en sportvlieger. Bekijk alle berichten van Wouter ter Reehorst