"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Mark’s Plaats: Update van de review van jobboard Opdrachten.nl: van MM naar MMMM.

In deze column bespreekt Mark Bassie met enige regelmaat op persoonlijke titel op maandag een website, platform of portal met opdrachten voor zelfstandige professionals (ZP’ers).  Hij eindigt steeds met een beoordeling van inhoud, vorm en opzet met 1 tot 5 M’s. Hij oordeelt hierbij als ZP’er en niet als opdrachtgever. Als u zelf een site kent die u wilt laten (her)beoordelen, stuur dan een mail naar info@flex-beheer.nl.

Een overzicht van alle eerdere beoordelingen vind je hier:

De beoordeling:

 • M = Geen tijd en geld aan besteden
 • MM = Waarschijnlijk zonde van je tijd en geld
 • MMM = Alleen als je betere alternatieven al hebt bezocht
 • MMMM = Kan zeker resultaat opleveren
 • MMMMM = Hier moet je beginnen met zoeken

Opdrachten.nl fors verbeterd

Inmiddels 8 maanden geleden was Opdrachten.nl de eerste site die ik beoordeelde voor deze rubriek. In 1e instantie werd er door eigenaar Jan Kraaijeveld ontstemd gereageerd toen bleek dat hij slechts 2 M’s kreeg voor zijn site. Maar inmiddels heeft hij zijn platform aangepast (in september) en ons gevraagd om een update van de beoordeling.

En het moet gezegd, hij heeft goed geluisterd naar alle kritiek die ik toen had op het platform. Veel van mijn kritiek van toen is nu niet meer van toepassing, zo blijkt als ik de site weer eens bezoek.

Ten 1e is er nu veel werk gemaakt om de essentie van Opdrachten.nl goed uit te leggen. De uitleg is helder, er zijn veel FAQ’s te vinden voor zowel de opdrachtgever als de ZP’er, terwijl de essentie niet is veranderd: gratis voor beiden een platform bieden waarop partijen elkaar kunnen vinden voor inhuur-opdrachten en een overzicht van elders gepubliceerd inhuur-opdrachten.

De site ziet er fris uit en de tarieven voor als je meer wilt (PRO-abonnement) zijn niet veranderd. De contactgegevens zijn nu makkelijk te vinden op de pagina ‘Over ons’ en Jan staat met zijn eigen naam gewoon vermeld.

In de kleine lettertjes zijn de scherpe kantjes er vanaf gehaald. Je gegevens worden nu niet meer met anderen gedeeld. En de eenzijdige beoordelingssystematiek waar ik toen veel vragen over had, is weg. Daarnaast maakt men nu meer werk van het stimuleren van de terugkoppeling aan de ZP’ers door de opdrachtgevers. Dat is belangrijk omdat je natuurlijk een terugkoppeling wilt hebben als je de opdracht niet krijgt.

Op het moment dat ik de site bezoek staan er tientallen recente opdrachten open in diverse sectoren. Het enige dat ik nog mis, is informatie over het aantal ingeschreven professionals in elk segment, het aantal openstaande opdrachten per segment en ook graag iets over de bereikte resultaten. Dan kan je als ZP’er nog beter beoordelen of inschrijven (of een PRO-abonnement) de moeite waard is voor jou.

Al met al zijn dit duidelijke verbeteringen waardoor de beoordeling ook veel hoger uitkomt dan de 1e. Ik geef er nu 4 M’s voor en de complimenten aan Jan voor het bereikte resultaat!

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie

3 reacties op dit bericht

 1. Beste Mark,

  Bedankt voor het uitvoeren van de review en bedankt voor de complimenten. Voor ons een bevestiging dat Opdrachten.nl van meerwaarde kan zijn voor een Zelfstandig Professional.

  Wat de drie aandachtspunten betreft:

  Het aantal openstaande opdrachten per segment wordt sinds de lancering van de vernieuwde website reeds weergegeven op de statistieken pagina van Opdrachten.nl.

  De andere 2 aandachtspunten zullen wij in behandeling nemen.

  Met vriendelijke groet,

  Opdrachten.nl
  Jan Kraaijeveld

 2. Beste Mark

  Op basis van je herziene oordeel, hebben we ons enkele maanden geleden enthousiast als Pro ingeschreven op Opdrachten.nl Maar tot nog toe zonder énig resultaat. Natuurlijk, die kritiek is eenvoudig af te wimpelen: dat ligt gewoon aan jullie! Toch zijn daar best vraagtekens bij te zetten.

  Om te beginnen is het aanbod aan nieuwe klussen vaak zéér beperkt. Heb je een gratis account, dan kan het zomaar gebeuren dat er een week voorbij gaat zónder dat er in jouw categorie een nieuwe opdracht verschijnt. Da’s bij freelance.nl wel anders.

  Onze ervaring is dat er bij een betaald account wel meer vers aanbod valt te bespeuren. Maar daar is een groot deel afkomstig van externe sites die we ook regelmatig bezoeken. En die projecten die exclusief bij Opdrachten.nl worden aangemeld, zijn bijna altijd afkomstig van onbekende, niet te traceren (niet bestaande!?) bronnen. Soms blijkt het zelfs te gaan om een klusje voor een van de beeveetjes van mijnheer en mevrouw Opdrachten.nl zelf. En die blijken altijd héél snel vervuld 😉

  Het feit dat we slechts af en toe een vage terugkoppeling kregen van een niet te traceren bedrijf of opdrachtgever die niet meer kon mededelen dan dat er al iemand gevonden was, doet ons toch vermoeden dat hier op een zolderkamer een paar grijpstuivers worden verdient. Over de rug van betalende zzp ‘ers met een Pro-account die desondanks moeite hebben om de lippen boven water te houden.

  Cijvertalenten, dat zijn het. Maar qua transparantie valt er ar ons idee nog steeds een wereld te winnen.Wij waarderen deze site inmiddels af naar: M. Maar wie weet, de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Mochten we vandaag of morgen toch nog via Opdrachten.nl een mooie klus aan de haak slaan, dan zullen we je er als eerste over berichten.

  • Dag Sanne,
   Bedankt voor je reactie. Het beoordelen en kiezen van een inhuur-platform blijft lastig en altijd een moment-opname. De ene ZP’er zoekt hele andere opdrachten dan de andere en de ene periode zijn er interessante opdrachten en de andere niet.
   Daar komt nog bij dat de hele inhuurmarkt slecht is, zodat er overal weinig opdrachten te vinden zijn en er wordt veel gekopieerd van elkaar.
   Voor alle inhuur-platforms samen geldt dat ik ze maximaal 3 M’s zou geven: Alleen gebruiken als je betere alternatieven hebt geprobeerd, zoals het eigen warme netwerk. Want dat levert veel betere resultaten op……