"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Mark’s Plaats. Opdrachtenrijk.nl. Niet erg rijk aan opdrachten… MM

In deze reeks columns bespreekt Mark Bassie op persoonlijke titel regelmatig op maandag een website, platform of portal met opdrachten voor zelfstandige professionals (ZP’ers).
Hij eindigt steeds met een beoordeling van inhoud, vorm en opzet met 1 tot 5 M’s. Hij oordeelt hierbij als ZP’er en niet als opdrachtgever. Als u zelf een site kent die u wilt laten beoordelen, stuur dan een mail naar info@flex-beheer.nl.

De beoordeling:
M = Geen tijd en geld aan besteden
MM = Waarschijnlijk zonde van je tijd en geld
MMM = Alleen als je betere alternatieven al hebt bezocht
MMMM = Kan zeker resultaat opleveren
MMMMM = Hier moet je beginnen met zoeken

OpdrachtenRijk: Slordig, niet transparant, wel gratis

De eerste keer dat ik op de site OpdrachtenRijk kwam, was ik in verwarring omdat ik een overheidssite verwachtte met opdrachten van de Rijksoverheid. Maar bij nadere beschouwing blijkt er iemand anders achter deze site te zitten. Want de ondertitel luidt: ‘Maakt werk van OndernemersRijk’. OndernemersRijk is een coöperatie die aan ZP’ers tegen betaling een lidmaatschap aanbiedt waarmee ze gezamenlijk kunnen ondernemen en kantoorruimte kunnen delen in ‘s-Hertogenbosch. Op hetzelfde adres is ook OpdrachtenRijk gevestigd.

Het is wat verwarrend of de opdrachten op deze site dan ook openstaan voor niet-leden, want hoewel sommige tekst anders doen vermoeden, kan ik toch gratis een profiel aanmaken en kijken naar de openstaande opdrachten. Overigens kan je deze opdrachten ook bekijken en erop reageren zonder in te loggen en dat is natuurlijk mooi. Het aanmaken van een profiel heeft alleen maar zin om gevonden te worden door ’employers’ zo valt te lezen (want merkwaardig genoeg, de site verandert qua taal soms ineens van Nederlands naar Engels).

Maar hoeveel opdrachten staan er eigenlijk open? Als ik een paar dagen geleden de site bezoek zijn de laatste opdrachten geplaatst op 2 augustus, dus 1 maand geleden. En die daarvóór is van 30 juli. Verder valt op dat het alleen opdrachten zijn met Jamal Mesbahi als plaatser die ook de opdrachtgever lijkt te zijn als ik de teksten goed lees. En hij is ook partner bij OndernemersRijk… Dus hebben we hier dan alleen te maken met een ondernemer die voor zijn projecten een paar ZP’ers zoekt? Het lijkt er wel op… Curieus is ook dat ik bij elke opdracht moet reageren voor de sluitingsdatum, terwijl die nergens te ontdekken valt.

Achtergrondinformatie over aantallen opdrachten op jaarbasis, aantal ingeschreven ZP’ers ontbreken geheel evenals informatie over wat er met mijn reactie gebeurt. Maar het zou me niet verbazen als mij binnenkort wordt gevraagd om eerst maar eens lid te worden van de coöperatie… Algemene voorwaarden zijn er niet evenals een privacy-statuut en dergelijke.

Dus ja, misschien is Ondernemersrijk een inspirerende en sprankelende community van ZP’ers, waar ze ook profiteren van het bestaan OpdrachtenRijk, maar als gewone ZP’er ben ik niet enthousiast. Ik zie teveel slordigheden, te weinig opdrachten, te weinig informatie en ik heb teveel twijfels. Maar omdat je er gratis op de eventuele openstaande opdrachten kunt reageren zonder te hoeven inloggen, geef ik er nog 2M’s aan…

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie