"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Mark’s Plaats. Vandaag review van Interim-netwerk.nl: ‘MMM’

In deze nieuwe column bespreekt Mark Bassie op persoonlijke titel regelmatig op maandag een website, platform of portal met opdrachten voor zelfstandige professionals (ZP’ers).

Hij eindigt steeds met een beoordeling van inhoud, vorm en opzet met 1 tot 5 M’s. Hij oordeelt hierbij als ZP’er en niet als opdrachtgever.Als u zelf een site kent die u wilt laten beoordelen, stuur dan een mail naar info@flex-beheer.nl.

De beoordeling:

 • M = Geen tijd en geld aan besteden
 • MM = Waarschijnlijk zonde van je tijd en geld
 • MMM = Alleen als je betere alternatieven al hebt bezocht
 • MMMM = Kan zeker resultaat opleveren
 • MMMMM = Hier moet je beginnen met zoeken

Interim-Netwerk.nl: Veel opdrachten, wel allemaal anoniem.

Interim-Netwerk.nl is één van de nestoren van de sites waar je naar opdrachten kunt zoeken, want de site zelf geeft aan dat ze al sinds 2001 bestaan. En inderdaad, elke avond, 7 dagen per week rolt het dagelijkse overzicht met nieuwe opdrachten in mijn mailbox. In het weekend is er een uitgebreide nieuwsbrief bij met wat nieuws uit andere media, een grafiek met hoeveelheden aanvragen tov die van vorige jaren en diverse interimmers die zich presenteren. Opdrachtgevers kunnen op de site zoeken naar kandidaten maar zij kunnen ook opdrachten plaatsen.

We focussen ons voor deze rubriek op deze opdrachten. Om met het goede te beginnen: het zijn er veel, tientallen per week. Als ik de site bezoek staan er 60 opdrachten open, alleen is van de oudste de uiterste reageer-termijn inmiddels verstreken helaas.

In allerlei branches en organisaties zijn er opdrachten op alle niveaus. En het kijken, zoeken en reageren kost niets. Ook de dagelijkse mail met de nieuwe opdrachten kost niets. Pas als je via interim-netwerk een opdracht krijgt, betaal je hen 6 maanden lang € 250 per maand. Verder niets. Dat is op zich niet veel (bij een full-time opdracht want bij part-time betaal je evenveel), maar daar tegenover staat wel dat de site verder niets doet. Je kunt reageren op een opdracht via een standaard-sjabloon, je uploadt je cv, drukt op de verzend-knop en je reactie komt terecht bij…… Tja hier hebben we een kenmerk van Interim-netwerk te pakken, want de opdrachten zijn allemaal anoniem. Je weet nooit wie de opdrachtgever is. En daar kom je ook later niet achter. Het is dus wel de vraag bij wie je reactie terecht komt. Is dat de opdrachtgever zelf die anoniem wil blijven of is het een bemiddelingsbureau die de opdracht op zak heeft? Of is het iemand die elders een opdracht heeft gezien, de tekst kopieert op Interim-netwerk en dan maar hoopt dat zich iemand meldt met een mooi cv, zodat deze ‘bemiddelaar’ gaat proberen om bij de echte opdrachtgever een paar Euro te verdienen door zich in de inhuurketen te wringen?

Dat weet je dus nooit zeker maar het kan geen kwaad om de tekst van de opdracht even te googlen om te kijken of de tekst ook elders is gepubliceerd. Of je na je reactie ooit nog wat hoort, is de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever, zo staat op de site te lezen. Maar die kans lijkt mij niet groot. De site is eerlijk over haar rol en hoe het werkt, het valt allemaal in de ‘Werkafspraken’ te lezen. Je krijgt van Interim-netwerk alleen een mail dat je reactie is ontvangen en dat de procedure is afgerond, maar geen inhoudelijke feedback of reactie.

Transparantie blijft nog wat achterwege

Helaas verschaft de site verder geen informatie over hoeveel mensen via de site aan een opdracht komen. Er is ook de mogelijkheid om een betaald partner-abonnement te nemen. Hiervoor zijn regelmatig aanbiedingen waardoor je het maandelijkse bedrag van € 45 inhet begin kunt verminderen. Maar wat krijg je er voor terug? De site zegt dat je sneller kunt reageren en dat je een overzicht krijgt van elders gepubliceerde opdrachten en dat je niet 6x € 250 hoeft te betalen bij een match. Maar de opdrachten blijven anoniem. Helaas wordt ook geen inzicht gegeven in de geslaagde matches via een partner-abonnement. Verder kan je met een abonnement een profiel aanmaken en word je gepresenteerd aan zoekende opdrachtgevers. Maar wat dat in de praktijk oplevert, staat er niet.

Gek is dat op de site geen adres, telefoonnummer of eigenaar te vinden is. Alleen een mailadres. Terwijl de dagelijkse nieuwsbrief wordt ondertekend door Sven Blaauw, de eigenaar of beheerder van deze site. En ook op zijn Linkedin-profiel is hij open over interim-netwerk. Dus waarom niet op de site zelf?

Andere kleine lettertjes ontbreken evenals een privacy-statement. Ik zou toch wel willen weten wat er met mijn gegevens allemaal gebeurt.

Al met al is deze site handig om snel te scannen of er vandaag nog interessante opdrachten zijn gepubliceerd. En omdat het gratis in je mailbox komt. Maar de anonimiteit van de opdrachtgevers en het gebrek aan inzicht over slaagkans maken dat je als ZP’er hier niet je hoop op moet vestigen. Handig voor erbij.  Dus3 M’s.

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie

2 reacties op dit bericht

 1. Mijn ervaring is dat het een zeer mechanisch geheel is, en ondoorzichtig geheel is. Dat is niet wat ik verwachtte. ik heb net een half jaar abonnement genomen, en de kosten daarvan zijn niet gering (275 € excl.). Ik dacht dat ik daardoor een beetje meer kan zien wat er in Sven zijn keuken gebeurt. Maar nee, Sven geeft niets prijs, geen statistieken, geen testimonials, geen antwoord op vragen. Hij blijft zichzelf herhalen en daardoor is het voor mij erg moeilijk te beoordelen waarvoor ik nu betaal. Het enige directe voordeel dat ik zie is dat ik bij een eventuele opdracht (maar wat is de kans daarop?) geen fee aan hem hoef af te staan.
  Verder komt de hele interface mij gedateerd over, je kunt bijvoorbeeld niet je eigen cv oploaden, maar dat moet door hem gebeuren. Ik wacht het nog even af, en zal berichten als er positieve ontwikkelingen zijn, maar vooralsnog zou ik het niet aanraden lid te worden.

 2. Michiel, bedankt voor je aanvullingen. Die lijken me nuttig voor de lezer. Ik zal ook aan Sven vragen om hier(op) te reageren.
  groet Mark