"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Mark’s plaats: review van Freelancewerkt.nl, slechts 1 ‘M’

In deze nieuwe column bespreekt Mark Bassie op persoonlijke titel regelmatig op maandag een website, platform of portal met opdrachten voor zelfstandige professionals (ZP’ers).

Hij eindigt steeds met een beoordeling van inhoud, vorm en opzet met 1 tot 5 M’s. Hij oordeelt hierbij als ZP’er en niet als opdrachtgever. Als u zelf een site kent die u wilt laten beoordelen, stuur dan een mail naar info@flex-beheer.nl.

De beoordeling:

  • M = Geen tijd en geld aan besteden
  • MM = Waarschijnlijk zonde van je tijd en geld
  • MMM = Alleen als je betere alternatieven al hebt bezocht
  • MMMM = Kan zeker resultaat opleveren
  • MMMMM = Hier moet je beginnen met zoeken

Freelancewerkt.nl, slechts 1 M

In de 2e editie van deze column een verkenning van de site van Freelancewerkt. Een optimistische site naam die ook wordt ondersteund met teksten op de site als ‘Uitdagende, goedbetaalde freelance of interim opdrachten op jouw niveau. In de branche en regio die jij wenst. Freelancewerkt.nl heeft ze voor je!’. Kijk dat roept natuurlijk hoge verwachtingen op dus heb ik alles eens goed bekeken.

Positief is dat Freelancewerkt (Flw) claimt opdrachten te hebben in alle branches en inderdaad staan er op de site vele opdrachten in 10 verschillende branches en sectoren. Ook maakt men onderscheid qua niveau van de professional van junior, medior tot senior en directie. Het onderscheid hiertussen is wel vaag. Wat is ‘enige werkervaring’ en ‘bepaalde verantwoordelijkheid’ voor een medior?

Vreemd is dat de site op meerdere gedachten lijkt te hinken. Enerzijds heet het dat Flw op basis van je profiel voor je gaat matchen en passende opdrachten naar je mailbox stuurt. Maar anderzijds staat bij de abonnementen dat de opdrachtgevers je goed kunnen vinden met een duurder abonnement. Maar er staat ook dat je met het goedkoopste abonnement zelf op zoek kunt gaan naar opdrachten omdat je dan inzicht krijgt in de volledige teksten van alle opdrachten.’
Hoe het ook is bedoeld, aan gratis doet Flw niet. Wil je weten wie al die opdrachten heeft geplaatst en hoe je erop kunt reageren en tot wanneer, dan zal je je moeten registreren en inloggen. En daar moet je dan meteen voor betalen. Er zijn 3 abonnementen, brons, zilver en goud, in kosten variërend van € 19,95, € 34,95 en tijdelijk € 44,95 per jaar (excl BTW).

Waar betaal je eigenlijk voor?

Helaas blijft het onduidelijk wat er bij elk abonnement precies wordt geboden. Bij het duurste abonnement heb je de mogelijkheid om referenties te laten zien aan opdrachtgevers, maar hoe je nu vooraf kan zorgen dat er passende referenties voor deze opdracht kunnen worden getoond, dat blijft vaag. En bij het zilver-abonnement kan ik mijn profiel makkelijk aanpassen en op maat invoeren -zo staat er-, maar wat dat dan meer biedt dan het bronzen abonnement, dat blijft een raadsel.

Als ik ergens voor moet betalen, dan wil ik natuurlijk vooraf weten wat ik dan precies mag verwachten voor mijn geld. Dus ik wil bijvoorbeeld weten hoeveel actuele opdrachten er openstaan, hoe veel er gemiddeld per week bij komen, of ze uniek zijn of niet. Of de succes-ratio in de zin van hoeveel professionals er per maand via de site een opdracht hebben gekregen. Dat soort zaken wil ik graag vooraf lezen. Maar helaas niets van dit alles. Ik heb dus ook maar geen abonnement afgesloten en kan dus niet beoordelen wat de ZP’er dan te zien krijgt.

Als ik vervolgens op zoek ga naar de mensen achter de site, dan vind ik geen namen van mensen, maar wel een bedrijf namelijk Blue Ocean Services B.V. In Zevenbergen. Geen telefoonnummer, wel een mail- en postadres.

Ik heb ook nog even gelezen in de algemene voorwaarden, de disclaimer en het privacy-statement.
Curieus is de zin ‘Het is niet toegestaan om deze website of onderdelen daarvan openbaar te maken….’, want daar ben ik nu al mee in overtreding door erover te schrijven.

Verder vind ik vooral teksten waaruit je kunt opmaken dat Flw zich zo min mogelijk aansprakelijk acht. Het privacy-statement is beter omdat er bijvoorbeeld aandacht wordt besteed aan het cookie-beleid. Er wordt niet gehandeld in je gegevens en dat is natuurlijk mooi.

Al met al wekt de site bij mij de indruk dat het doel vooral is om zoveel mogelijk abonnementen te verkopen aan professionals en zo vaag mogelijk te zijn over wat je daar dan voor terug krijgt. Daarom krijgt deze site slechts 1 M van mij.

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie