"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Thierry Aartsen (VVD) doet in België inspiratie op voor alternatieve zzp-wetgeving: ‘Dit geeft grote rechtszekerheid’

Tweede Kamerlid Thierry Aartsen (VVD) is bezig met een alternatief voor de veelbesproken zzp-wet, het conceptwetsvoorstel VBAR. Hij reisde deze week naar België om te leren hoe onze Zuiderburen schijnzelfstandigheid voorkomen. “We kunnen de Belgische wet niet rechtstreeks kopiëren, maar het is zeker een inspiratiebron.”

VVD-Kamerlid Thierry Aartsen en zijn team beleidsmedewerkers zijn bezig met een voorstel voor een nieuwe wet om te bepalen wanneer iemand als zzp’er mag werken. Om inspiratie op te doen, reisden zij deze week naar België. Daar spraken zij de Belgische overheid, zzp-organisaties en de Administratieve Commissie ter regeling van de arbeidsrelatie.

Duidelijk kader

“België heeft een duidelijk wettelijk kader om te bepalen wanneer je als zzp’er kan werken”, vertelt Aartsen. “Er zijn vier heldere criteria plus aparte regels per sector. Dankzij die regels is het in heel veel situaties gewoon hartstikke duidelijk of iemand een zzp’er of een werknemer is.”

Als een situatie niet helemaal helder is, kunnen opdrachtgever en opdrachtnemer hun werkwijze voorleggen aan de Administratieve Commissie ter regeling van de arbeidsrelatie. Die laat vervolgens weten of werken als zzp’er mogelijk is.

Rechtszekerheid

“Dit geeft grote rechtszekerheid, want de arbeidsrechter volgt meestal het oordeel van deze commissie”, vertelt Aartsen. “De commissie behandelt slechts zo’n 25 dossiers per jaar. De uitslagen zijn openbaar, zodat anderen er een voorbeeld aan kunnen nemen. In de praktijk blijkt dat dit goed werkt, aan 25 voorbeelden per jaar heeft de markt genoeg.”

Aartsen benadrukt dat we in Nederland nu geen wettelijke criteria hebben voor werken als zzp’er. “Uit jurisprudentie en het arbeidsrecht volgen holistische gezichtspunten”, zegt hij. 

“Dat is te ingewikkeld. Het is namelijk niet duidelijk hoe de gezichtspunten zich tot elkaar verhouden, wat ze exact inhouden en hoe zwaar ze meewegen in het eindoordeel.”

Arbeidsrelatiewet met 4 criteria

Sinds 2006 heeft België een Arbeidsrelatiewet. Daarin zijn wettelijke criteria opgenomen om een arbeidsrelatie te kwalificeren als een arbeidsovereenkomst of als zelfstandige arbeid.

Een werkgever mag samenwerken met iemand op basis van zzp-schap als hun relatie voldoet aan vier criteria:

  1. De partijen zijn vrij in de keuze van hun samenwerkingsvorm (vrije wil van partijen);
  2. De zzp’er is vrij om zijn arbeidstijden te bepalen, met inachtneming van openingstijden;
  3. De zzp’er is vrij om zelf zijn werk te organiseren;
  4. De opdrachtgever kan geen hiërarchische controle uitoefenen.

Verschil: vrije wil staat voorop

Aartsen vertelt dat er een paar grote verschillen zijn in de manier waarop er in Nederland naar arbeidsrelaties kijken. Hij verwijst naar de uitspraak van de Hoge Raad in 2020. Daarin benadrukte de rechter dat de ‘vrije wil der partijen’ niet relevant is voor de kwalificatie van een arbeidsrelatie.

“De Belgen vielen bijna van hun stoel toen ze hoorden dat bij ons de vrije wil der partijen er niet toe doet”, vertelt Aartsen. “In België is het juist een kerncriterium.”

Hiërarchie in plaats van inbedding in de organisatie

Verder is er in Nederland veel onduidelijkheid over de term ‘inbedding’. Wat is inbedding eigenlijk? Wanneer is iets een ‘primair proces van een organisatie’ en hoe bepaal je dat? 

Aartsen: “Het valt me op dat dit begrip niet bestaat in de Belgische wetgeving. Het speelt geen enkele rol of iemand is ingebed, het enige wat telt is of er een gezagsverhouding bestaat tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.”

Hoe ‘gezag’ eruit ziet, verschilt per sector en beroepsgroep. Daarom bestaan er in België aparte afspraken voor onder andere de transportsector, platformwerk en de bouw. “Als je bijvoorbeeld personen of goederen vervoert met een voertuig van de zaak, dan kun je niet werken als zzp’er”, vertelt Aartsen. “Is de taxi of truck jouw eigendom en voldoe je ook aan de andere drie criteria, dan mag je wel werken als zelfstandige. Ik vind het heel interessant dat er zulke specificaties zijn per sector, het blijkt ook goed te werken.”

Voorstel voor nieuwe zzp-wet

In maart hoopt Aartsen met een voorstel te komen voor een nieuwe zzp-wet, zei hij vorige week op BNR Nieuwsradio. Hij benadrukt dat de huidige onduidelijkheid leidt tot een hoop problemen en vreemde situaties. Zo moeten honderden zzp’ers die ingehuurd zijn voor de afhandeling van het toeslagenschandaal waarschijnlijk stoppen omdat ze schijnzelfstandig zijn. “Dat leidt tot problemen voor de overheid, de zzp’ers en bovendien de gedupeerde ouders. Bovendien is het onnodig om deze zzp’ers op straat te zetten.”

Hij wil duidelijkheid creëren en is nu ‘zelf aan de bak met een eigen wet om dit voor eens en voor altijd te regelen’. Zijn bezoek aan België ‘smaakt naar meer’, zegt Aartsen. “De manier waarop de Belgen het geregeld hebben is heel interessant. Het is zeker een inspiratiebron voor een duurzame oplossing voor de vraag of iemand als zelfstandige mag werken. Maar we kunnen deze wetgeving niet rechtstreeks kopiëren. België is tenslotte een ander land met een ander sociaal stelsel.”

Sociale zekerheid

Belgische zelfstandig ondernemers vallen onder het zogenaamde ‘sociaal statuut der zelfstandigen’. Zij betalen premies en krijgen in ruil daarvoor sociale bescherming, zoals pensioen, zorgverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering. “Hiermee hebben alle zelfstandigen sociale bescherming en is er minder oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden tussen werknemers en zelfstandigen”, zegt Aartsen. “Het is dus lastig om deze situatie te vergelijken met de onze.”

Duidelijkheid moet hand in hand gaan met bescherming en zekerheid voor wie het nodig heeft, vindt Aartsen. Maar hij is het niet helemaal eens met de manier waarop dat is België geregeld is. “Via het sociaal statuut krijgen zelfstandigen ook een soort van werkloosheidsuitkering. Volgens mij past dat niet bij zzp-schap. Het is jouw doel om aanbod te creëren waarmee je inspeelt op de vraag van de markt, dat is inherent aan ondernemerschap.”

Kortom, zijn zoektocht naar een nieuwe zzp-wet is nog niet af. “Volgens mij is het tijd om vanuit een ander perspectief naar de Nederlandse situatie te kijken. Ik sta open voor meer suggesties.” 

Lees ook:

8 reacties op dit bericht

  1. Uitstekend plan.

    Die werkloosheidsuitkering gaat misschien wat ver, maar ik zou er absoluut geen moeite mee hebben. Het is echt een heel klein issue tov het totale wanbeleid dat we nu in Nederland kennen.

    Doe maar copy-paste. Het is solidair, duidelijk en handhavingsvriendelijk. Wat wil je nog meer?

  2. Top dat Thierry zich zo inzet voor de toekomst van zzp’ ers!

    Mijn opzet zou het volgende zijn:

    – Neem de vier kerncriteria over van Belgie
    – Vul dit aan met een minimum tarief voor extra bescherming tegen gedwongen zelfstandigheid.

    Wat betreft de sociale component:

    – Zorgverzekering is bij ons al verplicht voor iedereen.
    – Pensioen. Maak het fiscaal aantrekkelijk dat een zzp’ er in eigen beheer kan sparen voor pensioen of tegenvallers.
    – Arbeidsongeschiktheid. Bij voorkeur moet dit vrijwillig zijn. Zo niet, dan een opt out regeling of een AOV die voor alle werkende gelijk is. In ieder geval niet de verplichte AOV op basis van inkomsten.
    – Werkloosheidsuitkering. Niet overnemen. Zzp’er moet zelf verantwoordelijk zijn voor het werven van opdrachten.

    Toekomst wet DBA en wet VBAR. Oprollen en ergens neerleggen waar het licht nooit schijnt.

  3. Die belgen zijn zo dom nog niet.

    Toch voorzie ik weerstad in Nederland, want de wil het goed te regelen ontbreekt.

    T.a.v. het stukje over “voertuig van zaak”. Klinkt logisch, maar hoe doe je dat in Nederland met bijvoorbeeld IT’ers en consultants? Die moeten vaak gebruik maken van systemen van de opdrachtgever (bijvoorbeeld: issue tracking). Vooral de overheid is dichtgetimmerd met eigen systemen. Bij zorg zal het niet anders zijn. Het eerste wat je bij overheid krijgt is een computer met 101 links naar systemen (allemaal met wachtwoord Welkom123 haha). Dus dan zit je al meteen met een dilemma: zonder kan je niet werken, met mag je niet werken.

    Maar ok, dat zijn vas oplosbare bijzaken, waarop je een uitzondering kunt maken. En zodra je daaraan begint is het in Nederland over het algemeen zo dat je overblijft met 4 simpele regeltjes, maar 368 pagina’s aan uitzonderingen waar geen touw meer a vast te knopen is. Terug bij af. Lang leven de ambtenarij.

    Hoe dan ook, ik hoop dat er snel een eenvoudig toepasbare regeling komt. K.I.S.S.

  4. Mooi dat er eindelijk is iets mee gedaan wordt. # geen outlaws en buitenbeetjes meer. Maar gewoon duidelijke richtlijnen proficiat…..

  5. In België is het, financieel, minder aantrekkelijk voor een zzp-er omdat het “loon” tussen een zzp-er en een werknemer dichter bij elkaar ligt. Wanneer er in Nederland een Commissie Beoordeling Arbeidsrelaties zouden hebben zouden er minder zzp-ers zijn en was de impact niet zo groot als nu. De overheid (vorige kabinetten) heeft het zzp-er worden helemaal los gelaten waardoor het zzp-er worden is doorgeslagen. Ik kan alleen maar praten over de bouwsector. Als een slechte vakman geen werk had dus geen vaste baan, werd hij maar zzp-er want dan was hij goedkoper als een werknemer dus aantrekkelijker voor een opdrachtgever die een piek had. En de zzp-er had meer als in de ww. Hij is dus “uit vrije wil’ zzp-er geworden. In de bouwsector zijn heel veel mensen zzp-er geworden omdat ze er financieel beter van werden maar ze doen nog steeds dezelfde werkzaamheden als in loondienst. Wat bepalen de opdrachtgevers voor heel veel zzp-ers, in de bouw, het uurtarief of de aanneemsom, hoe laat en waar te werken, hoe en wanneer. De productie die is geleverd gaat op in het geheel omdat er veel zzp-ers aan het zelfde onderdeel werken. Na 1 maand weet niemand meer wie wat gemaakt heeft omdat het door elkaar loopt. Veel zzp-ers in de bouw zijn goedkoper als een werknemer waardoor de zzp-er een gevaar is voor het voortbestaan van een werknemer en een onderneming met personeel. Wij zijn blij dat er streng wordt gehandhaafd op schijnzelfstandige die een bedreiging zijn voor de werknemer en een onderneming met personeel. (die een CAO moet volgen met alle bijbehorende loonstijgingen en verplichtingen) Er zijn heel veel zzp-ers die niet voor zich zelf kunnen zorgen, deze groep heeft sociale zekerheden nodig. Nederland is een zorgstaat waarbij iedereen het fijn vindt dat ze geholpen worden in het ziekhuis, fysio, thuiszorg, verpleeghuizen etc. Dit zullen we toch met zijn allen moeten financieren. Wij zijn voor zzp-ers maar tegen schijnzelfstandige. Bij de huidige handhaving hoeft een echte zzp-er niets te vrezen. Het systeem nu omgooien naar het Belgisch systeem en alle zzp-ers opnieuw beoordelen zou een zelfde impact hebben als de handhaving van nu.

  6. De VVD heeft sinds 1948 in 20 van de 30 kabinetten gezeten. Dat is bijna tweemaal zo vaak als CDA of PVDA.

    Je zou denken dat de VVD deel is van het probleem. Hoe komen ze nu met de oplossing, door kamervragen te stellen, aan zichzelf?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *