"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Succes vrouwelijke zzp’ers overtreft mannen op de arbeidsmarkt

Vrouwelijke professionals blijken 68 procent succesvoller te zijn in het verkrijgen van opdrachten dan mannelijke professionals. Dat blijkt uit onderzoek van Intelligence Group en HeadFirst Group.

Uit de meest recente Talent Monitor, een gezamenlijk onderzoek van Intelligence Group en HeadFirst Group, blijkt dat vrouwelijke professionals – zelfstandig of in dienst van leveranciers – 68 procent succesvoller zijn in het verkrijgen van opdrachten dan hun mannelijke tegenhangers. Bovendien laat de data-analyse zien dat vrouwelijke zelfstandigen geen gender paygap meer hebben in uurtarieven, terwijl dit voor de coronapandemie nog wel het geval was.

Gemiste kans voor recruiters

Ondanks het succes van vrouwelijke professionals in het binnenhalen van opdrachten, worden zij minder actief benaderd door recruiters dan mannen. Uit de analyse blijkt dat mannen gemiddeld een derde vaker worden benaderd dan vrouwen. Onder zelfstandig professionals is dat iets minder dan negentien keer per jaar bij mannen versus bijna vijftien keer per jaar bij vrouwen. Bij werkenden in loondienst gebeurt dit ruim tien keer per jaar versus bijna zeven keer per jaar.

Geert-Jan Waasdorp, directeur en oprichter van Intelligence Group, zegt hierover: “Mannen werken vaker fulltime en zijn daardoor aantrekkelijk om te benaderen door recruiters. Dit zou financieel gedreven kunnen zijn, want meer uren betekent ook meer omzet voor een recruitmentbureau. Daarnaast speelt mogelijk een rol dat LinkedIn, één van de belangrijkste sourcingskanalen, licht oververtegenwoordigd is door mannen.”

Marion van Happen, CEO van HeadFirst Group, vult aan: “Dit verrassende inzicht benadrukt het van belang om effectieve wervingsinspanningen te meten. Het buikgevoel vertegenwoordigt niet langer de marktdynamiek. Organisaties die hun cijfers, zowel intern als extern, op orde hebben zijn aantoonbaar succesvoller in bemiddeling, groei en winstgevendheid.”

Gendergelijkheid in uurtarieven

Waar juist geen verschil in zit tussen mannelijke en vrouwelijke professionals, is het uurtarief. De tarieven zijn in de afgelopen zes jaar aanzienlijk naar elkaar toe gegroeid. Tot en met het eerste kwartaal van 2020 bedroeg dit verschil 10,3 procent, maar na deze coronaperiode is het verschil minimaal geworden en bovendien niet verklarend op basis van geslacht. Dit in tegenstelling tot andere segmenten van de markt of contractvormen waar dit nog wel het geval is. Uiteraard spelen factoren zoals werkervaring, vakgebied en opleidingsniveau nog steeds een rol in het verklaren van verschillen in tarieven.

“Dit resultaat uit onze data-analyse wijst op een veelbelovende ontwikkeling: er is geen gender paygap meer tussen mannelijke en vrouwelijke professionals. Dit vormt een cruciale stap richting een rechtvaardige en gelijkwaardige arbeidsmarkt voor iedereen” concludeert Van Happen.

De Talent Monitor is te downloaden op de website van Headfirst Group

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *