"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Geen vakantiegeld, toch een leuke vakantie als zzp’er

Deze maand ontvangen de meeste werknemers hun vakantiegeld. Dit geldt echter niet voor zzp’ers, die zelf geld opzij moeten zetten voor vakanties. Voor wie dat dit jaar niet gelukt is, zet Boekhouder.nl vijf creatieve tips op een rij om toch voordelig op reis te kunnen.

1. Gebruik zakelijke voordelen voor privévakanties

Veel zakelijke tools kunnen indirect helpen om je privé-uitgaven te verminderen. Zo zijn er zakelijke creditcards, rekeningen en boekhoudpakketten die reisvoordelen bieden, zoals korting op vluchten of huurauto’s. Op die manier kun je dus besparen, maar het is wel belangrijk dit goed in je administratie te verwerken. Deze privé-uitgaven zijn bijvoorbeeld niet fiscaal aftrekbaar.

2. Combineer reizen en werken met een workation

Dat laatste verandert (deels) wanneer je besluit op ‘workation’ te gaan. Zeker wanneer je toch al van plan was alleen op vakantie te gaan, kan een ‘workation’ een goede optie zijn. Workations zijn de perfecte manier om werk en vakantie te combineren. Door (aantoonbaar) een deel van je vakantieperiode te werken vanuit een inspirerende locatie, kun je een deel van de kosten van je verblijf dekken terwijl je toch geniet van een nieuwe omgeving. Ook hierbij geldt wel dat je niet zomaar alle kosten van je vakantie zakelijk mag opvoeren. Op deze webpagina kun je lezen waaraan een workation moet voldoen.

3. Maak slim gebruik van je zakelijke netwerk

Netwerken is niet alleen nuttig voor je zakelijke groei, maar kan ook vakantievoordelen opleveren! Bijvoorbeeld via LinkedIn. Zoek naar collega-zzp’ers of klanten die vakantieverblijven verhuren of bereid zijn tot huisruil. Dit kan aanzienlijke kosten besparen en biedt vaak unieke en authentieke ervaringen.

4. Verhuur tijdelijk je werkplek 

Je kunt natuurlijk besparen op je vakantie, maar je kunt ook andersom denken: zorgen voor extra inkomsten tijdens je vakantie! Heb je een eigen kantoor dat leegstaat tijdens je vakantie? Overweeg dan deze ruimte tijdelijk te verhuren. Zo genereer je extra inkomsten terwijl je geniet van je vrije tijd.

5. Korte tripjes zijn minstens zo waardevol

Tot slot: denk je dat een vakantie pas echt leuk is wanneer je lang en ver weg bent? Volgens psycholoog Daniel Kahneman kunnen kortere vakanties minstens voor minstens zoveel geluk zorgen als langere vakanties. Dit komt doordat we tijdens korte vakanties vaak intenser genieten en ons beter de leuke momenten herinneren. Daarnaast kunnen meerdere korte vakanties door het jaar heen zorgen voor een regelmatige oppepper van je humeur en welzijn. Overweeg dus eens om af en toe een lang weekend weg dichtbij huis, in plaats van twee weken naar een ver oord in het hoogseizoen!

ZiPconomy geeft ruimte aan auteurs die eenmalig een artikel willen plaatsen op ZiPconomy. Naam en functie van deze gastbloggers worden onder het artikel vermeld. Bekijk alle berichten van Gastblogger

Eén reactie op dit bericht

  1. Ik zou dit haast meenemen om te beoordelen of iemand een ondernemer is of niet. Houd je niet genoeg over voor een serieuze vakantie? Misschien toch maar in loondienst, gedetacheerd ofzoiets. Dan hups je wel van project naar project en heb je toch vakantiedagen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *