"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De 10 essentiële vragen voor succesvol ondernemen

“Dit boek zal je inspireren om een betere leider te worden”, zegt auteur Suyin Aerts over haar boek ’10 Quintessential Questions’. Aan de hand van 10 sleutelvragen en 21 interviews onderzoekt ze wat je van jezelf en van anderen kunt leren.

“Om een goede leider, interviewer, ondernemer of een sterk persoon te zijn, moet je de juiste vragen stellen”, zegt de Belgische auteur Suyin Aerts. “Maar je moet ook weten dat het niet alleen de vraag is die telt, het antwoord zal het volgende deel van je gesprek, de volgende stap voor je bedrijf of je volgende grote levensbeslissing bepalen. Maar wees voorzichtig. Als je de verkeerde vraag stelt, kun je het verkeerde pad opgaan en een verkeerde beslissing nemen.”

In het boek ’10 Quintessential Questions’ toont Aerts hoe je dat doet. Aan de hand van 10 sleutelvragen en 21 interviews onderzoekt ze wat je van jezelf en van anderen kunt leren. “Voor dit boek had ik het plezier om te praten met mensen die mij inspireren en die hun inzichten en hun kijk op het leven deelden. Dit boek zal je inspireren om een betere leider te worden.”

Zelfonderzoek voor freelancers

Hebben we allemaal een passie? Wanneer realiseerde je je dat gemaakte keuzes niet voor eeuwig zijn? Heb jij een rolmodel? … Aerts stelt 10 indringende vragen aan 21 personen die haar inspireren, waaronder voormalig basketbalster Ann Wauters, haar businesspartner en man Dan Vandevoorde en journalist Rudi Vranckx.

Voor ondernemers en freelancers is het interessant om zichzelf diezelfde vragen te stellen, zoals: ‘Wat is jouw passie?’, ‘Wat is innovatie?’, ‘Kan ondernemerschap aangeleerd worden?’, ‘Wat betekent succes voor jou?’ En daarnaast kan je als ondernemer ook leren uit de antwoorden van de geïnterviewden en uit de visie van de auteur.

Het is zo belangrijk om de ondernemers van nu en van morgen te leren dat zelfzorg cruciaal is

Wanneer ben je succesvol?

Zo maakt de onderneemster Malene Birger een onderscheid tussen professioneel en persoonlijk succes: “Ik voel me succesvol wanneer ik een vriend heb geholpen of iemand geïnspireerd heb. Of ik ben gelukkig wanneer ik een nieuwe gezonde gewoonte heb ontwikkeld. Voor mij is geluk een synoniem voor succes. Succes draait niet om geld of status.”

CEO Marc Noppen verwijst naar het Japanse concept Ikigai. “Wanneer je iets doet wat je graag doet, je bent er goed in en je kan er goed mee verdienen, dan voel je je volgens mij gelukkig en succesvol.”

Ondernemerschap aanleren?

Het hoofdstuk ‘Kan ondernemerschap aangeleerd worden’ is uiteraard interessant voor elke ondernemer. Tussen de antwoorden van de geïnterviewden en de visie van Aerts vind je tal van tips om je eigen zaak succesvol te leiden met voldoende aandacht voor jezelf.

Zo raadt Aerts elke ondernemer aan om goed voor zichzelf te zorgen. Sommige freelancers en ondernemers maken weleens de fout om zodanig te focussen op hun carrière dat ze hun gezondheid uit het oog verliezen. “Slaap, eet, drink en ontspan je voldoende”, schrijft ze. “Extraverte mensen halen energie uit anderen, introverte mensen uit zichzelf. De ene heeft dus de behoefte om in zijn of haar vrije tijd een marathon te lopen, de andere om met een boek in de zetel te kruipen. Het is zo belangrijk om de ondernemers van nu en van morgen te leren dat zelfzorg cruciaal is. Alleen zo blijf je gezond en gelukkig.”

Over het boek

Het boek ’10 Quintessential Questions’ van Suyin Aerts vind je in de boekhandel of kan je bestellen op haar website.

Eerder verscheen van Suyin Aerts ook het boek ‘Tijd voor de creatieve generalist’.

 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *