"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Een AOV afsluiten? Zzp’er, let hier op.

Welke opties heb je als je als zzp’er een arbeidsongeschiktheidsverzekering wil afsluiten? En hoe kom je erachter welke optie dan het beste bij jou past? Cosmas Blaauw van SharePeople legt dat uit in deze blog.

Allereerst: kudos voor jou. Dat jij dit artikel leest, betekent dat je van plan bent om een AOV af te sluiten en dat is echt heel belangrijk als je zzp’er bent. Door een AOV af te sluiten zorg je ervoor dat er toch geld binnenkomt als je zelf niet kunt werken door bijvoorbeeld langdurige ziekte of een ongeval. 

We helpen je graag op weg met het kiezen van de AOV die het beste bij je past. Want, de keuze is reuze. Er zijn grofweg drie opties: 

 1. Een (dure) AOV afsluiten bij een traditionele verzekeraar 
 1. Kiezen voor een prijsvechter met beperkte voorwaarden 
 1. Alternatief voor een AOV, zoals een broodfonds  

En natuurlijk is er SharePeople, wij zijn niet zo goed in een hokje te plaatsen ;). De basis van SharePeople is namelijk crowdsurance, ondernemers onderling regelen een inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Daarbij bieden we ook een collectieve verzekering aan, met de kosten van een prijsvechter, maar met veel betere voorwaarden en begeleiding op maat als je ziek bent.  

Of SharePeople, of juist één van de andere opties bij je past, ontdek je in dit artikel. 

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een AOV?

1. De kosten en de hoogte van het inkomen.

Hoeveel wil of kun je per maand betalen voor een AOV? Dat hangt onder andere af van hoeveel inkomen je wilt verzekeren. Ben jij een ondernemer die, in het geval van arbeidsongeschiktheid, een bovenmodaal inkomen wil ontvangen? En wil je geen aanpassingen doen in comfort en leefstijl mocht je zelf niet meer kunnen werken? Dan kan een traditionele AOV een goede optie voor jou zijn. Je betaalt een dure premie, maar je hebt de optie om een hoog inkomen te verzekeren. 

Veel ondernemers kiezen voor een inkomen waarmee je goed rond kan komen, maar waarbij je wel bereid bent om concessies te doen. Of misschien heb je een inkomen van een partner, waardoor je met een (kleine) aanvulling ook goed zit. Je raadt het al, dit scheelt enorm in je maandelijkse kosten voor een AOV. Dat verschil kan oplopen tot wel honderden euro’s per maand. 

2. De voorwaarden van de AOV

De voorwaarden aka de kleine lettertjes. Helaas horen ze een beetje bij een verzekeringsproduct. Zorg ervoor dat je ze goed doorneemt. Twee dingen die je zeker niet moet vergeten:

 • Premieverloop
  Soms word je binnengehengeld met een lage premie, maar gaan de kosten na een paar jaar hard omhoog. Kijk dus naar het premieverloop van de hele looptijd, niet alleen naar de eerste paar jaren.
   
 • Beoordeling arbeidsongeschiktheid
  Als je je eigen beroep niet meer kunt uitoefenen, dan wil dat niet meteen zeggen dat je ook arbeidsongeschikt wordt verklaard door je verzekeraar. Soms wordt er beoordeeld op basis van je eigen beroep, maar het kan ook zijn dat er eerst gekeken wordt of je ander werk wel kunt uitvoeren. Je hebt hiervoor de termen gangbare arbeid, passende arbeid en beroepsarbeid. Vooral het verschil tussen gangbaar en passend is belangrijk: bij gangbaar moet je alles aanpakken. Bij passende arbeid wordt er gekeken naar je opleiding en huidige beroep. 

3. Hoe word je begeleid als je arbeidsongeschikt raakt?

Bij het afsluiten van een AOV denk je vaak aan één ding: geld. Hoeveel kost het me en hoeveel krijg ik? Vergeet niet om je ook te verdiepen in de begeleiding die wordt aangeboden als je niet kunt werken. Krijg je een callcenter aan je broek, een arbodienst gericht op medewerkers in loondienst of is er maatwerk voor jou als zzp’er? Met de juiste begeleiding werk je aan een duurzaam herstel.  

4. Je karakter

Nee, je hoeft geen persoonlijkheidstest te doen, voordat je een AOV afsluit, maar het gaat er ook om dat jij een goed gevoel hebt bij wat je afsluit. Ben jij iemand die behoefte heeft aan veel zekerheid en alle risico’s maximaal wil afdekken? Of ben je meer een go-with-the-flow-type die vindt dat (een beetje) risico nemen hoort bij het ondernemen? Ben je iemand die solidariteit belangrijk vindt bij de oplossing die je kiest of helemaal niet? Het zijn allemaal vragen die je jezelf kunt stellen om erachter te komen wat bij je past. 

Kom je er niet uit? Schakel een adviseur in of doe deze test en ontdek in 1 minuut wat bij je past.

Het kan soms ook helpen om te horen hoe andere zzp’ers hun keuze hebben gemaakt. Wil je meer weten over SharePeople? Onze deelnemers delen hun ervaringen op trustpilot en in deze filmpjes.

Cosmas Blaauw is oprichter van de SharePeople Coöperatie. Bekijk alle berichten van Cosmas Blaauw

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *