"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

‘Zzp’ers zijn dé kans om openstaande vacatures te vervullen’

‘Het is hoog tijd dat werkgevers hun negatieve beeld van zzp’ers herzien. Zij moeten zzp’ers gaan beschouwen als een kans om openstaande vacatures in te vullen.’ Pedro Barros (Remote) legt in deze blog uit waarom zzp’ers bedrijven de flexibiliteit geven die ze beiden nodig hebben.

Zzp’ers zijn veel in het nieuws. Niet omdat ze slecht werk leveren, maar omdat ze worden geassocieerd met bedrijven als Gorillas en Uber die de krantenkoppen haalden vanwege het uitbuiten van hun zzp’ers. In werkelijkheid is zzp’en veel meer dan deze negatieve nieuwsberichten suggereren. Voor bedrijven is het de hoogste tijd om de toegevoegde waarde van zzp’ers te benutten en hen waar mogelijk inzetten om te voorkomen dat ze op de lange termijn verlies lijden.

Zzp’ers nog steeds in opkomst

Zolang het personeelstekort elk jaar groter wordt, blijft een verkeerde classificatie van werknemers een probleem. Bedrijven die gebaseerd zijn op goedkope diensten zoals het leveren van eten of het verzorgen van vervoer, blijven opkomen. Terwijl ze geld verdienen, zijn het hun werknemers die in de kou blijven staan, ofwel omdat hun baan onzeker is, ofwel omdat ze slecht betaald worden en niet de arbeidsvoorwaarden krijgen die standaard zouden moeten zijn.  

De schaduw die over zzp’ers hangt, wordt verder verduisterd door wetgeving, zoals een nieuwe EU-richtlijn die het gebruik van het zzp’er-model in Europa bedreigt. Als gevolg van dit soort wetgeving zullen bedrijven die hun werknemers goed willen behandelen, nooit overwegen om zzp’ers in te schakelen om voor hen te werken. Maar dit is een grote gemiste kans.  

Want steeds meer mensen kiezen er bewust voor om als zzp’er aan de slag te gaan. En dan hebben we het niet over Uber-chauffeurs of maaltijdbezorgers, maar eerder over professionals zoals tekstschrijvers, grafisch ontwerpers of ontwikkelaars. Ze worden vaak over het hoofd gezien in het debat over zzp-werk, maar hun rol zal in de toekomst steeds belangrijker worden. Uit gegevens van Eurostat blijkt dat een kwart van het Europese technische talent nu op freelancebasis werkt, en die trend is nog steeds groeiende.    

Flexibiliteit een belangrijke troef

Een voltijdbaan voor het leven was traditioneel de jackpot voor babyboomers en voor sommigen van generatie X. Maar vandaag de dag zijn de rollen omgedraaid – voor jongere werknemers is het idee om voor de rest van hun leven overgeleverd te zijn aan de genade van één werkgever vaak een absolute verschrikking. Werkzekerheid, waar ooit zoveel waarde aan werd gehecht, is nu een beklemmend en beperkend vooruitzicht geworden.   

Terwijl hun ouders erg bezorgd waren over zekerheid, zijn de prioriteiten van Gen Y en Gen Z veranderd. Met name flexibiliteit in waar en wanneer te werken, is van het grootste belang geworden. Werken op afstand wordt steeds vaker gezien als een voorwaarde om een baan te accepteren. Uit een wereldwijd onderzoek van Deloitte blijkt dat 77% van Gen Z en 75% van Millennials die momenteel hybride of volledig op afstand werken, zouden overwegen hun baan op te zeggen als hun werkgever hen zou vragen om op een vaste locatie te werken. 

Geestelijke gezondheid is ook op de voorgrond getreden: 80% van Gen Z en 82% van Millennials zei dat de ondersteuning en het beleid van een potentiële werkgever op dit gebied een belangrijke invloed heeft op hun keuze.  

Terwijl een vaste baan veel verplichtingen met zich meebrengt, zoals vaste werktijden, verplichte aanwezigheid en een beperkt aantal vrije dagen, biedt werken als zzp’er werknemers de kans om zo flexibel mogelijk te blijven. In de meeste gevallen zijn ze niet gebonden aan vaste tijden of plaatsen en kunnen ze zelfs kiezen met wie ze werken. Dit geeft ze de vrijheid om hun persoonlijke en professionele leven in te delen zoals zij dat willen, wat ook resulteert in meer welzijn.  

Onvermijdelijke verandering omarmen

Het groeiende aantal zzp’ers is dus ook een duidelijke indicatie van het feit dat veel mensen op zoek zijn naar meer flexibiliteit. Bedrijven moeten deze trend niet negeren. Wie zich niet aanpast, zal steeds meer moeite hebben om vacatures in te vullen – en daarvan moeten er al genoeg worden ingevuld. 

In plaats daarvan moeten ze het probleem aanpakken en hun beeld van zzp’ers herzien. Ze moeten zzp’ers gaan beschouwen als een kans om openstaande vacatures in te vullen. Het vinden van de perfecte kandidaat die zich niets beters kan voorstellen dan de komende 40 jaar op kantoor te werken, is vandaag de dag onrealistisch.    

Bedrijven die dit nu begrijpen, zullen een belangrijk voordeel hebben ten opzichte van hun concurrenten. Met de hulp van gemotiveerde en goed opgeleide zzp’ers zullen ze hun werkachterstand sneller kunnen wegwerken, in plaats van wanhopig te blijven zoeken naar een speld in een hooiberg. Dit is uiteindelijk een klassieke win-winsituatie. Bedrijven profiteren niet alleen van de flexibiliteit om talent op projectbasis in te zetten, ook de zzp’ers zelf krijgen zo de flexibiliteit waar ze zo naar op zoek zijn.   

Dit is een bijdrage van Pedro Barros, General Manager Contractors bij Remote.

ZiPconomy geeft ruimte aan auteurs die eenmalig een artikel willen plaatsen op ZiPconomy. Naam en functie van deze gastbloggers worden onder het artikel vermeld. Bekijk alle berichten van Gastblogger

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *