"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De opmars van vrouwelijke zzp’ers: hoger opgeleid en meer groei

Wat vertellen de statistieken over de verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke zzp’ers? Een paar opvallende cijfers naar aanleiding van Internationale Vrouwendag.

De afgelopen jaren steeg het percentage vrouwelijke zzp’ers langzaam maar zeker, zo blijkt uit het rapport ‘Grip op het zzp-dossier’.  In 2012 was 38% van de zzp’ers vrouw, in 2023 is dit gestegen naar 40%. Het percentage mannelijke zzp’ers eigen arbeid daalde dus in diezelfde periode van 62% naar 60%. De man-vrouwverhouding is daarmee onder zzp’ers lang niet zo gelijk als onder werkenden in loondienst. Onder werknemers is deze verhouding 51%-49%. 

Groot verschil in opleidingsniveau 

Opvallend is volgens het rapport echter vooral het verschil in opleidingsniveau tussen mannelijke en vrouwelijke zzp’ers. Het opleidingsniveau van zzp’ers blijft in het algemeen stijgen en is vaak hoger dan dat van werknemers. Maar het verschil in opleidingsniveau tussen mannelijke en vrouwelijke zzp’ers wordt wel steeds groter. Vrouwelijke zelfstandigen zijn met zo’n 56% vaker hoger opgeleid dan mannelijke zelfstandigen (40%).

In 2013 was dit verschil aanzienlijk kleiner. Dat komt vooral doordat het opleidingsniveau van mannen niet is gestegen. Het aantal lager opgeleide mannelijke zzp’ers is de afgelopen twee jaar zelfs toegenomen (van 17% in 2021 naar 20% in 2023). 

Meer groei bij vrouwelijke zzp’ers

De Kamer van Koophandel (KVK) kwam met vergelijkbare cijfers over de verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke zzp’ers. Het aandeel mannen blijft binnen die groep met 61% nog altijd groter dan het aandeel vrouwen (39%). Deze verdeling komt volgens de KVK redelijk overeen met die bij niet-zzp-ondernemers, bijvoorbeeld het MKB en groot bedrijf (67% man en 33% vrouw).

Opvallend is daarbij volgens de KVK de groei van het aantal vrouwelijke zzp’ers tussen 2014 en 2024. Die was veel sterker dan bij de mannelijke zzp’ers, namelijk met +101%, tegenover +77%. Het totale aantal zzp’ers in Nederland is tussen 2014 en 2024 met zo’n 85% gestegen. 

 

Stijging vrouwelijke zelfstandigen per sector

In de sector gezondheidszorg steeg het aantal vrouwelijke zelfstandigen volgens de KVK het meest: met +135%. Ook in de zakelijke dienstverlening steeg het aantal vrouwelijke zzp’ers (+84%). Het aandeel vrouwelijke zelfstandigen is in de persoonlijke dienstverlening het grootst, met 90% en met 1% het laagst in de bouw. 

“Het aandeel vrouwelijke zzp’ers steeg van 36% in 2014 naar 39% in 2024. Zij zijn vooral actief in de gezondheidszorg en zakelijke dienstverlening, de sectoren waar ze al vele jaren in werken. We denken vaak dat vrouwelijke zzp’ers alleen werken in persoonlijke dienstverlening en in de gezondheidszorg en welzijn branches, maar het grootste deel werkt nog steeds in de zakelijke dienstverlening. Bijvoorbeeld als zelfstandig advocaat of communicatieadviseur”, aldus Josette Dijkhuizen, ondernemer, bijzonder hoogleraar (Tilburg University) en Kroonlid Sociaal-Economische Raad (SER).

 

Wil je meer cijfers en inzichten over zzp’ers in Nederland? Download het rapport ‘Grip op het zzp-dossier’ van ONL voor ondernemers, HeadFirst Group & ZiPconomy.

Wil je meer weten over de verschillen tussen vrouwelijke en mannelijke zzp’ers, lees dan ook:

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *