"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Steeds meer freelancers op de Amerikaanse arbeidsmarkt

Er zijn steeds meer freelancers op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Dat meldt MBO Partners, een grote Amerikaanse dienstverlener voor zelfstandigen en opdrachtgevers van zelfstandigen, in zijn jaarlijkse rapport.

Volgens Amerikaanse dienstverlener MBO Partners wordt het aantal freelancers in de VS geschat op zo’n 45% van de arbeidsmarkt. Dat zijn zo’n 72 miljoen Amerikanen. Daarbij moet vermeld worden dat zij hieronder ook werkenden rekenen die zo nu en dan een freelance klus doen. In 2019 kwam het aantal nog uit op zo’n 41,1 miljoen. 

Sneeuwbaleffect

De factoren die meer Amerikanen aanzetten om te gaan freelancen, herkennen we ook in Nederland: meer vraag vanuit bedrijven naar flexibele oplossingen, grotere behoefte aan autonomie onder werknemers en technologie die flexibiliteit mogelijk maakt. 

En dit veroorzaakt een sneeuwbaleffect, schrijft het bedrijf: “Hoe meer mensen zelfstandig werken, hoe meer mensen in staat worden gesteld om dit te blijven doen. Hoe meer ze de levensvatbaarheid van deze manier van werken aan anderen laten zien, hoe meer anderen het ook willen doen. Des te meer anderen het willen doen, des te meer bedrijven zich op hun gemak voelen om zelfstandigen in dienst te nemen en hun talentstrategieën te heroriënteren.”

Dit procyclische effect wordt ondersteund door de data. In 2023 meldde 45% van de freelancers dat een groter deel van hun vrienden ook als freelancer werkt. In 2020 was dit 39% en in 2015 was dit nog 31%.

Niet voor het geld

Daarnaast signaleert het onderzoek dat de respondenten niet enkel voor zichzelf beginnen vanwege het geld. Zij hechten veel waarde aan flexibiliteit, autonomie en controle. 70% van de respondenten zei: “iets doen wat ik leuk vind, is belangrijker dan het meeste geld verdienen” en “flexibiliteit is belangrijker dan het meeste geld verdienen”.

Hoewel veel respondenten andere kernwaarden belangrijker vinden dan het geld dat zij konden verdienen met freelancen, geeft 49% ook aan dat het gebrek aan een voorspelbaar inkomen de grootste sta-in-de-weg was in hun freelance carrière. Dat is een forse stijging ten opzichte van het jaar daarvoor (42%). Dit komt mede door een wat zwakkere macro-economische trend en hoge inflatie in 2023, stelt MBO Partners. 

  • Lees ook: Waarom beginnen Nederlanders als zelfstandig ondernemer? Waar zijn ze tevreden over en wat kan er beter? De nieuwste Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) van TNO en het CBS geeft antwoorden. Dit zijn de meest opvallende ontwikkelingen.

Waarom freelancers beter in organisaties passen dan ooit te voren

In zee gaan met zelfstandigen is volgens de dienstverlener een belangrijke bedrijfsstrategie geworden om toegang te krijgen tot het beste talent, ongeacht locatie, voltijds statuut of aanwezigheid op kantoor. “Kortom, geschoolde zelfstandigen maken steeds vaker de dienst uit.”

In een enquête onder HR-leiders van 600 organisaties, ontdekten zij dat het personeelsbestand van  het gemiddelde bedrijf voor 28% bestaat uit freelancers. De verwachting is dat dit 38% zal zijn aan het einde van 2027. Onderzoek van Deloitte en MIT ontdekte dat 82% van de organisaties stappen zet om het managen van freelancers beter te integreren in hun personeelsbeleid.

Freelancen als mantelzorger

Een andere, opmerkelijke drijvende kracht achter het starten met freelancen is de noodzaak om zorg te leveren aan familieleden. Ongeveer 40% van de zelfstandigen is mantelzorger en 62% stelt dat het feit dat ze mantelzorger zijn hun keuze om te gaan freelancen heeft beïnvloed. 

MBO Partners concludeert dat de verzelfstandiging van arbeid op de Amerikaanse markt de toekomst heeft.  In het rapport noemen zij vier factoren die deze opwaartse trend zullen aanmoedigen. Ten eerste willen steeds meer mensen autonomie, regie en flexibiliteit in hun werk. Daarnaast zijn steeds meer organisaties ingesteld op werken met freelancers. Ook zullen steeds meer mensen met een vaste baan freelance bijbaantjes zoeken. Ten slotte geeft technologie zelfstandigen steeds meer macht om hun eigen carrièrepad te scheppen. 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *