"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Trend : verschillen vast en interim steeds kleiner

Onderzoek toont een opmerkelijke ontwikkeling: interim opdrachten worden langer. De salarissen en tarieven van respectievelijk vast en interim groeien naar elkaar toe. De overheid loopt hierbij voorop: de gemiddelde duur van een opdracht is op dit moment 17 maanden. Een kwart van de respondenten uit de overheid geeft aan dat sprake is van een doorlooptijd van 24 maanden of meer.

De 20e editie van de Interim Index toont aan dat sprake is van een arbeidsmarkt waarin vaste en interim management posities steeds meer op elkaar lijken en feitelijk aan het integreren zijn. De afname van de verschillen gelden voor nagenoeg alle essentiële elementen in een functie en loopbaan. Op gebied van inkomen, verblijfsduur in functie, risico, flexibiliteit, tevredenheid en ontwikkeling zijn het afgelopen jaar de verschillen tussen vast en interim kleiner geworden of zelfs verdwenen.

Het meest opmerkelijke is dat de inkomsten voor vast of interim niet veel meer van elkaar verschillen, mede ingegeven omdat de lonen sterk gestegen zijn en de tarieven van externen nagenoeg gelijk zijn gebleven.

Opdrachtduur langer

“Bij een gemiddelde opdrachtduur van 17 maanden is nauwelijks nog sprake van tijdelijkheid”, aldus de onderzoekers van Schaekel & Partners, Piet Hein de Sonnaville en Marleijn de Groot. “Anders dan vorige jaren, zijn de echte voordelen om voor vast of tijdelijk te kiezen, vrijwel weggevallen. Het beeld dat je een dief van je eigen portemonnee bent als je niet als externe verder gaat in je eigen functie, is achterhaald en dat is goed nieuws voor de arbeidsmarkt en voor menig werkgever en werknemer”.

Privileges die tot voor kort aan alleen eigen medewerkers werden vergeven, gelden dikwijls ook voor externen. Tijdelijke managers werken -afgezien van hun startperiode- frequent vanuit huis. 30% geeft aan de helft van de tijd vanuit huis te werken. Ook op gebied van gevolgde opleidingen zijn de verschillen marginaal. Risico’s als leegloop zijn voor een zelfstandige in de huidige arbeidsmarkt vrij klein. “De situatie van baanzekerheid naar werkzekerheid is feitelijk al bereikt”, aldus de onderzoekers.

Een en ander blijkt uit de 20e editie van de Interim Index van Schaekel & Partners. In het onderzoek geven 327 interim managers -actief op management- en directieniveau- hun visie op hoe de markt zich ontwikkelt. Zij zijn gemiddeld elf jaar werkzaam als zelfstandig ondernemer.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie