"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zelfstandigen betalen premie Zorgverzekeringswet dubbel

VZN roept politieke partijen op om de dubbele heffing voor lijfrentes ongedaan te maken

Een zelfstandig ondernemer kan zijn premie voor een lijfrente niet in mindering brengen op het inkomen waarover hij premie Zorgverzekeringswet betaald. Als de lijfrente tot uitkering komt betaalt de zelfstandige wederom premie Zorgverzekeringswet over deze uitkering. Voor zelfstandigen is er dus sprake van een dubbele heffing van de bijdrage Zvw.

“Dit is enerzijds discriminatie ten opzichte van werknemers. En tegelijkertijd is het in strijd met de omkeerregel van de Wet loonbelasting, want de latere uitkeringen zijn wel belast”, vindt VZN-voorzitter Cristel van de Ven

VZN roept politieke partijen daarom op om de dubbele heffing voor lijfrentes ongedaan te maken en de lijfrente in aftrek te laten komen voor de grondslag Zvw waarover de bijdrage Zvw wordt geheven. Van de Ven: “We willen in Nederland zoveel mogelijk zelfstandig ondernemers stimuleren om geld opzij te zetten voor hun oude dag. Dan moet je hen niet straffen via dubbele heffingen. Laten we daarom deze kronkel in ons belastingstelsel snel oplossen”.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

  1. Het racaille in Den Haag geeft niets om ZZP-ers, laat althans de meerderheid telkenmale zien. Met deze oproep zal vermoedelijk ook niets veranderen voor ZZP-ers en blijft deze groep een uitgemolken melkkoe.