"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Total Talent Management, Statement of Work en Direct Sourcing – trends of hypes?

Total Talent Management (TTM), Statement of Work (SoW) en Direct Sourcing – het zijn dé buzzwoorden in de markt voor inhuur van personeel. Moeten organisaties hier echt mee aan de slag gaan? En hoe doen zij dat dan?

Manfred Vogels is VP Business Development Continental Europe bij Beeline, een van de meest gebruikte Vendor Management Systemen (VMS) ter wereld. Vogels gaat tijdens de komende Webinar Week  in op de impact die TTM, SoW en Direct Sourcing hebben op de huidige inhuurmarkt en de technologie die dit mogelijk maakt. ZiPconomy licht alvast een tipje van de sluier op.

Total Talent Management: ‘nobel streven’

Bij Total Talent Management (TTM) is het doel het integreren van recruitment van vast personeel en de (tijdelijke) inhuur van professionals. “Het is een nobel streven en iedereen heeft er de mond van vol. Ook onze klanten praten erover. Maar het aantal organisaties dat dit echt in de praktijk brengt is op één hand te tellen”, zegt Vogels. Probleem is volgens Vogels ook dat niet altijd duidelijk is wat men ermee bedoelt. “Vraag het tien mensen en je krijgt tien verschillende antwoorden.”

Total Talent Management vraagt maximale flexibiliteit van iedereen

En een organisatie moet niet onderschatten wat er nodig is om dit te realiseren. “Het is vaak HR- of Inkoop-gedreven, maar de hele organisatie moet er klaar voor zijn. Het is een samenspel van alle afdelingen, van Finance tot de hiring manager, en werkt door in alle facetten. Het vraagt dus maximale flexibiliteit van iedereen. Het change management dat hiervoor nodig is, vergt veel tijd en energie.”

Inhuur alle externen inzichtelijk

Is het dan niet haalbaar? “Jazeker wel, een bekend Nederlands telecommunicatiebedrijf maakt bijvoorbeeld grote stappen hierin om de externe inhuur beter te sturen.”

En nieuwe technologie biedt de mogelijkheden om TTM te realiseren, stelt Vogels. “Het bepalen van een goede strategie begint met goede data. En daar gaat het vaak mis, want een VMS dekt slechts 40 tot 50% van alle inhuur.”

Beeline biedt met het product Global Workforce Intelligence hiervoor een oplossing. Hiermee wordt de inhuur van alle externen inzichtelijk en hoeft men niet uit acht of negen verschillende systemen data te vergaren.

Statement of Work (SoW): ‘Inkoop wil grip op kosten’

SoW, het aannemen van werk, betreft inhuuropdrachten met een resultaatverplichting, zoals diensten en projecten. “Dit heeft een heel andere dynamiek dan de reguliere inhuur van bijvoorbeeld individuele uitzendkrachten. Ook dat moet je niet onderschatten en ook dit vereist een goed samenspel van afdelingen binnen een organisatie”, stelt Vogels. 

Hij weet uit ervaring dat SoW vooral door Inkoop wordt ingezet om grip te krijgen op de kosten. Maar dit kan in de praktijk best lastig zijn. “Hoe kun je als Inkoop inschatten wat een gedetailleerd project mag kosten? Die kennis ligt vaak alleen bij specifieke opdrachtgevers.”

Oneigenlijk gebruik SoW

En dan is er nog het risico van het waterbedeffect door oneigenlijk gebruik van SoW, waarschuwt Vogels. “Je kunt de kosten naar beneden brengen door in het inhuurprogramma heel scherp te gaan inhuren. Maar door de druk die dat geeft op bijvoorbeeld de inhuur van uitzendkrachten, neigen hiring managers ernaar om die flexkrachten te gaan inhuren via SoW, buiten het bestaande inhuurprogramma om. Dan zijn de totale kosten alsnog even hoog.”

De early adopters zien SoW als een next step om de inhuur nog verder te professionaliseren

Toch kan SoW prima werken en Vogels ziet dat ook meer en meer in de praktijk gebeuren. “De early adopters, zoals de financiële sector, die al veel eerder Managed Service Providers (MSP) en VMS hebben omarmd en hun inhuur al goed op orde hebben, zien SoW als een next step om de inhuur nog verder te professionaliseren. 

Daarnaast zijn er nieuwe partijen, waaronder in de energiesector, die bij het opstarten van inhuurprogramma’s direct voor SoW kiezen.” Niet voor niets levert Beeline, net als de meeste andere VMS-aanbieders, een SoW-module als softwareoplossing hiervoor.

Direct Sourcing: ‘opbouwen sticky relationships’

Bij direct sourcing zijn het de organisaties zelf die, zonder tussenkomst van een intermediair, de werving en selectie van kandidaten doen. “Het gebeurt steeds meer en niet alleen bij de inhuur van zzp’ers, maar ook breder, bijvoorbeeld bij het inlenen van uitzendkrachten”, stelt Vogels. Hoewel, deze trend ziet hij vooral in de VS, nog minder in Europa. Maar toch, het klinkt aantrekkelijk, talent zelf rechtstreeks uit de markt halen. Je spaart de kosten van een bureau uit – cut the middle man

“Toch geldt ook voor direct sourcing dat een organisatie de problematiek niet moet onderschatten”, stelt Vogels. Veel organisaties zijn bezig met het opbouwen van een eigen pool aan potentiële kandidaten. Maar daarmee ben je er nog niet, zegt hij. “Een pool opbouwen met duizend kandidaten is niet zo moeilijk. De kunst is te zorgen dat het valide kandidaten zijn en dat je een sticky relationship met hen opbouwt. Wie binnen de organisatie gaat dat managen?”

Beheren van een talent pool

Technisch is het allemaal mogelijk, ook om de achterkant (backoffice) in te richten. “Daar zijn tal van interessante cases van”, stelt Vogels. Beeline heeft overigens niet zelf een tool voor het beheren van een talent pool om vanuit het VMS mee te werken. “We hebben bewust gekozen voor samenwerking met gespecialiseerde aanbieders. Via een API kan eenvoudig die functionaliteit aan het VMS worden gekoppeld. De klant heeft dan toegang tot de pool en kan de inhuur van de geselecteerde kandidaat naadloos verder afhandelen via het VMS.”

Ook voor deze trend geldt dat de technologie de oplossingen biedt, het is de organisatie zelf die klaar moet zijn om de professionalisering van de inhuur ook daadwerkelijk te realiseren.


Webinar Week

Manfred Vogels besprak deze trends en de betekenis daarvan voor de inhuurmarkt tijdens de Webinar Week van Werf& en ZiPconomy. 

Bekijk de Webinar: ‘(Tech) trends of hypes rond inhuur’ hier.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie