"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Opdrachtgevers vinden weer makkelijker freelancers

Geschikte freelancers vinden is afgelopen kwartaal een stuk eenvoudiger geworden. Er is namelijk minder vraag naar kandidaten, vooral buiten de Randstad.

Freelancers vinden is afgelopen kwartaal een stuk eenvoudiger geworden voor ondernemers. Bijna de helft van alle opdrachtgevers vindt het (zeer) makkelijk om geschikte zelfstandig professionals te vinden. Dat is een stijging van 12% ten opzichte van vorig kwartaal, blijkt uit de nieuwste Freelance Markt Index (FMI) van platform Freelance.nl.

Minder vraag

Een verklaring is dat de vraag naar freelancers afneemt. Afgelopen drie maanden waren er 7% minder opdrachten dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Buiten de Randstad daalde het aantal beschikbare opdrachten voor freelancers het sterkst: -15% ten opzichte van 2022. In de Randstad daalde het totale opdrachtvolume met slechts 3%.

Verder zoeken opdrachtgevers vaker deeltijd-freelancers. Het aantal parttime-opdrachten was afgelopen kwartaal 24% hoger dan een jaar geleden, terwijl het aantal voltijdopdrachten afnam met 21% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Verwachting voor de toekomst

Komend kwartaal verwacht bijna de helft van de opdrachtgevers minder opdrachten uit te zetten, maar dat betekent niet per se een daling op lange termijn. De belangrijkste reden om nu minder freelancers te zoeken is namelijk de vakantieperiode. Zo’n 31% van de opdrachtgevers denkt dit kwartaal juist meer freelancers nodig te hebben.

Al met al komt de FMI voor het derde kwartaal van 2023 uit op een score van 103. Bij een score van boven de 100 verwachten de onderzoekers groei. Dat betekent dat de markt dit kwartaal licht positief gestemd is, net als tijdens de vorige periode (102).

Over de Freelance Markt Index

De Freelance Markt Index (FMI) is samengesteld uit cijfers van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de verwachting van 150 willekeurig geselecteerde opdrachtgevers op het Freelance.nl-platform. Freelance.nl brengt deze marktmonitor ieder kwartaal uit.

Het volledige onderzoek en de resultaten zijn hier te downloaden.

Als marktleider verbindt Freelance.nl al bijna 20 jaar freelancers en organisaties aan elkaar. Met 300.000 actieve freelancers en meer dan 40.000 opdrachten per jaar is Freelance.nl hét grootste freelance platform van Nederland. Bekijk alle berichten van Freelance.nl