"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zorgplatform Dytter failliet. Eigenaar en medewerkers bedreigd.

Curator trekt snel een duidelijke conclusie. Eigenaar Dytter en zijn naasten worden geïntimideerd en bedreigd.

Het zorgboekingsplatform Dytter is failliet. Het platform heeft per direct haar activiteiten gestaakt. Voor ingeplande diensten worden zorgverleners geadviseerd rechtstreeks contact op te nemen met de zorginstellingen.

Afgelopen woensdag werd door de rechtbank uitstel van de betaling verleend. De aangestelde bewindvoerder F. Bosvelt van Wijn & Stael heeft – binnen 2 dagen – geconstateerd dat er onvoldoende financiële middelen zijn om aan de lopende verplichtingen van Dytter te kunnen blijven voldoen. “Om die reden is vanmiddag op verzoek van de bewindvoerder en de bestuurder het faillissement van Dytter c.s. uitgesproken” zo is in een verklaring namens Bosvelt te lezen.

“Gisteren en vandaag hebben wij namens de bewindvoerder van Dytter c.s. verschillende gesprekken gevoerd met betrokken partijen en belangrijke stakeholders. Het doel hiervan was om voor de zelfstandige zorgverleners, de zorginstelling én hun patiënten duidelijkheid te verkrijgen over de beschikbaarheid van het zorgplatform en de inzet van de aangesloten zelfstandige zorgverleners in de komende weken. Helaas is vandaag duidelijk geworden dat Dytter c.s. haar activiteiten per direct zal staken en is het faillissement vanmiddag uitgesproken.”

Problemen

Zoals in een eerder artikel beschreven kwam Dytter in zwaar weer door een vermindering van aanvragen voor zorgpersoneel.

Naar verluid draaide een grootbank de geldkraan begin dit jaar dicht uit angst dat Dytter in de problemen zou komen omdat het zzp-personeel dat via het platform werkt mogelijk als schijnzelfstandigen gezien zouden kunnen worden. Via Dytter werken vooral zzp’ers in zorginhoudelijke functies. De betreffende bank wil geen inhoudelijke reactie geven vanwege de vertrouwelijkheid van de klantrelatie.

Geld dat zorginstellingen aan Dytter heeft betaald voor uitgevoerde diensten voor de zzp’ers heeft Dytter sinds april in toenemende mate niet uitbetaald aan de zzp’ers maar blijkbaar gebruikt om tekorten aan te zuiveren in haar eigen bedrijfsvoering. In de hoop op nieuwe financiering. Dat is dus niet of onvoldoende gelukt.

Bedreigingen

Mogelijk enkele honderden zzp’ers zitten door deze situatie soms al maanden op hun geld te wachten.

De curator meldt in een brief dat hij berichten heeft ontvangen dat “betrokkenen bij Dytter c.s. en hun naasten ernstig geïntimideerd en zelfs bedreigd worden. Dergelijk handelen is zeer zorgelijk en onacceptabel.” De curator doet een beroep op ieders “verantwoordelijkheden en algemene fatsoensnormen.”

De afhandeling van het faillissement en betalingsverplichtingen van Dytter liggen nu bij de curator, en niet meer bij de eigenaar of medewerkers van Dytter. De curator  roept daarom ook alle schuldeisers, waaronder de zzp’ers, op hun vorderingen in te dienen bij de curator via faillissementen@wijnenstael.nl

Als zelfstandig ondernemers worden zzp’ers bij een faillissement van een bemiddelaar of platform gezien als gewone schuldeisers en komen dus pas aan de beurt na ‘preferente schuldeisers’ als het UWV, Belastingdienst en werknemers die nog loon tegoed hebben.

Het is niet bekend of betrokken zorginstellingen, waaronder Cordaan, bereid (of mogelijk zelfs verplicht) zijn om de openstaande rekeningen van de zzp’ers nogmaals – maar dan – rechtstreeks te voldoen. Dat heeft ING in het geval van het faillissement van TCP wel gedaan (zie hier).

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

4 reacties op dit bericht

 1. “Geld dat zorginstellingen aan Dytter heeft betaald voor uitgevoerde diensten voor de zzp’ers heeft Dytter sinds april in toenemende mate niet uitbetaald aan de zzp’ers maar blijkbaar gebruikt om tekorten aan te zuiveren in haar eigen bedrijfsvoering”. En bij ING:
  “Dit vanwege cashflowproblemen bij TCP”
  En krijgen we nog ooit te horen waar dat geld opgebracht door ZZP-ers/Ondernemers/Zelfstandigen/ Schijnzelfstandigen nou precies voor gebruik is. En of daar verantwoordelijken voor worden aangewezen…hoe de relatie tussen de partijen wordt geduid en de discussie daarover lijkt mij eerder afleiding als ter zake doende.

 2. En wederom richt de hele schijndiscussie, over wetgeving die schijnproblemen met bewust zelfstandigen zou moeten oplossen, in de echte wereld weer enorme schade aan. Het wrange is dat de zelfstandigen in kwestie juist weer de pineut zijn door de hele schijnzelfstandigheid ellende die de politiek veroorzaakt met haar schijnbeleid.

  Wanneer maakt de politiek een einde aan deze onnodig troebele situatie?

  Een modern werkende, die bijvoorbeeld meer dan €30 per uur verdient, en die verklaart bewust zelfstandig te willen zijn zou, net als zijn of haar opdrachtgevers, van deze ellende gevrijwaard moeten zijn.

 3. Ik vind het erg triest dat men het over schijnzelfstandigen heeft.Als zzp”r dien je aan eisen te voldoen ,wil je via een platform of bemiddeling opdrachten aannemen.
  Schijnzelfstandigheid is dus bijna geen sprake van want alles wordt goed gecontroleerd ,voldoe je wel of niet aan de eigen.
  Als je in loondienst bent ontvang je een netto loon,na aftrek van alle belastingen etc.
  De bedragen die Dytter uit moet betalen zijn bruto bedragen ,belastingzaken moet de zzp’r nog zelf doen.Dus waar gaat het argument over schijnzelfstandigheid over?
  Als zzp”r moet je ook aanmelden of registreren om juist te voorkomen dat je als schijnzelfstandige wordt gezien.
  Feit is hier dat Dytter de fraudeur lijkt te zijn ..wij kunnen nu dan ook praten over fraude falliesement..ofniet?
  Kortom…het is geen zuivere koek bij Dytter en dat zij vertellen dat de vraag naar zorgpersoneel afnam op hun platform ..is omdat oodrachtgevers al door hadden dat Dytter de zzpr niet meer uitbetaalde.
  Nu komt het over alsof doordat de vraag van zorgpersoneel afnam ,Dytter in de problemen is gekomen.
  Dit is een grote leugen.
  Opdrachtgevers hadden het reeds lang door en willen ook hun vaste zzpr’s beschermen tegen wanbetalers zoals Dytter.
  Conclusie : Dytter heeft zich zelf in de problemen gedraait ..niet de afname van zorgpersoneel.
  Dat is de waarheid.
  Opdrachten gaan nu gewoon door via andere bemiddeling bureaus..dir wel proffesioneel ,erkend en positieve achtergrond hebben.
  Niemand wil Dytter nog ooit….dat is niet gek.

 4. Inmiddels; als je de website van dytter wilt bezoeken, kom je uit op http://www.tallkingconnect.com.
  Bij wat verder onderzoek op LinkedIn is te zien dat Andre Piso sinds september de ‘Co-Founder’ is, van dit ‘nieuwe’ bedrijf.
  Veel personeelsleden van het failliete Dytter, zijn inmiddels daar weer in dienst gekomen.

  Dytter is failliet gegaan met een paar miljoen aan schulden.
  https://www.faillissementsdossier.nl/nl/faillissement/1747566/dytter-b-v.aspx#google_vignette

  Desondanks gaat de missie van het ‘revolotionaire’ platform door.
  De schulden zijn blijkbaar ‘afgeschud’ en men gaat met een schone lei weer opnieuw op zoek naar investeerders.

  Ik ben erg benieuwd waar men de opdrachtgevers en opdrachtgevers vandaan denkt te halen en welke koerswijzigingen men in gedachten heeft om dit bedrijf nu wel winstgevend te maken.
  Wie durft dit nog aan?