"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Waarom ook leveranciers en zzp’ers baat hebben bij het Bovib-keurmerk

Ga je samenwerken met een intermediair of broker? Controleer dan of dit bureau het Bovib-keurmerk heeft. Dan weet je namelijk zeker dat je zaken doet met een betrouwbare partner.

Als zelfstandig professional heb je de keuze om te werken via talloze intermediairs, brokers en MSP-dienstverleners. Zij kunnen jou helpen aan de slag te gaan bij opdrachtgevers die goed bij je passen. Daarnaast kunnen zulke bemiddelaars je helpen afspraken te maken over vergoeding en voorwaarden. Sommige brokers en intermediairs werken ook als contractbeheerder en regelen ook je betaling. Het is dus belangrijk voor jou dat zo’n bureau betrouwbaar is en zijn financiën op orde heeft.

“Tegenwoordig is dat makkelijk te controleren, namelijk aan de hand van het keurmerk van onze branchevereniging”, vertelt Saskia Kapper, bestuurslid van de Bovib. “Intermediairs en brokers met het Bovib-keurmerk zijn professionele organisaties die kwaliteit hoog in het vaandel hebben. Het zijn partijen waar jij als zzp’er of zzp-leverancier met een gerust hart zaken mee kunt doen.”

Wat zegt het keurmerk over een intermediair of broker?

Bedrijven met het Bovib-keurmerk zijn betrouwbaar en voldoen aan wet- en regelgeving. Ze beheren hun financiën goed en hebben voldoende inzicht in hun bedrijfsprocessen om risico’s te vermijden. Het onafhankelijke Bovib-keurmerk is toegespitst op bureaus die een inhuurketen beheren of activeren namens en voor opdrachtgevers. De belangrijkste elementen van NEN 4400 en ISO 9001 staan erin, aangevuld met specifieke Bovib-eisen die passen bij brokers, intermediairs en MSP-dienstverleners.

Bureau’s die gecertificeerd zijn, worden regelmatig opnieuw getoetst. Dat gebeurt jaarlijks door een onafhankelijke inspectie-instelling. Een belangrijk onderdeel van deze audit is een risicoanalyse op het financieel beleid van de onderneming. “We kijken dus niet alleen naar de huidige situatie, maar ook naar de stabiliteit in de toekomst”, zegt Felicia Cornelisse, lid van de werkgroep Kwaliteit binnen de Bovib.

Continu in ontwikkeling

De Bovib overlegt twee keer per jaar met de inspectie-instellingen over het keurmerk. Sluit het nog aan op de ontwikkelingen in de markt? Zijn er onderdelen waar bureaus vaak moeite mee hebben? Zijn de normen duidelijk? Cornelisse: “We verbeteren het keurmerk continu.”

“Er zit nu al veel in het Bovib-keurmerk”, zegt Kapper. “We gaan echt ver, van verplichte dossiers tot financiële checks. Daarnaast zorgen we dat we up-to-date blijven op het gebied van wet- en regelgeving.”

Opdrachtgever vindt het keurmerk belangrijk

Opdrachtgevers die zelfstandig professionals inhuren via bureaus zijn blij met het keurmerk, merkt de Bovib. “We zien het Bovib-keurmerk steeds vaker terug in aanbestedingen”, vertelt Cornelisse. “Steeds meer opdrachtgevers begrijpen dat een NEN- of ISO-certificering past bij uitzend en detachering, en Bovib bij broker-, msp- of intermediaire dienstverlening. Ook dat maakt het verstandig om als zzp’er of leverancier te werken met een gecertificeerde partij.”

Het keurmerk is ook onderdeel van lidmaatschap van de branchevereniging. Naast de jaarlijkse hercertificering hebben een aantal nieuwe leden onlangs voor het eerst een certificaat verdiend. “De leden zijn terecht trots op hun certificering”, vertelt Kapper. “Ontdekken of de partij met wie je wil samenwerken een Bovib-keurmerk heeft is dus niet moeilijk. Vraag het aan je leveranciers of check het bij de Bovib.”

Wil je een overzicht van alle Bovib-leden? Bekijk hier de actuele ledenlijst.

Bovib, de vereniging en branche-organisatie van de onafhankelijke inhuur-intermediairs in Nederland. Bekijk alle berichten van Bovib