"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Van crisis-ww tot aov voor zzp: details over het nieuwe arbeidsmarktbeleid

Hoe werkt straks de Crisisregeling Personeelsbehoud? Wie mag blijven werken met een oproepcontract? Kan het UWV de uitvoering van de aov voor zelfstandigen aan? De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deelt details van haar arbeidsmarktplannen.

Met een pakket van 37 maatregelen wil minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) de arbeidsmarkt toekomstbestendig maken. Begin april maakte de minister haar plannen bekend, donderdag werden details duidelijk tijdens het plenaire debat Pakket maatregelen voor hervorming arbeidsmarkt. Een overzicht van de meest besproken onderwerpen.

Basiscontract en studenten

Het ‘basiscontract’ was een typisch discussiepunt waarbij het vooral ging over details en uitzonderingen. Het kabinet maakt een einde aan oproepcontracten, zoals nuluren- en min/max-contracten. In plaats daarvan komt er een basiscontract dat werknemers zekerheid geeft over het minimale aantal uren dat zij werken.

Er geldt een uitzondering voor scholieren en studenten. Zij kunnen nog wel blijven werken op basis van de huidige oproepcontracten. Daarover stelde Stephan van Baarle (DENK) vragen: wanneer is iemand ‘student’?

“De uitzondering geldt alleen voor jongeren voor wie de hoofdactiviteit ‘studeren’ is”, zei de minister. “Een 21-jarige die werkt en klaar is met zijn studie of iemand die een avondstudie volgt naast zijn voltijdbaan, daarvoor gelden de normale regels. Hoe we dat kunnen definiëren en controleren, daarover zijn we in gesprek. Het wordt dus geen leeftijdscriterium, maar bijvoorbeeld een inschrijving bij de universiteit.”

Crisisregeling personeelsbehoud

Verder komt er een ‘crisisregeling personeelsbehoud’ –  een soort ‘crisis-ww’ voor situaties zoals corona en de oorlog in Oekraïne. Omdat crisistijd valt buiten het normale ondernemersrisico, mogen ondernemers hun werknemers maximaal 6 maanden op een andere plek in het bedrijf aan het werk zetten. Ze mogen ook hun personeel minder laten werken met behoud van ww-rechten.

Ook hier geldt dat de minister nog nader moet bepalen wat de definitie is van ‘een crisis’. SP en PvdA stelden vragen over deze regeling. Zij maken zich vooral zorgen over het feit dat werknemers minder loon ontvangen als zij minder werken (maximaal 10% minder van het totaal). Bart van Kent (SP) vraagt of werknemers dan ergens anders mogen bijverdienen. Van Gennip: “Dat is niet de bedoeling van deze regeling. Werknemers moeten in principe beschikbaar zijn als de werkgever ze weer nodig heeft.”

STAP-budget voor scholing en ontwikkeling

In april werd bekend dat het STAP-budget (Stimulering Arbeidsmarkt Positie) verdwijnt als onderdeel uit van het bezuinigingspakket van het kabinet. Bijna alle partijen hebben begrip dat STAP wordt afgeschaft, maar ze snappen niet dat het budget ook verdwijnt. Ze vrezen dat er straks te weinig geïnvesteerd wordt in scholing en ontwikkeling.

Ook willen partijen weten hoe de minister het resterende budget gaat inzetten, zodat juist sectoren met tekorten aan personeel ervan profiteren. Zij gaat dat ‘op korte termijn verkennen’.

Verplichte aov voor zelfstandigen

Een van de meest besproken onderwerpen was de verplichte arbeidsongeschiktheidsvoorziening (aov) voor zelfstandigen. Wat gaat die kosten? Kan het UWV deze maatregel wel uitvoeren? Waarom geen regeling voor alle werkenden? Antwoorden op deze vragen lees je in dit artikel.

De minister heeft nog veel meer plannen rondom zelfstandigen, maar die kwamen in dit debat niet aan bod. Zo gaat de Belastingdienst vaker handhaven op schijnzelfstandigheid en komt er een ‘civielrechtelijk rechtsvermoeden van een arbeidsovereenkomst’ onder een bepaald uurtarief (waarschijnlijk 30 á 35 euro), zodat kwetsbare zzp’ers makkelijker werknemersrechten kunnen opeisen. Ook werkt de minister aan verduidelijking van de wet (‘inbedding’ als criterium) om te bepalen wanneer een werkgever een zelfstandige mag inhuren.

Deze onderwerpen bespreekt Van Gennip komen volgende week woensdag in een speciaal commissiedebat over het zzp-beleid. Volg ZiPconomy voor het laatste nieuws en verslag van de belangrijkste ontwikkelingen.