"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Werkvereniging overhandigt 21.000 protesthandtekeningen aov plannen aan Tweede Kamer

Flinke weerstand onder zelfstandigen rond kabinetsplannen.

Roos Wouters, oprichter van de Werkvereniging, overhandigt op dinsdag 30 mei een petitie tegen een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering speciaal voor zelfstandigen aan de Tweede Kamer. De petitie is meer dan 21 duizend keer getekend. Dinsdagavond debatteert de Tweede Kamer over het kabinetsvoornemen om te komen voor een verplicht basis verzekering voor zelfstandigen, die uitgevoerd zou moeten gaan worden door het UWV.

Dat veel zelfstandigen tegen het kabinetsplan zijn betekent niet dat zelfstandigen onsolidair zijn, zo stelt Wouters. “Deze petitie pleit voor een sociaal stelsel voor alle werkenden. Daar is dus wel draagvlak voor. Een stelsel voor alle werkenden past ook veel beter bij een moderne arbeidsmarkt waarin mensen steeds vaker van arbeidsrelatie veranderen en werkvormen combineren.”.

Geen draagvlak voor aov zzp, wel voor basisvoorziening alle werkenden

Dat de weerstand tegen de voorgestelde AOV-plicht voor zelfstandigen breed gedragen wordt, blijkt ook uit de enquête van de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN). Tweeënzeventig procent van ondervraagden is tegen een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor IB-ondernemers.  Ook VZN ziet liever een breed stelsel voor alle werkenden in plaats voor een apart regeling voor zelfstandigen. Dat was ook het advies van de Commissie Regulering van Werk, onder leiding van Hans Borstlap.

Senna Maatoug, Tweede Kamerlid voor Groenlinks, zegt in een podcast met ZiPconomy dat voor haar een aparte regeling voor zelfstandigen nu een tussenstap moet zijn richting een stelsel voor iedereen.

Zorgen over uitvoerbaarheid

De beroepsfederatie Register Risico Adviseur Duurzame Inzetbaarheid (RADI-AOV) noemt het plan van het kabinet zelfs onuitvoerbaar. “De uitvoering gaat een heel groot probleem worden. De Belastingdienst krijgt moeite met het innen van de premies. Het UWV zal gaan worstelen met het uitvoeren van de regeling,” zo concludeerde de RADI naar aanleiding van een kennissessie over de verplichte AOV voor zelfstandigen. “Eigenlijk moet het hele stelsel van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen op de schop”, zegt ook RADI-AOV. “Liever willen we een algemene basisvoorziening die geldt voor alle werkenden. Dat moet dan eerlijk en betaalbaar zijn voor heel werkend Nederland.”

Zet de werkenden centraal, niet de werkvorm

Tijdens de petitieaanbieding zal Wouters de Kamerleden dan ook verzoeken om minister van Gennip op het hart te drukken om werk te maken van een collectieve arbeidsongeschiktheidsregeling voor alle werkenden.
De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie