"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Opnieuw forse groei in omzet van detacheerders

Na het topjaar 2022 zijn de detacheerders ook in 2023 goed van start gegaan. Hun omzet is in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld met 11% gestegen in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de MarktMonitor van de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN).

De vakgebieden engineering, finance en ICT zijn de motor binnen de detacheringswereld. Ten opzichte van een jaar geleden maken deze beroepsgroepen nu al 69% uit van de omzet (was 65%). In dit kwartaal zijn deze drie beroepsgroepen ook met meer dan 10% gegroeid.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de MarktMonitor van de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN).

Fred Boevé, bestuurslid VvDN.

Fred Boevé, bestuurslid VvDN zegt in een toelichting op deze groeicijfers: “Detachering raakt goed ingeburgerd en laat zien dat het een stevig fundament vormt onder de arbeidsmarkt. Een arbeidsmarkt die historisch krap is en met een zeer laag werkloosheidscijfer. Wij weten daarin ons goed staande te houden en varen onze eigen koers. Dat zegt alles over de toegevoegde waarde van onze werkzaamheden. Detacheringswerk wordt gekenmerkt als specialistisch en hoogwaardig.”

Leegloop neemt toe

Toch merken ook detacheerders dat de arbeidsmarkt op dit moment ‘uitdagend’ is.

Het aantal gedetacheerden in dienst is vergeleken met een jaar geleden gestegen met 9%; maar liefst 60% heeft nu een vast contract bij de detacheerder. Detacheerders bieden hun medewerkers dus vaker de zekerheid van een vast contract. De keerzijde is dat er op meer gedetacheerden ‘op de bank’ zitten.

Boeve: “Onze leegloop (periode zonder opdracht) is fors gestegen naar 5,4%. Dit was een jaar geleden nog 3,8%. Dit komt deels omdat we op voorhand al mensen aan ons binden en één of twee maanden langere onboarding op de koop toenemen. Maar we zien ook dat vraag verschuift en dat sinds kort kandidaten kieskeurig aan het worden zijn. Ze slaan een opdracht af omdat deze niet bevalt. Bijvoorbeeld omdat opdrachtgevers steeds meer aanwezigheid verplichten en wat meer af willen van het hybride werken.”

Kerncijfers eerste kwartaal 2023

  • Omzet per werkbare dag wederom gegroeid +11% in vergelijk met eerste kwartaal van 2022
  • Omzet per gedetacheerde en per werkdag gestegen.
  • Aantal gedetacheerden met 9% gestegen t.o.v. een jaar eerder.
  • Percentage leegloop toegenomen naar 5,4% in vergelijking met vorig kwartaal en t.o.v. het eerste kwartaal van 2022
  • Het percentage medewerkers met vast dienstverband blijft verder toenemen. In het eerste kwartaal 2023 was dit 60%.
  • Verkooptarief stijgt met 8% t.o.v. eerste kwartaal van 2022 en 2,7% t.o.v. vorige kwartaal.

Topjaar 2022

Het is het achtste achtereenvolgende kwartaal dat de detacheringsbranche in de lift zit. In 2022 steeg de omzet in de detacheringsbranche gemiddeld met 18%. Die groei heeft zich dus – weliswaar iets bescheidener – doorgezet in het eerste kwartaal van dit jaar. “Detacheerders blijken goed in staat om in een arbeidsmarkt met grote tekorten, wel mensen aan zich te binden. In deze krappe markt kiezen steeds meer professionals voor een dienstverband met een detacheerder. Detacheerders bieden als werkgever vaak precies wat specialisten en hoger opgeleiden in een bepaalde fase van hun loopbaan zoeken”, zo verklaart de VvDN de groei van detacheren.

Lees ook:

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie