"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Hierom durven freelancers niet te onderhandelen met opdrachtgevers

Freelancers doen zichzelf soms tekort in hun onderhandelingen met opdrachtgevers, vindt freelance platform Bluelance. In dit artikel geeft oprichter Selim Tunçyürek tips om beter te onderhandelen.

Als platform vóór freelancers viel het ons op dat freelancers vaak terughoudend zijn als het gaat om onderhandelen en daardoor zichzelf tekort doen. Maar waar komt dit door en hoe kunnen freelancers hun onderhandelingsvaardigheden verbeteren om het succes in hun carrière te vergroten? In dit artikel delen we de inzichten uit ons recente onderzoek en bieden we concrete tips voor succesvolle onderhandelingen.

Waarom onderhandelen?

Onderhandelen is een cruciale vaardigheid in de freelance-wereld, maar het blijkt dat veel freelancers aarzelen om deze stap te zetten. Eén van de belangrijkste redenen hiervoor is het gebrek aan zelfvertrouwen. Als freelancers dragen ze de verantwoordelijkheid voor hun eigen succes en zijn ze afhankelijk van het binnenhalen van opdrachten. Dit kan leiden tot een gevoel van onzekerheid, waardoor ze niet durven te onderhandelen uit angst om een opdracht te verliezen.

Daarnaast blijkt uit ons onderzoek dat freelancers soms onvoldoende ervaring en kennis hebben op het gebied van onderhandelen. Hoewel ze gepassioneerd zijn over hun vakgebied en over uitgebreide expertise beschikken, missen ze soms de nodige onderhandelingsvaardigheden. Hierdoor voelen ze zich ongemakkelijk en onzeker tijdens onderhandelingssituaties, waardoor ze kansen mislopen om hun waarde te maximaliseren.

Een andere factor die meespeelt is de angst voor conflicten. Freelancers hechten veel waarde aan goede werkrelaties met hun opdrachtgevers en zijn bang dat onderhandelingen tot wrijving of zelfs het beëindigen van de samenwerking kunnen leiden. Deze angst weerhoudt hen ervan om assertief op te treden en te streven naar een win-winresultaat.

Tips om beter te onderhandelen

Om freelancers te helpen deze obstakels te overwinnen en succesvol te onderhandelen, delen we graag enkele concrete tips:

  1. Investeer in zelfvertrouwen: Leer je eigen waarde erkennen en bouw zelfvertrouwen op door je successen en vaardigheden te benadrukken. Oefen positieve zelfspraak en wees bereid om voor jezelf op te komen.
  2. Ontwikkel onderhandelingsvaardigheden: Leer over effectieve onderhandelingstechnieken, zoals het stellen van doelen, luisteren naar de andere partij en creatieve oplossingen zoeken. Oefen deze vaardigheden regelmatig om je zelfvertrouwen te vergroten.
  3. Onderzoek de marktwaarde: Verzamel informatie over de tarieven en voorwaarden die gebruikelijk zijn in jouw vakgebied. Dit geeft je een referentiekader om je eigen tarieven en voorwaarden op te baseren.
  4. Kies je gevechten: Niet elke onderhandeling is de moeite waard. Focus op die onderhandelingen die er toedoen.
  5. Bouw aan goede werkrelaties: Onderhandelen betekent niet altijd dat er conflicten ontstaan. Communiceer duidelijk en respectvol met je opdrachtgevers en zoek naar een win-win situatie waar beide partijen tevreden mee zijn. Investeer in het opbouwen en onderhouden van sterke professionele relaties.

Impact op jouw uurtarief

Onderhandelen over het uurtarief is voor freelancers een belangrijke, maar lastige uitdaging. Vaak wordt onderschat hoe groot de impact van deze onderhandelingen kunnen zijn. Daarom illustreren we graag dit verschil met een rekenvoorbeeld:

Stel je voor dat je als freelance webontwikkelaar werkt en momenteel een uurtarief hanteert van €60. Met dit tarief zou je in een jaar tijd €86.400 verdienen, gebaseerd op 32 uur per week gedurende 45 werkweken.

Maar wat als je jouw onderhandelingsvaardigheden inzet en succesvol je uurtarief verhoogt naar €65? In dat geval zou je in een jaar tijd €93.600 verdienen, wat neerkomt op een verschil van €7.200.

Dit voorbeeld toont aan hoe zelfs een bescheiden verhoging van het uurtarief een aanzienlijke impact kan hebben op het totale inkomen van een freelancer.


Leer (gratis) winnend onderhandelen

Bij Bluelance begrijpen we hoe belangrijk onderhandelen is voor het succes van freelancers. Daarom hebben we samen met onderhandelexpert en trainer, Rob van der Weide een gratis webinar opgezet. Tijdens deze interactieve webinar leer je: onderhandelen over jouw tarieven, verschillende onderhandelstijlen, het creëren van win-winsituaties & nog veel meer!

Via deze link kun je de webinar terugkijken.

Ik ben Selim Tunçyürek, een 19-jarige ondernemer. Op mijn 16e ben ik begonnen met het bemiddelen van freelancers voor een periode van 3 jaar. In die periode raakte ik gefascineerd met ondernemen. Sinds Q1 2023 richt ik me op het toegankelijk maken van educatie voor freelancers. Het helpen van andere ondernemers zit echt in mijn DNA. Bekijk alle berichten van Selim Tunçyürek