SLUIT MENU

Zzp’ers kunnen gezamenlijk onderhandelen zonder overtreding concurrentieregels

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de Nederlandse leidraad ‘tariefafspraken zzp’ers’ aangepast. Door aangepaste Europese regels mogen zzp’ers nu gezamenlijk onderhandelen over beloning en arbeidsvoorwaarden zonder de concurrentieregels te overtreden.

Naar aanleiding van aangepaste Europese regels heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de Nederlandse leidraad ‘tariefafspraken zzp’ers’ aangepast. Daarin staat onder andere dat zzp’ers gezamenlijk mogen onderhandelen als zij: 1. Economisch afhankelijk zijn van hun opdrachtgever, of 2. Feitelijk zij-aan-zij werken met werknemers in loondienst, of 3. Werken via digitale arbeidsplatformen (bijvoorbeeld maaltijdbezorging of taxi’s).

Brancheorganisaties kunnen meehelpen

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: “Voor bepaalde groepen zzp’ers, vooral aan de onderkant van de arbeidsmarkt, is de onderhandelingspositie over beloning en arbeidsvoorwaarden slecht. Doordat het mogelijk is gezamenlijk te onderhandelen, kunnen brancheorganisaties van zzp’ers en vakbonden meehelpen om de positie van zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt te verbeteren.”

Betere onderhandelingspositie zzp’ers

Het aantal zzp’ers is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Dat is aan de ene kant goed voor een dynamische economie. Maar er zijn ook negatieve gevolgen. Vooral aan de onderkant van de arbeidsmarkt is de onderhandelingspositie van zzp’ers vaak gering. Dat leidt tot slechtere beloningen en arbeidsvoorwaarden. Vaak zijn deze zzp’ers ook niet goed verzekerd tegen ongevallen of werkloosheid. Werkgevers maken soms ook gebruik van zzp’ers die feitelijk hetzelfde werk doen als de werknemers in loondienst waarmee zij de wettelijke werknemersbescherming omzeilen.

Leidraad ‘tariefafspraken zzp’ers’

De leidraad biedt zzp’ers inzicht in de mogelijkheden voor gezamenlijk onderhandelen over beloning en arbeidsvoorwaarden. Op die manier hoopt de ACM de positieve gevolgen van economische dynamiek te behouden en de negatieve gevolgen te verminderen.

De leidraad is bedoeld voor alle zzp’ers die hun eigen arbeid aanbieden, of die met hun arbeid werken tot stand brengen. Denk bijvoorbeeld aan zelfstandige schoonmakers, (maaltijd)koeriers, vertalers, pakketbezorgers, fotografen of componisten. De ACM heeft ook een ‘verkorte’ versie van de ‘Leidraad tariefafspraken zzp’ers’ gemaakt waarmee zzp’ers snel wegwijs worden gemaakt in de mogelijkheden voor collectief onderhandelen.

Bekijk de leidraad:

Klik om toegang te krijgen tot leidraad-tariefafspraken-zzpers-2023_0.pdf

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

  1. Ik zie geen enkele aanleiding om te denken, dat vanaf nu de rechtspositie van zzp-ers is verbeterd. Was er eerst sprake van een verbod op iets wat niet gebeurde, nu is er geen sprake meer van een verbod op iets wat niet gebeurd.
    Veel ambtelijk gepuzzel, dat nergens toe leidt.
    Is deze mening onderbouwd door cijfers? Nee.
    Andersom is het gepuzzel over deze ‘rechtspositie’ onderbouwd door cijfers? Eveneens nee.