"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Opdrachtgevers vinden weer makkelijker freelancers

Waar freelancers zich afgelopen periode in een luxepositie bevonden, zijn dit kwartaal de opdrachtgevers positiever gestemd. In de huidige arbeidsmarkt geven zij aan wat makkelijker geschikte kandidaten te vinden.

Het volume aan tijdelijk werk zal komend kwartaal licht dalen. Dat blijkt uit de nieuwste Freelance Markt Index (FMI). De index komt voor het eerste kwartaal van 2023 uit op een score van 92. Dat betekent een minder optimistische verwachting ten opzichte van de voorgaande kwartalen.

Verschuiving in zoektocht

Uit een enquête onder 150 willekeurig geselecteerde opdrachtgevers blijkt dat het makkelijker is om freelancers te vinden dan voorgaande periodes. Terwijl 60% van de opdrachtgevers in het afgelopen kwartaal nog moeite had met het vinden van een geschikte kandidaat, is dit percentage nu gedaald naar 40%. Bovendien gelooft een derde (33%) van de opdrachtgevers dat freelancers vinden in de toekomst nog makkelijker wordt.

Antwoord op de vraag: in hoeverre vindt u het in de huidige arbeidsmarkt moeilijk om geschikte freelance-kandidaten te vinden voor uw opdrachten, op een schaal van 1 tot 5 (waarbij 1 is zeer makkelijk en 5 is zeer moeilijk)?

Minder opdrachten, meer reacties

Opdrachtgevers verwachten iets minder economische groei dit jaar en zijn ze terughoudender in het plaatsen van opdrachten. Het opdrachtvolume daalt met 23% ten opzichte van het vorige kwartaal. Tegelijkertijd neem het aantal reacties van freelancers toe.

Deze daling in opdrachtvolume is zichtbaar in zowel de Randstad als daarbuiten, en geldt zowel voor opdrachten op locatie als op afstand.

Flexibiliteit freelancer opnieuw belangrijk

Opdrachtgevers kiezen dit kwartaal opnieuw vooral voor freelancers vanwege de flexibiliteit (61%) die zij bieden ten opzichte van vaste werknemers. In vergelijking met vorige periode is de beschikbaarheid van de freelancer een minder belangrijk criterium.

Bij de selectie van een kandidaat letten opdrachtgevers het meest op vaardigheden (60%), ervaring (35%) en de match met een klant (27%).

Over de Freelance Markt Index

De Freelance Markt Index (FMI) is samengesteld uit cijfers van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de verwachting van opdrachtgevers op het Freelance.nl-platform. Freelance.nl brengt deze marktmonitor ieder kwartaal uit.

Het volledige onderzoek en de resultaten zijn hier te downloaden

Als marktleider verbindt Freelance.nl al meer dan 20 jaar freelancers en organisaties aan elkaar. Met meer dan 350.000 actieve freelancers en meer dan 40.000 opdrachten per jaar is Freelance.nl hét grootste freelance platform van Nederland. Bekijk alle berichten van Freelance.nl