"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Ondernemers met een beperking pakken zelf de regie

Twaalf mensen met een beperking waagden dit jaar de sprong naar het ondernemerschap. Een stap waar lef en doorzettingsvermogen voor nodig is. Want wet- en regelgeving maakt het hen soms knap lastig. Zij krijgen daarbij een duwtje in de rug vanuit het project Onbeperkt Ondernemen van het Bartiméus Fonds en Incluvisie.

Dit project helpt startende ondernemers om het heft in eigen handen te nemen en financieel zelfstandig te worden. Op 18 november was de Dag van de Ondernemer en stonden ook zij in het zonnetje.

Veel arbeidspotentieel blijft onbenut

In Nederland hebben twee miljoen mensen een beperking. Maar het vinden en behouden van een baan is voor hen heel lastig. Veel arbeidspotentieel blijft zo onbenut. En dat is doodzonde. Zeker nu er zoveel krapte is op de arbeidsmarkt. Het starten van een eigen onderneming kan een goed alternatief zijn. Het ondernemerschap biedt de vrijheid om zelf je werkwijze en werktijden te bepalen. Voordelen die voor mensen met een beperking erg belangrijk zijn. Maar zij ervaren wel extra obstakels en hebben veel vragen. Zoals: ‘wat is de invloed op mijn uitkering?’, ‘hoe regel ik werkplekaanpassingen?’ en ‘van welke regelingen kan ik gebruik maken?’.

Onbeperkt Ondernemen

Het project Onbeperkt Ondernemen helpt mensen met een beperking met al hun vragen en biedt ze een jaar lang workshops en hulp van een persoonlijke coach. Deze coaches, zelf succesvolle ondernemers, hebben ook een beperking. Tjarda Struik is projectleider van Onbeperkt Ondernemen: ‘De deelnemers aan het project zijn net zo enthousiast, kundig en professioneel als mensen zonder die beperking. Zij presteren net zo goed en zijn volwaardige samenwerkingspartners en opdrachtnemers. Met een extra duwtje in de rug, kunnen zij ondanks de obstakels als ondernemer aan de slag. Zij voorzien zo zelf in hun inkomen en de samenleving wordt weer een stukje inclusiever.’

Ondernemers als Anke in het zonnetje

Op de Dag van de Ondernemer op 18 november worden ondernemers in het zonnetje gezet. Ook Anke, die meedoet aan Onbeperkt Ondernemen. Zij wil met haar bedrijf ‘Kunst van het Mogelijke’, training en advies geven aan slechthorenden, hun omgeving en professionals, Ze helpt hen met de vraag: hoe kan leven en werken met gehoorverlies beter, makkelijker en creatiever? Dit jaar wil ze de vele mogelijkheden die er zijn goed op de kaart zetten.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie