"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Een overheid die zich bemoeit met persoonlijke keuzes, past niet bij de tijdgeest”

Zzp’ers dwingen om in loondienst te gaan? Dat gaat behoorlijk tegen de tijdgeest in, zegt I-ZO voorzitter Josien van Breda-Hoekstra. Een column over de veranderende maatschappij, de behoefte aan vrijheid en een overheid die zich bemoeit met persoonlijke keuzes.

Kun je zzp’ers dwingen om in loondienst te gaan? Dit gaat behoorlijk tegen de tijdgeest in. Zo zie ik de spandoeken langs de snelwegen veranderen. Van noodkreten en leuzen over het belang van de landbouwsector naar leuzen over de inperking van vrijheid door kabinet en World Economic Forum. De spandoeken maken zichtbaar wat er breder leeft in de samenleving. Behoefte aan vrijheid en een overheid die zich niet bemoeit met persoonlijke keuzes.

Tegelijkertijd maakt de overheid een tegenovergestelde beweging. Een mobieltjesverbod op middelbare scholen, verplichte relatietherapie in het basispakket, spotjes over koud douchen en de verwarming lager zetten, om maar een paar voorbeelden te noemen.

En ook de arbeidsmarkt ontkomt niet aan de behoefte van de overheid om gedetailleerd te willen sturen. Bijvoorbeeld met het voltijds werken als nieuwe norm of de nieuwe verplichte regels die in de maak zijn om discriminatie te voorkomen in sollicitatieprocedures.

Ongewenste ontwikkelingen corrigeren

Er waait een andere wind dan een paar jaar geleden. Het kabinet wil betrokken en aanwezig zijn en een overheid vertegenwoordigen die zich uitspreekt. “Om maatschappelijke normen te stellen en ongewenste ontwikkelingen in de arbeidsmarkt te corrigeren“, zo klinkt het op pagina 4 van de Hoofdlijnenbrief Arbeidsmarkt van minister Van Gennip.

Ook de zelfstandig ondernemers moeten dealen met een overheid die zelf de norm wil stellen en de arbeidsmarkt wil corrigeren. De minister heeft al aangekondigd dat zij voor het einde van het jaar met een brief komt waarin staat hoe zij ongewenste ontwikkelen rondom zzp wil voorkomen. Ik ben benieuwd hoe dat gaat vallen bij hoogopgeleide professionals die gewend zijn om autonome keuzes te maken.

En aan de andere kant begrijp ik heel goed dat de overheid zoekt naar manieren om in te grijpen bij misstanden. Net zoals ik ook zie dat de huidige onduidelijke regels en gebrek aan handhaving tot een ongelijk speelveld in de markt leiden.

Snel veranderende samenleving

Ik denk wel dat het draagvlak en het effectiviteit van nieuwe regelgeving groter is, als het kabinet zich rekenschap geeft van de tijdgeest, die past in de snel veranderende samenleving die wij met elkaar vormen. Zoals Zygmund Bauman het zo treffend verwoordt: “In a liquid modern life there are no permanent bonds, and any that we take up for a time must be tied loosely so that they can be untied again, as quickly and as effortlessly as possible, when circumstances change as they surely will in our liquid modern society, over and over again.”

Het streven naar generieke regels die voor alle zelfstandig ondernemers hetzelfde zijn, past niet in de tijdgeest. Wat dan wel? Allereerst meer maatwerk door sectorale criteria. Om gericht te kunnen handhaven bij excessen. En misschien moet er wel een heel andere aanvliegroute gekozen worden. Wordt vervolgd!

Josien van Breda is voorzitter van I-ZO Nederland, dé vertegenwoordiger van zzp-intermediairs Daarnaast is ze onder andere arbeidsmarkt adviseur en voorzitter van Stichting Fairwork. Tot eind 2017 was zij directeur van FNV Zelfstandigen en Raadslid (plv) van de SER. Bekijk alle berichten van Josien van Breda-Hoekstra

3 reacties op dit bericht

 1. Een kabinet wat bij de laatste pole (vorige week vrijdag) welgeteld 35 zetels minder had dan bij de laatste Tweede Kamer verkiezingen en waarbij de partij van Van Gennip, het CDA, terugviel naar welgeteld 5 zetels….!!!!!!
  Bewindslieden met zo weinig aanhang kunnen en mogen dit soort ingrijpende besluiten niet meer nemen…..ook niet over het arbeidsmarktbeleid dus…..

  Daarbij komt dat de grote meerderheid van de zzpers in ons land simpelweg Ondernemers zijn die zelf bepalen wat ze wel of niet doen…..zoals door de columnist hierboven beschreven….handjes af van deze vrijheid……en dat geld niet alleen voor hoogopgeleiden….

 2. En andere bewindslieden in de regering vullen dat naar eigen oordeel in. Kijk naar de eerder gesignaleerde dwingende bepalingen in het Integraal Zorg Akkoord over zelfstandigen. Minister Van Helder gaat nog veel verder in het aanvullende programma Toekomst Arbeidsmarkt Zorg (TAZ) waarin aan niet betrokken partijen (beroepsorganisaties) verplichtingen worden opgelegd betreffende verplichte passages in de overeenkomst van opdracht tussen zorgaanbieder en de zelfstandig professional, af te dwingen door kortingen op de vergoedingen door de zorgverzekeraars… En dat staat dan nog los van de wijzingen rond het beoordelen van arbeidsrelaties op zich

 3. Iedereen een basisloon = inkomenszekerheid voor werk en AOW.

  Stuk goedkoper dan huidige broddelwerk met 1000 (sub)overheidsinstanties, 100.000 regelingen, 1.000.000 loketjes en 100.000.000 uitzonderingen.

  Laat mensen daarbuiten vrij, met een beschaafd vangnet voor iedereen. Betaald door opheffen van 90% van UWV, SVB, Belastingdienst, FIOD etc. Kan de politiek vast iets anders verzinnen om te gaan doen.