"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Freelance Management Systemen in België voor het eerst in kaart gebracht

Met het onderzoeksrapport Freelance Management Systemen in België wijst NextConomy organisaties en zzp’ers de weg in de ‘jungle’ van online freelance platforms.

In België werken meer dan 250.000 mensen op freelance basis en jaarlijks groeit hun aantal gestaag met 6%. Allemaal hoogopgeleid en flexibel inzetbaar. En deze ontwikkeling gaat alleen maar sneller.

Om het juiste externe talent te vinden en samenwerking te vergemakkelijken, nemen organisaties onder meer hun toevlucht tot FMS: Freelance Management Systems. FMS’en worden adviesbureaus die online de hele operationele kant voor hun rekening nemen en zich onderscheiden door diensten aan hun freelancegemeenschap. NextConomy heeft dit ecosysteem bestudeerd en er een uniek onderzoeksverslag over gepubliceerd.

Eerste onderzoeksrapport over FMS-platforms

Het aantal freelancers in de wereld groeit en als gevolg daarvan worden er steeds meer platforms opgericht die zich op deze opkomende populatie richten. Met het eerste onderzoeksrapportverslag in zijn soort in België helpt NextConomy, het Belgische ‘zusje’ van ZiPconomy, freelancers en bedrijven om Freelance Management Systemen beter te begrijpen en toe te passen. Welke Belgische of buitenlandse platformen zijn actief in België? Waarin verschillen ze van elkaar?

Gratis diensten voor freelancers

“Een Freelance Management Systeem (FMS) is een online platform dat voor 100% in het IT- systeem alle operationele, financiële en juridische aspecten van de samenwerking van opdrachtgevers met freelancers faciliteert, van aanvraag tot betaling”, zegt Marleen Deleu, Director Trends & Insights bij NextConomy.

Het groeiende aantal platformen en de steeds krappere arbeidsmarkt dwingen ook FMS’en om creatief te zijn en meer te bieden dan alleen matching en poolbeheer. Zij creëren gratis diensten met een hoge toegevoegde waarde voor freelancers. Het bewijs dat de oorlog om talent zich ook in de freelance wereld afspeelt.

Freelance platformen in België

Uit het onderzoek blijkt dat in België 20 platforms actief zijn die zich als FMS definiëren. Voor deze eerste editie kon NextConomy rekenen op de medewerking van 7 van hen: Bubty, ExtraExpertise, GigHouse, Jellow, Malt, USG Professionals en YoungOnes.

Weliswaar is het onderzoek toegespitst op de Belgische FMS-markt, maar platformen zoals Jellow en Malt zijn ook in Nederland actief. Daarnaast is het rapport ook waardevol om het concept van het FMS te doorgronden en belangrijke spelers te vinden.


Eerste conclusies uit het FMS onderzoeksrapport

  • 1 tot 3 maanden: de gemiddelde duur waarbinnen de matching tussen de freelancer en de organisatie plaatsvindt (nadat de freelancer zich heeft ingeschreven)
  • 4 tot 6 maanden: de gemiddelde duur van de meeste opdrachten
  • Kosten: de meeste FMS’en bieden een gratis registratie voor bedrijven.
  • Vraag en aanbod worden automatisch op elkaar afgestemd op basis van vaardigheden
  • De meeste FMS’en bieden ook opdrachten in het buitenland aan
  • Freelancers worden vermeld op basis van hun vaardigheden en ervaring, niet op basis van hun vraagprijs.
  • De meeste FMS’en bieden een standaard contractmodel
  • Alle FMS’en handelen alle administratieve en samenwerkingsformaliteiten af via het platform (contract, aangerekende uren, facturatie, betaling, evaluaties, enz.)
  • De FMS-spelers bieden een reeks aanvullende diensten aan om freelancers samen te brengen en het zoeken door organisaties te vergemakkelijken.

Download het Onderzoeksrapport

Het onderzoeksrapport ‘Freelance Management Systemen in België’, met als ondertitel ‘FMS – Kan je nog zonder?’ is als gratis download beschikbaar op NextConomy.be.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie