"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Britse regering draait omstreden regulering inhuur freelancers terug

Verantwoordelijkheid – en aansprakelijkheid – voor fiscale status ondernemer gaat in het Verenigd Koninkrijk weer naar de werkende zelf.

De Britse minister van Financiën, Kwasi Kwarteng, heeft aangekondigd dat de regels rond het inhuren van freelancers weer simpeler gaan worden. De aanscherping van de IR35-wetgeving met extra regels wordt teruggedraaid. Volgens Kwarteng is de regelgeving nu onnodig complex en leidt ze tot extra kosten voor opdrachtgevers.

De maatregel maakt deel uit van een groter pakket met vereenvoudiging van de belastingregels die de nieuwe regering Truss wil doorvoeren.

Aansprakelijkheid naar opdrachtgever

IR35  regelt sinds 2000 – kort gezegd – onder welke voorwaarden iemand een zelfstandig ondernemer is en dus ook als onderneming belasting kan afdragen. De verantwoordelijkheid – en aansprakelijkheid daarvan – lag bij de werkende zelf. Vanaf 2017 verschoof die aansprakelijkheid binnen de publieke sector naar de opdrachtgever. In 2021 volgde de private sector.

Webmodule en onduidelijke regels

De aanscherping van de IR35 is vanaf het begin omstreden geweest. De regels voor wanneer iemand wel of niet legitiem als zelfstandige gezien mag worden, zijn voor meerdere uitleg vatbaar. Een ingevoerde webmodule – een inspiratiebron voor de Nederlandse webmodule – zorgt volgens critici daarbij niet voor de gewenste duidelijkheid (zie dit artikel voor meer uitleg). Daarbij zorgde die complexiteit plus de kosten van de extra administratieve lasten ervoor dat sommige opdrachtgevers er simpelweg maar van afzagen om zelfstandigen in te huren. Tijdens de Covid-crisis werd de invoering van de extra regels daarom ook een aantal keer uitgesteld.

Zelfstandigen geen last meer van IR35-wetgeving

In april van aankomend jaar verdwijnen de extra regels dus helemaal. De werkende zelf wordt weer verantwoordelijk – en aansprakelijk – voor het voldoen aan de regels omtrent zelfstandigheid. Door de afschaffing komt er – volgens de minister – tijd en geld vrij die opdrachtgevers kunnen besteden aan ‘andere prioriteiten’ en ondervinden ‘echte zelfstandigen’ geen hinder van meer van de IR35-wetgeving.


Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts