SLUIT MENU

CBS : Tekort personeel belemmert groei helft zakelijk dienstverleners

Omzet zakelijke dienstverleners + 20%. Advies- en interim diensten ruim boven pre corona niveau. Vertrouwen ondernemers in zakelijke dienstverlening blijft positief.

Bijna de helft (49,6%) van de ondernemers in de zakelijke dienstverlening ziet het tekort aan arbeidskrachten als belemmering voor verdere groei van hun bedrijf. Een jaar geleden was dat nog 21,2%. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers.

Ondanks deze zorgen is het ondernemersvertrouwen van de zakelijke dienstverleners in het tweede kwartaal van 2022 iets gegroeid, naar 12,9. Dat was een kwartaal geleden nog 12,4. Ondernemers in de zakelijke dienstverlening zijn optimistisch over de verwachte ontwikkeling van de omzet en de personeelssterkte. In het tweede kwartaal verwacht per saldo 22,2 procent van de ondernemers meer om te zetten en verwacht per saldo 28 procent een toename van de personeelssterkte.

Flink groei omzet

Dat vertrouwen komt niet uit de lucht vallen. De omzet in de sector lag in het eerste kwartaal van dit jaar 20,2 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2021.

De omzet binnen de zakelijke dienstverlening stijgt al langer. Het eerste kwartaal is het vierde kwartaal op rij met een hogere omzet ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ook was de groei in het eerste kwartaal niet eerder zo groot. Vorig jaar gold echter in het hele eerste kwartaal een strenge lockdown, waardoor een vergelijking met 2020 een beter beeld geeft van de ontwikkeling. Binnen de IT-dienstverlening was de omzet 7,9 procent hoger. Vergeleken met twee jaar eerder was dit 12 procent. Over de gehele zakelijke dienstverlening ligt de groei 13,2 procent hoger dan 2020.

Managementadvies en uitzend flinke groeiers

De omzetgroei onder managementadviesbureaus – waaronder ook zelfstandige interim-managers en professionals vallen – valt op. De groei ten opzichte van vorig jaar is met 18% iets minder dan de hele sector, vooral ook omdat dat kwartaal geen sterke daling liet zien. De groei ten opzichte van twee jaar geleden is met 21% ruim boven het gemiddeld.

Ook de uitzendbranche laat stevige groei zien: 19,2 procent meer omzet vergeleken met het eerste kwartaal een jaar eerder, en 16,2 procent meer dan twee jaar geleden. Waar in de vorige kwartalen met name de grotere uitzendbureaus profiteerden van de aantrekkende vraag, groeiden in het eerste kwartaal de kleinere uitzendbureaus harder. Eerdere cijfers van de ABU laten ziet dat die omzetgroei eerder komt door hogere tarieven dan door extra uren.

Bron: CBS. Bewerking: ZiPconomy
De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

 1. Bijna de helft (49,6%) van de ondernemers in de zakelijke dienstverlening ziet het tekort aan arbeidskrachten als belemmering voor verdere groei van hun bedrijf.

  Ah, dat zijn vast die ondernemers die:
  * wel goede omzet en winst boeken maar al jaren de tarieven van inhuur laag/lager/laagst proberen te houden, liefst op niveau 1997
  * zodra er een zuchtje tegenwind is hun hand ophouden bij de overheid
  * zodra er een zuchtje tegenwind is hun externen de deur wijzen
  * maar oh zo trots zijn op hun flexibele schil en MVO-beleid