"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Wereldspeler CXC breidt dienstverlening uit in Nederland en België: ‘Wij maken inhuur via platformen minder eng’

Het internationale bedrijf CXC EMEA is de kersverse partner van ZiPconomy en NextConomy. In een interview vertelt ‘chef oplossingen’ Hannah Young hoe CXC EMEA inhuur via freelanceplatformen toegankelijker maakt voor klanten wereldwijd.

Als nieuwe partner neemt CXC EMEA een hele hoop internationale expertise mee. Het bedrijf werd 30 jaar geleden opgericht in Australië en heeft nu meer dan 80 vestigingen over de hele wereld, waarvan 12 in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (CXC EMEA). Het bedrijf biedt sinds 2017 broker-, payroll- en msp-dienstverlening in Nederland.

“Wij motiveren klanten om met Nederlandse freelancers te werken”, vertelt Hannah Young van CXC EMEA. Young is Solution Specialist, oftewel ‘chef oplossingen’. “We laten zien welke kansen al dat talent biedt en maken inhuur minder eng. Internationale bedrijven zijn namelijk huiverig om met ze te werken door de onduidelijke regelgeving. Denk aan de discussies over platformwerk en het dossier Wet DBA.”

CXC EMEA maakt volop gebruik van technologie om zzp’ers en tijdelijk personeel te vinden. Het bedrijf heeft een eigen freelanceplatform en werkt samen met onder andere online freelanceplatformen WorkLlama en Twago. CXC EMEA heeft de expertise om klanten te adviseren over wetgeving en zorgen dat hun inhuur aan alle regels voldoet, belooft Young.

Partner van ZiPconomy

De organisatie deelt graag kennis, bijvoorbeeld via de Open Talent Report Podcasten vanaf nu ook als partner van ZiPconomy en Nextconomy.

Young: “We werken al jaren samen en kunnen elkaar versterken. Nu we in Nederland en België aan de slag gaan, was partner worden logisch. We gingen altijd naar de events en kwamen terug met volop contacten en kennis.”

CXC EMEA bestaat al 30 jaar en helpt bedrijven te werken met tijdelijk personeel. Het bedrijf verzorgt onder andere payrolling en contracting, inhuur uit het buitenland en msp-dienstverlening. In Nederland zet CXC EMEA komend jaar vooral in op grensoverschrijdende inhuur en direct sourcing via platformen.

Team zoekt via platformen

Direct sourcing bij CXC EMEA betekent dat een speciaal team recruiters voor de klant op zoek gaat naar tijdelijk personeel. Dat doen ze uitdrukkelijk namens het bedrijf: ze gebruiken het merk en logo, zodat het voor kandidaten meteen duidelijk is voor welke opdrachtgever ze aan de slag gaan.

Young: “Stel, een Franse klant heeft 20 mensen nodig in België. Dan stellen we een team recruiters samen en beginnen we een wervingscampagne waarbij het merk van de klant centraal staat.”

De CXC-recruiters zoeken als het mogelijk is ook in de eigen talentpool van de klant. Dan selecteren zij kandidaten en zorgen zij dat die aan de wetten voldoen. Vervolgens stellen ze een contract op dat voldoet aan wet- en regelgeving.

Succesvoorwaarden: kennis en vertrouwen

“Het is heel belangrijk dat wij de markt begrijpen waarin we opereren”, zegt Young. “Niet alleen de wetgeving, ook de culturele normen. De samenwerking met ZiPconomy kan ons daar heel goed bij helpen.”

Ze vertelt over het moment de CXC EMEA een team van 120 mensen in Polen zocht voor vliegtuigbouwer Boeing. “We ontdekten dat het heel normaal is om werknemers een fitnesskaart te geven. Dat bleek een primaire voorwaarde.”

Vertrouwen in representatie

Behalve kennis van de recruiters, vergt direct sourcing vertrouwen van de klant. “Hij moet ons zijn merk toevertrouwen en zeker weten dat wij het bedrijf op de juiste manier representeren.”

Dat vertrouwen kan heel wat opleveren, zegt Young. “Direct sourcing bespaart kosten. Ten eerste wordt je inhuurtijd veel korter. Ten tweede ben je niet afhankelijk van bureaus en bouw je aan je merk als goede opdrachtgever.”

Meer inhuur over de grens

Ondertussen zorgt CXC EMEA ervoor dat de klant niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. “Het risico ligt bij ons”, zegt Young.

Dat is nog extra belangrijk als een klant tijdelijk personeel zoekt in een ander land. “De afgelopen twee jaar zagen we een flink toename van crossborder hiring”, vertelt Young. “Inmiddels werkt de meerderheid van de kandidaten die wij contracteren voor een bedrijf in het buitenland.”

Hoe komt dat? “Als bedrijven het talent dat ze nodig hebben niet in eigen land vinden, zoeken ze over de grens. Bovendien voelen meer mensen zich comfortabel met op afstand werken sinds de pandemie.”

Van ecommerce tot luchtvaart

CXC EMEA gaat in Nederland en België onder andere aan de slag voor EY, Boeing en PayPal. Daarnaast helpt het bedrijf bestaande klanten om talent te vinden in ons land. “We kunnen klanten uit alle sectoren helpen: van e-commerce tot luchtvaart.”

Hugo-Jan Ruts, hoofdredacteur van ZiPconomy, is enthousiast over het partnerschap. “Wij kunnen elkaar versterken”, zegt hij. “De jarenlange ervaring met grensoverschrijdende inhuur en platformwerk maakt CXC EMEA een waardevolle kennispartner.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie