"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Venture Capacity: zp’ers helpen mede-zp’ers met inzet durfcapaciteit

Onder de naam ‘Venture Capacity’ koppelt collectief van zelfstandig professionals Co-operations leden met een idee of beginnende onderneming aan leden die daar tijd en kennis in willen investeren. En dat tegen een andere beloning dan ‘uurtje-factuurtje’, bijvoorbeeld in aandelen of provisie.

Veel zelfstandig professionals (ZP’ers) zoeken manieren om naast de projecten die ze doen op andere manieren te ondernemen. Velen hebben goede ideeën, maar missen de slagkracht om zo’n gat in de markt daadwerkelijk te benutten. Bijvoorbeeld omdat ze zelf te weinig tijd, geld of specifieke kennis hebben.

Daarnaast zijn er ook ZP’ers die zoeken naar andere manieren van investeren dan beleggen of het kopen van vastgoed. Vormen waarbij ze hun kennis en tijd kunnen inzetten als investering, in plaats van (alleen) geld.

Het concept Venture Capacity brengt die twee behoeften bij elkaar: ZP’ers die andere ZP’ers helpen bij het realiseren van hun droom en daar als tegenprestatie een risicodragende beloning voor krijgen. Dus niet door het inzetten van durfkapitaal, maar door de inzet van durfcapaciteit.

Gezamenlijk diensten aanbieden

Co-operations is een collectief van tientallen zelfstandig professionals die geloven in de kracht van samenwerking. Dit doen ze niet alleen door elkaar aan opdrachten te helpen, maar ook door gezamenlijke diensten aan te bieden. Een voorbeeld is het Rent-a-Mentor concept, waarmee ze het rendement van jong talent in loondienst verhogen door middel van een mentorrelatie met een ervaren ZP’er.

Vriendelijke versie van Dragon’s Den

De leden komen zo’n 8 keer per jaar samen op wisselende locaties in de randstad. Vanaf dit jaar wordt de Venture Capacity marktplaats een vast onderdeel van die bijeenkomsten. Dat wordt een vriendelijke versie van het programma Dragons’ Den. Tijdens dat onderdeel kunnen leden met een pitch aangeven welke behoefte aan kennis en capaciteit ze hebben en welk beloningsmodel daar tegenover staat. Vervolgens kunnen de overige leden aangeven of ze interesse hebben in dit ‘investeringsvoorstel’. Het inbrengende lid bepaalt tenslotte welk aanbod hij/zij accepteert.

Helpen in uiteenlopende vakgebieden

Door de multidisciplinaire opzet van Co-operations kunnen de leden elkaar op uiteenlopende vakgebieden helpen met het realiseren van hun ambities. Dit kan zijn op het gebied van marketing, finance, IT of strategievorming. Maar het kan bijvoorbeeld ook gaan om juridische vraagstukken. Daarnaast kunnen leden de rest van het collectief inzetten als hun verkooporganisatie, door ze te vragen om hun oren en ogen open te houden voor mooie kansen voor hun nieuwe bedrijf.

Risocodragende beloningsmodellen

Daarbij zijn diverse risicodragende beloningsmodellen denkbaar. Bijvoorbeeld uitbetalen in aandelen, of een provisie uitkeren als een lead tot omzet heeft geleid. Ook andere modellen zijn denkbaar, zoals een resultaatafhankelijke beloning waarbij een uurtarief wordt afgesproken dat alleen wordt uitbetaald als er winst wordt gemaakt.

De duur van de investering kan ook variëren. Zo kan het gaan om langdurige steun, bijvoorbeeld doordat een lid een structurele rol vervult, of om tijdelijke support in de vorm van een afgebakende opdracht.

Ook iets voor jou?

Op dit moment is de gedachte om de Venture Capacity markplaats enkel beschikbaar te stellen aan leden. Loop jij rond met een goed idee, of ben je daar zelfs al volop mee bezig, en zoek je manieren om meer impact te kunnen maken? Ben jij, als ZP’er, benieuwd naar de versnelling die de inzet van andere ZP’ers kan opleveren? Mail dan naar petrosjan@co-operations.nl voor meer informatie over lidmaatschap van Co-operations.

ZiPconomy geeft ruimte aan auteurs die eenmalig een artikel willen plaatsen op ZiPconomy. Naam en functie van deze gastbloggers worden onder het artikel vermeld. Bekijk alle berichten van Gastblogger