SLUIT MENU

PvdA en Groenlinks : ‘Vast werk wordt de norm’

“Iedereen die werkt heeft een zekere arbeidsmarktpositie”. Die doelstelling voor 2030 hebben PvdA en Groenlinks opgenomen in hun Progressief Oppositieakkoord.

In hun Progressief Oppositieakkoord kondigen PvdA en Groenlinks aan een nieuwe politieke weg in te gaan. “Tegen de tijdgeest van versplintering in, zetten wij een volgende stap in onze samenwerking.”

In het 18 pagina tellend document krijgt de arbeidsmarkt niet overdreven veel aandacht.

“Zo’n 3 miljoen mensen, waarvan een groot deel jongeren, hebben nauwelijks een vangnet, of werken geen vast aantal uren. Bijna 900.000 mensen werken rondom het minimumloon en/of op wegwerpcontracten. Ze verdienen niet genoeg om een gezin te onderhouden en staan als eerste op straat als het economisch tegenzit.” Zo stellen de partijen.

Wegwerpcontracten verboden

“Wie werkt, verdient een fatsoenlijk salaris en bescherming tegen ziekte of pech. Daarbij hoort een substantiële verhoging van het minimumloon, de AOW en de bijstand. Vast werk, met bescherming tegen ontslag en steun bij ziekte, wordt de norm. Wegwerpcontracten worden verboden.”

Niets over zzp’ers

Hoe dat verder concreet te maken, staat niet te lezen in dit hoofdlijnendocument. Ook bijvoorbeeld niet hoe de partijen aankijken tegen een onderwerp als een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Daar zijn beide partijen overigens wel voorstander van, zo bleek uit hun verkiezingsprogramma.

De term zzp’er, of varianten daarvan, komen we in het document trouwens sowieso niet tegen. Zo ook niet over andere onderwerpen aangaande de (flexibele) arbeidsmarkt.

Inkomensongelijkheid verminderen

De partijen willen wel een hogere winstbelasting voor grote bedrijven, een progressieve vermogensbelasting, minder inkomstenbelasting voor lage- en middeninkomens en een strenge aanpak van belastingontwijking. Daarmee moet de ongelijkheid fors afnemen. “Werken loont meer dan beleggen en speculeren”, is voor de partijen een doelstelling voor 2030.

Publieke sector aantrekkelijker

Verder willen de twee partijen dat werknemers in de publieke sector meer salaris en meer waardering krijgen, en meer collega’s. “Werken voor de publieke zaak moet aantrekkelijker worden gemaakt.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

  1. Eigenlijk een omgekeerde wereld. Deze partijen willen iemand zekerheid bieden door deze afhankelijk te maken van een werkgever. Als je ervoor zorgt dat iemand zichzelf kan ontplooien zal deze persoon zekerheid uit zichzelf (kunnen) halen en kan hij/zij zelf bepalen hoe en voor wie hij wil werken.
    Maar deze partijen zijn zeer werkgevervriendelijk en willen zoveel mogelijk mensen afhankelijk van een werkgever maken.