"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Hoekstra : versnelde afbouw zelfstandigenaftrek nodig om EU coronasteun te krijgen.

De Europese Commissie stelt voorwaarden aan financiering coronaherstelplan, waaronder het verkleinen van het fiscaal verschil tussen werknemers en zelfstandigen.

De Europese Commissie verwacht versnelde fiscale hervormingen rond wonen en werken van Nederland, anders kunnen Europese cononasteungelden in gevaar komen. Dat schrijft Minister Hoekstra (Financiën) op 1 november 2021 aan de Tweede Kamer.

Volgens hem is onder meer een verdere afbouw van de zelfstandigenaftrek nodig om geld uit Brussel te krijgen voor de ingediende corona herstelplannen, het Recovery and Resilience Plan (RRP). De verschillen in fiscale behandeling tussen werknemers en zelfstandigen is de Commissie al langer een doorn in het oog.

De Europese Commissie stelt aan alle landen eisen omtrent economische hervormingen voordat ze coronasteun kunnen ontvangen. Hoekstra somt in zijn brief een aantal concrete wensen op: “Uit de informele contacten die in het voorjaar hebben plaatsgevonden met de Europese Commissie over de mogelijke inhoud van het Nederlandse RRP, blijkt dat de Europese Commissie bij de beoordeling van het Nederlandse plan waarschijnlijk met name kritisch zal kijken naar hervormingen die invulling geven aan de uitdagingen op de Nederlandse arbeids- en woningmarkt” zo schrijft Hoekstra.

Zelfstandigenaftrek versneld afbouwen

Hij noemt – naast de hypotheekrenteaftrek – ook specifiek het versneld afbouwen van de zelfstandigenaftrek. “Stappen in deze categorie zullen naar verwachting nodig zijn om een positieve beoordeling van het Nederlandse RRP te krijgen van de Commissie. Om deze reden heeft het demissionaire kabinet eerder besloten de invulling van hervormingen, als onderdeel van het RRP, over te laten aan de formatie.”

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost voor ‘ondernemers voor de belastingen’. Het merendeel heeft een eenmanszaak. Wie minimaal 1225 uur per jaar werkt als zelfstandige, hoeft over dit bedrag geen inkomstenbelasting te betalen.

Het huidige kabinet heeft – in twee stappen – de zelfstandigenaftrek al aangepakt. Zo is de aftrek verlaagd van 7.030 euro naar 3.240  euro. Die afbouw is wel uitgesmeerd over 15 jaar. De termijn zou dus wel eens ingekort kunnen worden. Mogelijk wordt de totale aftrek dus verder verlaagd.

Ook de Nederlandse Bank (DNB) deed in haar rapport Toekomst van de Arbeidsmarkt al het voorstel om aan de zelfstandigenaftrek af te bouwen. Lees daarover het commentaar: Ook DNB gooit alle zzp’ers in de flexschil. En slaat dus de plank mis met haar arbeidsmarktadviezen.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

13 reacties op dit bericht

 1. In de “Annex 1: Bestaande en reeds gedekte maatregelen voor een Nederlands RRP” die behoort bij de kamerbrief, staat (al weer eens) een kromme vergelijking van inkomens tussen werknemers en zzp-ers (pag.12).
  Verder vermeld dat document (pag.11) “The Dutch employment share of own-account workers and flexible workers is currently close to the EU-average. However, it has increased sharply over the past twenty years, while the EU-average has been stable. ”
  Met andere woorden, het is ok in andere landen om een bepaald aantal zzp-ers te hebben, maar niet voor Nederland. Nederland is een grote sponsor van de EU, maar ojee wanneer Nederland iets moet krijgen!! we konden beter in zuid europa liggen, dan was alles geen probleem.

 2. Interessant Wil. Er is dus helemaal geen sprake van een groter percentage zelfstandigen vergeleken met landen om ons heen. Moet iemand niet wat pushback gaan geven. Nog los van de vraag of dat erg is, een flexibele arbeidsmarkt. Deze wordt bovendien ook bepaald door ogeografisch en economisch kenmerken per land, zo is Nederland een echt dienstenland en hebben we ook veel transport. Level playing field is 1 ding, maar je moet niet denken dat alle economieen ook gelijksoortig zijn.

 3. Simpel rekensommetje:
  – 1,2 mln ZZPers a 7000 bruto = min 3500 € netto inleveren = € 4,2 mrd
  – 4,5 mln hypotheken a € 159.000,- gemiddeld tegen 3% = >min 1000 € netto inleveren = € 4,5 mrd.
  Opgeteld dus 8,7 mrd om 6 mrd uit de EU potje te kunnen krijgen…
  Ik snap het niet meer. Dit is gewoon verkapt uitkleden van de werkende….
  Correct me when I am wrong…

  • Ja, en die 8.7 miljard is jaarlijks. Die 6 miljard is toch een eenmalige gift?
   Ik zou zeggen hou die 6 miljard maar.

   • Klopt en wat ik aangeef is minimaal 8,7 mrd. Mijn inschatting zou eerder ruim 10 mrd zijn. Maar deze regering snap het toch al niet meer.

  • Een kleine aanvulling. De bedragen die gemoeid zijn met de zelfstandigenaftrek staat in de begroting. In 2021 gaat het om 1,657 mrd .

   • Hallo Hugo, deze aanvulling snap ik niet.
    Want dat zou dus inhouden dat flexibele schil aan de ZZPers maar 286.000 (FTE) groot zou zijn…

    • Jos,
     Het bedrag van 1,657mrd komt uit de begroting van financiën.
     Er kloppen een paar dingen niet in je eigen rekenvoorbeelden een paar dingen:
     * de aftrek gaat tegenwoordig tegen het basistarief inkomstenbelasting: 37%, niet 50%
     * zzp is geen fiscaal begrip. IB-ondernemers kunnen zelfstandigen aftrek krijgen (=gros heeft eensmanszaak), zzp met BV krijgen geen zelfstandigenaftrek
     * een voorwaarde van zelfstandigenaftrek is dat iemand 1225 uur per jaar werk, niet alle zzp’ers (beter gezegd: IB ondernemer) halen dat
     * als je (volledig) gebruik wil maken van zelfstandigenaftrek moet je wel inkomen hebben waar je iets van af kan trekken. Na verrekening van bijv heffingskorting/arbeidskorting heeft deel te weinig inkomen op uberhaupt nog inkomstenbelasting te betalen, dus maakt ook geen gebruik van zelfstandigenaftrek.
     * je omschrijf ‘flexibele schil’/zzp is ook niet helemaal juist. De helft van alle zzp’ers werkt voor particulieren of verkoopt producten, da’s geen flexschil.

  • Ik vrees dat de rekensom hier mis gaat…
   Uitgaande van de aannames van Jos, betekent het niet dat de Nederlandse overheid 8,7 mrd moet uitgeven om 6 mrd subsidie te verkrijgen, maar komt de 8,7 mrd bovenop de 6 mrd subsidie. Waarbij verder het uitgangspunt is dat beide regelingen volledig afgeschaft worden, en niet deels….

   • @Wilfred, ik bedoelde hier niet mee dat de Overheid iets moest inleveren, maar de werkende mensen moet hiervoor wel die 8,7mrd inleveren aan de Overheid. Die daar dan iets “leuks” mee mag gaan doen.
    Het ergste is ook nog dat in sommige gevallen (bij de ZZPer) de beiden kortingen voor zijn kiezen krijgt.
    Voor de duidelijkheid. Jij (een ZZPer) levert netto 3500 euro zelfstandige aftrek en 1000 euro rente teruggave in en ik (Overheid) krijg deze 4500 + een premie van 3100 euro van de EU. Ga je daarmee akkoord?

 4. We hebben die 6 miljard uit het noodfonds toch helemaal niet nodig? Als het nodig is kan de Nederlandse Staat staatsobligaties uitschrijven tegen 0% rente of zelfs negatieve rente. Waarom al die moeite doen om aan alle voorwaarden te voldoen ?

 5. Als het fiscaal verschil tussen werknemers en zelfstandigen kleiner moet worden, dan zou het een goed idee zijn om kosten van acquisitie/netwerken/administratie aftrekbaar te maken voor zowel werknemers als zelfstandigen. Het fiscaal verschil is er dan niet, en zelfstandigen kunnen dan hun kosten voor genoemde activiteiten aftrekken.