"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Ondernemersvertrouwen op topniveau. Personeelstekort voornaamste belemmering, meldt CBS.

Meer dan een derde van ondernemers in zakelijke dienstverlening zegt dat personeelstekort belemmering vormt.

Het vertrouwen onder ondernemers staat op recordhoogte. Dat melden CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op basis van de Conjunctuurenquête Nederland. De stemmingsindicator kwam aan het begin van het derde kwartaal 2021 uit op 18,4. Dit is meer dan 16 punten hoger dan een kwartaal eerder. In alle andere bedrijfstakken waren ondernemers optimistischer gestemd, behalve in de bouwnijverheid.

Ondernemers oordeelden positiever over de geboekte resultaten van het afgelopen kwartaal dan begin april. Ook zagen ze de aankomende drie maanden zonniger in. Gedurende het tweede kwartaal 2021 zat Nederland in de tweede lockdown, maar vanaf 26 juni zijn de coronamaatregelen versoepeld en golden nog weinig beperkingen. Op 10 juli werden de regels weer iets aangescherpt vanwege oplopende coronabesmettingen.

Binnen vrijwel alle bedrijfstakken nam het ondernemersvertrouwen toe en waren ondernemers positief gestemd. Uitzondering is de bouwnijverheid. Het pessimisme onder de horecaondernemers sloeg om en de horeca was aan het begin van het derde kwartaal van 2021 zelfs de meest optimistische bedrijfstak.

Meer ondernemers ervaren personeelstekort

Een kwart van de ondernemers ervaart het tekort aan personeel als belemmering. Dit is meer dan het dubbele van het gemiddelde voor dezelfde periode in de jaren 2012–2020.

Het percentage ondernemers dat met een personeelstekort kampte lag begin juli 2021 binnen alle bedrijfstakken hoger dan het langjarig gemiddelde. Binnen de zakelijke dienstverlening, waaronder bijvoorbeeld uitzendbureaus en autoverhuurbedrijven vallen, was het aantal ondernemers dat personeelstekort als belangrijkste belemmering ervaarde relatief het grootst, namelijk ruim 35 procent. Het aantal horecaondernemers dat een personeelstekort ervaarde lag meer dan driemaal zo hoog als het langjarig gemiddelde. Ook nam het aantal ondernemers dat personeelstekorten meldde relatief veel toe in de detailhandel en in de cultuursector.

Volgens de arbeidsmarktindicator van ABN AMRO is momenteel is 16,5 procent van de vacatures onvervulbaar. In juli was dat zelfs 19 procent. Boven het niveau van voor de corona crisis. Op Werk.nl nam het aantal openstaande vacatures sinds eind vorig jaar met meer dan 70 procent toe.

 

foto: Mirjam Akkerhuis

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie