"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Freelancer.com bereikt mijlpaal: 20 miljoen projecten. Aandeel IT wordt steeds kleiner

Als één van de grootste internationale freelance websites, heeft Freelancer.com een nieuw hoogtepunt bereikt. 20 miljoen projecten. In het soort werk zijn verschuivingen te zien.

Naar eigen zeggen is Freelancer.com de grootste freelance marktplaats ter wereld, gemeten naar aantal gebruikers en aantal projecten. Het platform heeft 52 miljoen geregistreerde gebruikers. De groei van het platform is stabiel: 17%, jaar in, jaar uit.

Snelle groei

Freelancer.com is van oorsprong Australisch, met een hoofdkantoor in Sydney, maar het heeft ondertussen kantoren in Londen, Vancouver, Buenos Aires, Manilla en Jakarta. Het is opgezet in 2009, het bedrijf is nu net iets meer dan tien jaar oud. Nu het platform snel is gegroeid, heeft het een aantal bedrijven overgenomen, waaronder Escrow.com, marktleider in derdenrekeningen.

De freelance marktplaats is ondertussen beschikbaar in verschllende talen. Het is niet gelieerd aan het Nederlandse freelancer.nl. Door de relatief volwassen freelance economie in Nederland, heeft het bedrijf hier concurrentie van meerdere Nederlandstalige freelance platformen.

Trends in beroepsgroepen

In het soort projecten dat te vinden is op Freelancer.com, valt een verschuiving te zien. Terwijl voor 2010 het merendeel van de online geplaatste projecten IT betrof, is dit aandeel de laatste tien jaar steeds kleiner geworden.

Bron: Freelancer.com

 

Een mogelijke verklaring is dat het bouwen van websites steeds makkelijker is geworden. Waar er eerst veel vraag was naar website ontwerp, is er nu een toegenomen vraag naar content om de websites te vullen, en grafisch ontwerp en website architectuur om ze te verbeteren.

Bron: Freelancer.com

 

Wat mogelijk ook meespeelt, is de opkomst van de gig economy en de toegenomen digitalisering. De drempels om online een freelancer of interimmer te zoeken voor een project, zijn lager dan tien jaar geleden.

Trends binnen IT

Binnen de IT zijn bepaalde skills meer in trek dan andere. De meeste vraag is er nog steeds naar kennis van PHP. Ook blijft er vraag naar HTML, MySQL en WordPress.

Bron: Freelancer.com

Globale verschuivingen

Naast trends in het soort werkzaamheden, zijn er ook verschuivingen in de locatie van vraag en aanbod. Mensen in economieën die in opkomst zijn, weten hun weg steeds meer te vinden naar freelance platformen. Ook vanuit de vraagkant wordt hier meer gebruik van gemaakt. Meer dan tien jaar geleden blijven freelance websites beperkt tot de westerse wereld of zelfs tot de grenzen van een land. Er is een trend waarneembaar dat opdrachtgevers uit rijke landen en freelancers uit lagelonenlanden elkaar steeds meer weten te vinden. Dit geldt bijvoorbeeld voor werkzaamheden zoals data entry en virtual assistence.

Bron: Freelancer.com

 

De website Freelancer.com is groot in landen waarin een aanzienlijk deel van de bevolking Engels spreekt, zoals India, Pakistan en Nigeria. Het land met het hoogste aantal projecten is de VS.