"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

GroenLinks, SP en PvdA willen verplicht zzp-pensioen

Linkse partijen willen zzp’ers verplichten om minimaal 10% van hun inkomen in een pensioenpot te stoppen.

GroenLinks, SP en PvdA willen dat zelfstandigen zonder personeel verplicht worden om pensioenpremie te gaan betalen. Dat blijkt uit de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s van het Centraal Planbureau.

In de plannen die deze partijen bij het CPB hebben ingediend gaan ze soms wat verder dan wat in de partijprogramma’s staat. Ze zijn in ieder geval een stuk concreter. GroenLinks wil dat zzp’ers 10% over een inkomen tot  € 60.000 voor een pensioen gaat betalen, PvdA en SP willen dat tot een inkomen tot € 80.000. Dat is overigens flink minder dat wat werknemers en werkgevers gezamenlijk afdragen aan pensioenpremie. In haar verkiezingsprogramma heeft GroenLinks staan dat deze premie door de opdrachtgever betaald moet worden.

De huidige coalitiepartijen voelen niets voor een verplicht pensioen voor zzp’ers. De CU wil niet verder gaan dan dat zzp’er het recht krijgen om pensioen op te bouwen bij een pensioenfonds. Ook de PVV en FvD zijn tegen een verplicht zzp-pensioen.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

5 reacties op dit bericht

 1. Communistisch denken en werken…..
  Wij als politiek bepalen wat goed voor u is…..
  Nee u hoeft niet na te denken….dat doen wij voor u….

  Gelukkig….. van de 1.3 miljoen zzpers zullen deze partijen weinig
  stemmen ontvangen…..

  • Van sommige linkse partijen is het wel heel simplistisch gedacht idd… 10% van de eerste €60.000 aan inkomsten. Vergeten die partijen dat voor werknemers ook een franchise geldt waarover geen pensioen wordt opgebouwd? (Volgens even snel googlen over de eerste €14.500 van het salaris)

   En helemaal zot is om de opdrachtgever die premie te willen laten afdragen. Beseft zo’n partij niet wat voor onhandige en dure administratie dat met zich mee brengt? En hoe ga ik als zzp’er controleren of de opdrachtgever wel het juiste bedrag naar het juiste pensioen potje heeft overgemaakt? Laat staan bij meerdere opdrachtgevers, waarbij situaties ontstaan dat teveel pensioeninleg is gedaan, dan moet er geld vanuit het pensioen als loon uitgekeerd gaan worden met bijhorende loonheffingen etc….

 2. Is dit dan 10% van wat de ZZP’er netto overhoud van zijn inkomsten?

 3. Van mij mogen ze best de mkb winstvrijstelling met 10% verhogen en dat dat geld linea recta in een individueel pensioen product, dat ook vóór AOW leeftijd mag uitkeren. Deal?

 4. …los nog van wat ik hiervan vind !@* valt het me op dat het toch echt heel moeilijk tot deze partijen op links lijkt door te dringen dat maar 30% van de zelfstandigen een opdrachtgever heeft. Moet de rest het dan op de klant verhalen?