"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Gratis professionele ontwikkeling voor zelfstandigen

Speciaal voor zelfstandigen heeft PZO opleidingen beschikbaar gesteld. Dit is gefinancierd door een overheidssubsidie voor scholing tijdens de coronacrisis. Zelfstandigen hebben de behoefte om zichzelf te ontwikkelen en om op niveau te blijven.

Samen met Agile Scrum Group en Bureau Tromp ontwikkelde Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) gratis opleidingen. De opleidingen worden gesubsidieerd door het overheidsprogramma NL leert door. Het programma is bedoeld voor alle werkenden, PZO kreeg subsidie voor opleidingen speciaal voor zzp’ers.

Subsidie voor omscholing

“Het overheidsprogramma is ingegeven door de coronacrisis,” vertelt Margreet Drijvers, directeur van PZO. “Veel mensen willen en moeten zich omscholen. Bijvoorbeeld stewardessen die in de zorg gaan werken.”

“Wij hebben bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gelobbyd zodat de subsidies ook beschikbaar zijn voor zelfstandig ondernemers. Zij kampen zeker nu met de nodige uitdagingen. Werk verloopt anders dan normaal, mensen moeten zich omscholen, ze richten zich op werk in een andere sector.”

Lean en scrum

De trainingen behandelen onder andere lean werken en scrumsessies leiden. “Deze trainingen zijn heel geschikt voor ondernemers,” legt Drijvers uit, “zij hebben vaak te maken met projectmatig werken.”

Dit valt in de smaak. Van de 750 opleidingen die gratis worden weggegeven, zijn er al 500 vergeven.

“Mensen willen zich ontwikkelen”

Zowel werknemers in loondienst als zzp’ers ontwikkelen zich op veel manieren. Of werknemers meer of minder leren dan zzp’ers, valt lastig in cijfers uit te drukken. “Jezelf ontwikkelen gaat tegenwoordig op zoveel manieren,” vertelt Drijvers. “Online filmpjes kijken, podcasts luisteren, gesprekken voeren met collega’s, gebruikmaken van coaching.”

“Ook zelfstandig ondernemers willen zichzelf ontwikkelen, zeker als het gaat om hun vakgebied, maar ook als het gaat om algemene ondernemersvaardigheden,” vertelt ze. “Sommige mensen moeten verplicht bijblijven, zoals tolken en vertalers. Mensen willen een bepaald niveau behouden.”

Nieuwe modules voor zzp’ers

In de zomer rolt PZO in samenwerking met andere partijen een nieuw project uit. Er worden modules beschikbaar gesteld voor zzp’ers, over onderwerpen zoals sales, marketing, acquisitie, netwerken en financiën. “Eigenlijk is het belangrijk om buffers op te bouwen, maar veel mensen doen dat nu niet,” legt Drijvers uit. “Ze hebben het geld nu nodig. Buffers en pensioen opbouwen is een ver-van-je-bed-show. Daar zit een gedragscomponent in. Wij ontwikkelen modules om mensen daarin te motiveren, zodat mensen pensioen opbouwen en rekening houden met risico’s.”

De modules helpen onder meer om te zorgen dat je als zzp’er financieel fit bent. “Er valt voor zelfstandigen veel winst te behalen in het goed omgaan met geld.”

De nieuwe modules behandelen algemene ondernemersvaardigheden, maar raken ook meer overkoepelende onderwerpen waarin je jezelf kunt ontwikkelen. “Een gezonde werk-privébalans wordt steeds belangrijker,” vertelt de directeur van PZO. “Het thuiswerken lijkt de norm geworden, daarnaast werkten veel zelfstandigen vaak al vanuit huis. Kinderen en werk combineren is dan een uitdaging. Gezond blijven en de eindstreep kunnen halen is belangrijk, dit geldt voor iedereen die werkt, zowel voor de mensen in de bouw en de zorg als voor kenniswerkers.”

Het is nog mogelijk om je gratis in te schrijven voor het huidige aanbod van opleidingen voor ondernemers. Ook inschrijven voor het bredere aanbod voor werkend Nederland is mogelijk, van visual merchandising tot warmtepompinstallaties onderhouden.

Update: de volgende opleidingen zijn inmiddels volgeboekt: Lean Six Sigma Orange Belt, Scrum Master, Scrum Master Advanced, Product Owner en Leading SAFe.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie