"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Forum voor Democratie is (toch) tegen verplichte verzekeringen voor zzp’ers

Forum voor Democratie is tegen verplichte verzekeringen voor zzp’ers en wil de wet DBA vervangen door een regeling die vergelijkbaar is met de VAR.

Forum voor Democratie (FvD) wil zzp’ers niet verplichten om zich te verzekeren en pensioen op te bouwen. In het concept partijprogramma benadrukt de partij hoe belangrijk zzp’ers zijn voor de economie. “FVD is voor flexibilisering van de arbeidsmarkt. De wetgeving moet zodanig worden aangepast dat zzp’ers met vertrouwen kunnen doen waar ze goed in zijn.”

Daarom wil FvD zelfstandig ondernemers meer vrijheid geven. Ook wil de partij fiscale regelgeving makkelijker maken met een hogere belastingvrije voet voor zzp’ers.

Regeling vergelijkbaar met de VAR

In elk geval moet de wet DBA onmiddellijk afgeschaft worden, staat in het plan van Forum. “Het gedreig met boetes en naheffingen heeft opdrachtgevers massaal afgeschrikt om met zzp’ers in zee te gaan”, staat in het programma. “Dit destructieve beleid moet onmiddellijk stoppen!”

De partij wil terug naar ‘een overzichtelijke en effectieve regeling, vergelijkbaar met de VAR’. Dat is opvallend, want vier jaar geleden benadrukte FvD nog dat de partij in elk geval ‘geen terugkeer naar de VAR’ wilde.

Wat we ons hier nu precies bij moeten voorstellen wordt uit het programma niet duidelijk. FvD heeft zich in de afgelopen vier jaar niet laten zien in debatten en commissievergaderingen over de vervanging van de Wet DBA.

Oneerlijke concurrentie

De standpunten in het hoofdstuk ‘zzp’ van het verkiezingsprogramma lijken verder heel erg op die uit het vorige partijplan. Net als vier jaar geleden is de partij tegen oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt. “Door het vrij verkeer en de open grenzen binnen de EU is er sprake van ‘social dumping’”, schrijft FvD. “Goedkope arbeid die door mensen uit met name Oost-Europa in Nederland wordt uitgevoerd. Een voorbeeld is de bouw en de transportsector.”

De partij wil dat al het werk in Nederland wordt uitgevoerd onder dezelfde voorwaarden en belastingregels.

Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering

Het stemgedrag van Forum kwam afgelopen kabinetsperiode niet helemaal overeen met de zzp-standpunten. In het oude en het huidige verkiezingsprogramma staat dat de partij zzp’ers ‘niet wil dwingen om aan verplichte (pensioen)verzekeringen deel te nemen’. Toch stemde FvD in 2019 voor een motie van de SP om te komen tot een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Die motie haalde overigens geen meerderheid.

Waarom de partij voor deze motie stemde, is niet duidelijk. Op herhaalde verzoeken voor een toelichting is geen reactie gekomen.

Op 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar de verkiezingen besteedt ZiPconomy aandacht aan de visies van de verschillende politieke partijen en de beloftes in hun verkiezingsprogramma’s op het gebied van de arbeidsmarkt en zelfstandigen. Klik hier voor een overzicht.

Eén reactie op dit bericht

  1. FvD wil natuurlijk een grote stemmentrekker zijn voor mensen die ‘tegen’ zijn. Dat maakt echter dat ze een zeer inconsequent gedrag vertonen. Als je bij andere zaken qua economie, zorg, onderwijs en milieu kijkt vertonen ze dezelfde inconsequenties.
    Nogal onbetrouwbaar is misschien de juiste benaming hiervoor. Of je verdere standpunten die wel consequent gevoerd worden overeenkomen met die van jou of dat je ze voor lief wilt nemen is een zoektocht naar je eigen waarden.