"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Belastingdienst gaat ook in 2021 ‘soepel’ om met urencriterium

De eerste zes maanden van 2021 gaat de Belastingdienst ervan uit dat ondernemers hun urencriterium halen, zodat ze ook in coronatijd hun aftrekposten behouden. Dat is onderdeel van de laatste uitbreiding van het steun- en herstelpakket waarover de Tweede Kamer donderdag debatteert.

De Tweede Kamer debatteert vanaf 11:30 uur over de uitbreiding van het steunpakket voor bedrijven. Voor zzp’ers betekent de uitbreiding onder andere dat de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) stijgt en dat de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is verlengd. Voor de zogenaamde ‘Tozo 4’ geldt nog steeds een partnertoets, ondanks protest van Kamerleden, belangenbehartigers en zzp’ers.

Ook van belang voor zzp’ers: de Belastingdienst gaat ‘soepel’ om met het urencriterium voor de eerste helft van 2021.

6 maanden, 24 uur per week

Een zzp’er mag pas aanspraak maken op belastingkortingen, zoals de  starters- en zelfstandigenaftrek, als hij minstens 1225 uur per jaar aan zijn onderneming besteedt. Tijdens de coronacrisis is dat voor sommige ondernemers een probleem, omdat zij minder werk hebben. Dat ondernemers om die reden ook nog hun aftrekposten verliezen, vindt het kabinet ‘onwenselijk en onrechtvaardig’.

Daarom is het urencriterium ook in 2021 versoepeld. Dat betekent dat de Belastingdienst ervan uitgaat dat zzp’ers in de eerste helft van dit jaar 24 uur per week aan hun onderneming hebben besteed. “Ook als u dat niet werkelijk hebt gedaan”, staat op de website van de fiscus. Voor seizoensondernemers die normaal gesproken het meeste werk hebben tussen 1 januari en 1 juli is er een aparte regeling.

De Belastingdienst ging vorig jaar trouwens ook soepel om met de urennorm voor aftrekposten. Ondernemers mogen er voor de periode van 1 maart tot 1 oktober 2020 van uitgaan dat ze tenminste 24 uur per week aan hun onderneming hebben besteed.

Uitstel van betaling

Verder mogen ondernemers langer uitstel aanvragen van belastingbetaling, namelijk tot 1 juli 2021. Voor ondernemers die eerder dit jaar al verlenging hadden gekregen, geldt het uitstel nu automatisch tot die datum. Had je vorig jaar ook uitstel gevraagd? Dan mag je een verlenging aanvragen.

Daarnaast verschuift het kabinet de datum waarop ondernemers moeten beginnen met terugbetalen. Dat was 1 juli 2021 en wordt nu 1 oktober 2021. De schuld moet vanaf 1 oktober binnen drie jaar worden terugbetaald. Dat is een ruime terugbetalingsregeling: normaal gesproken hebben ondernemers maximaal een jaar om hun schuld bij de fiscus af te lossen.

Lukt het niet om binnen drie jaar af te lossen? Verder kijkt de Belastingdienst ‘met een welwillende blik’ naar verzoeken tot kwijtschelding, staat in de kamerbrief. Dat wil volgens het kabinet zeggen dat de fiscus ‘bij twijfel een verzoek zal toekennen’.

Geen vermogenstoets…

Tot slot gaat per 1 april de verlengde Tozo in. Om een uitkering te krijgen via deze zogenoemde Tozo 4, zou er eigenlijk een vermogenstoets gaan gelden. Die komt er toch niet, ‘gegeven de verslechterde coronasituatie’. Ook zzp’ers met spaargeld kunnen dus inkomensondersteuning krijgen.

De Tozo-regeling is voor zzp’ers van wie het inkomen onder het sociaal minimum is gekomen door de coronacrisis. Ze krijgen een aanvulling op bijstandsniveau: afhankelijk van de gezinssituatie is dat maximaal € 1.500 per maand.

…maar wel een partnertoets

De partnertoets blijft wel gelden, net zoals bij de tweede en derde verlening van de steunmaatregel. Daar is bijvoorbeeld de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) fel op tegen. “Door het wegvallen van één inkomen, en het al maanden noodgedwongen interen op eerder opgebouwde buffers, komen huishoudens in de problemen”, schrijft de voorzitter.

GroenLinks diende in oktober al een motie in tegen de partnertoets, maar die werd niet aangenomen. Verder is de culturele sector een petitie begonnen tegen de partnertoets.

Eén reactie op dit bericht

  1. De belastingdienst heeft een ondernemerscheck. Kleine zelfstandige die (vrijwel) alleen leven van de Tozo steun waarschijnlijk niet door de bestaande ondernemerscheck, zelfs niet als ‘soepel wordt omgegaan’ met het urencriterium.

    De ondernemercheck stelt immers dat als je geen/onvoldoende deel hebt uitgemaakt van het ‘economisch verkeer’ dan stelt de Belastingdienst dat je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting (meer) bent. Dat zou betekenen dat vrijwel geen enkele kleine ondernemers die getroffen is door Corona nog recht heeft op steun. Fijn detail: de Belastingdienst kan nog jaren nadien stellen dat je geen ondernemer was. En je kunt daar dan weinig aan doen want ‘regels zijn regels’. Onzekerheid troef.

    Die check zelf is in mijn ogen overigens volkomen belachelijk, want de Belastingdienst bepaalt op de ultra korte termijn (van een jaar) of je in hun ogen wel of geen ondernemer voor de inkomstendienst zou zijn. Onvoldoende omzet = geen ondernemer. Punt. De Balastingdienst zou moeten kijken of iemand op lange termijn in staat is zijn eigen broek op te houden.

    Het zou goed zijn als de overheid duidelijk stelt dat eenieder die gedurende de steunperiode ingeschreven was bij de KvK, èn geen inkomen anders dan Tozo heeft gehad, en in zijn aangifte IB (zoals het hoort) aangeeft geen ondernemer voor de IB te zijn, in ieder geval zijn/haar recht op de Tozo steun behoudt.