"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zzp-schilders willen af van verplicht pensioen.

“De zzp-schilder spaart wel degelijk voor zijn pensioen” stelt Zelfstandigen Bouw, naar aanleiding van een onderzoek.

‘Een verplicht schilderspensioen voor zzp’ers is volstrekt overbodig’. Dat stelt Zelfstandigen Bouw naar aanleiding van een onderzoek dat de belangenorganisatie liet uitvoeren door het bureau Panteia. De schildersbranche is een van de weinige sectoren waarin bindende afspraken zijn dat zzp’ers verplicht mee moeten doen aan een bedrijfstakpensioen fonds.

Uit de representatieve enquête door onderzoeksbureau Panteia blijkt dat zelfstandige schilders bijna allemaal sparen om hun inkomen op hun oude dag te kunnen aanvullen. Dit doen zij zelfs bovenop het pensioen dat zij opbouwen bij het schilderspensioenfonds BPF waarbij zij verplicht zijn aangesloten. Van de ondervraagde zzp-schilders zet 95%  geld opzij voor later. Drie op de tien hebben ook nog een lijfrente, 18% belegt en 13% spaart door te investeren in onroerend goed (anders dan de eigen woning). “Het beeld dat zzp’ers weinig tot niets aan hun pensioen doen, klopt dus niet”, constateert voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw, die Panteia heeft gevraagd de enquête te houden.

Rechtszaak tegen verplichting

Zelfstandigen Bouw voert  al jaren een juridische strijd tegen de verplichting dat zzp’ers zich moeten aansluiten bij de bedrijfstakpensioenfonds. De rechter wees het verzoek om een einde te maken aan de verplichting in eerste instantie af. Op 29 oktober dient het hoger beroep.

Verhoef: “De meeste zzp-schilders (57%) willen van die verplichting af. Dat blijkt ook weer uit deze enquête.“  Van de zzp’ers die ervan af willen, geeft ruim een derde aan dat het hen weinig oplevert. “Dat strookt met berekeningen die Zelfstandigen Bouw heeft gemaakt”, aldus Verhoef.  “Gemiddeld ontvangen zzp-schilders nauwelijks meer aan pensioen dan zij aan premie hebben betaald.”

Als de zzp-schilders konden kiezen, zou slechts 23% zijn pensioen regelen via BPF, zo blijkt uit de enquête.  De rest kiest voor een andere wijze. Slechts 2% zou niets regelen. “Je hebt dus helemaal geen verplichting nodig om zzp’ers iets aan hun pensioen te laten doen” stelt Verhoef.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

Eén reactie op dit bericht

  1. Weet u of het hoger beroep al heeft plaatsgevonden? Ik kan dit namelijk nergens terugvinden.