"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Kabinet maakt deblokkeren g-rekening flexondernemingen mogelijk

Bedrijven die personeel uitzenden, uitlenen of detacheren en g-rekeningen gebruiken, kunnen bij de Belastingdienst verzoeken om het tegoed op deze rekeningen te deblokkeren. Dat heeft het kabinet bekend gemaakt als onderdeel van een verdere versoepeling van de mogelijkheden om uitstel van belastingen aan te vragen.

Een g-rekening is een geblokkeerde bankrekening waarop inleners van bijvoorbeeld uitzendkrachten of gedetacheerden een deel van het factuurbedrag storten. Door dat te doen, kan een inlener niet aansprakelijk gesteld worden indien de uitzender bijvoorbeeld loonheffing niet kan afdragen. Omdat opdrachtgevers het verschuldigde belastingbedrag op de g-rekening storten, hebben uitzendondernemingen niets aan de mogelijkheid uitstel van belastingen aan te vragen. Terwijl een deel van hen die liquiditeit nu heel goed kan gebruiken door de wegvallende vraag. Dat gaat nu dus veranderen.

Jurrien Koops, directeur van de ABU is tevreden over de mogelijkheid de g-rekening te deblokkeren. “Het is belangrijk dat uitzenders zo kunnen profiteren van het belastinguitstel. Daar hebben we ook stevig op ingezet.” Ook Frederieke Schmidt Crans van de Bovib is blij. “We blijven wel pleiten om ook deze maatregel te koppelen aan het bevriezen van de inlenersaansprakelijkheid.”

Beperkingen

“In normale situaties kan daarmee alleen het overschot op de g-rekening worden vrijgegeven. Om ondernemingen die geraakt zijn door de coronacrisis tegemoet te komen, zoals de bouw en de uitzendbranche, kunnen tijdelijk ook bedragen worden vrijgegeven die zijn gereserveerd voor de loonheffing of btw. Als deze ondernemers uitstel van betaling hebben aangevraagd, krijgen deze ondernemers zo dezelfde voordelen als ondernemers zonder g-rekening. ”

Het aanvragen van uitstel van belastingen wordt verder vereenvoudigd. Dat geldt overigens ook voor zelfstandigen. Bij uitstel voor een periode langer dan drie maanden blijft “een inhoudelijke toets echter nodig om te voorkomen dat ook ondernemers die niet gedupeerd zijn door de coronacrisis uitstel krijgen” zo schrijft staatssecretaris Vlijbrief in een brief aan de Kamer.  Bij een financieel belang van € 20.000 of meer blijft een verklaring van een ‘derde-deskundige’ echter vereist. Dat is bijvoorbeeld een accountant die de aanvraag moet beoordelen. Met afdracht van loonheffing en btw komt een flex-onderneming al snel boven dat bedrag, waarmee hij dus niet op heel korte termijn over het geld op de g-rekening kan beschikken.

Het aanvragen van uitstel van betaling kan nu ook via de website van de Belastingdienst worden aangevraagd met een eenvoudig online formulier. Hiervoor logt de ondernemer in met zijn eigen DigiD.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie