"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Noodfonds zzp’ers noodzakelijk en rechtvaardig”. Kabinet komt met “kanon aan maatregelen.”

ZZP organisaties roepen op tot snelle actie kabinet. NOS meldt dat ‘groot steunpakket voor ondernemers en zelfstandigen’ in de maak is.

De Werkvereniging zegt geschokt te zijn over uitspraken van minister Wiebes in het TV programma WNL op Zondag. “Aanvullende maatregelen tijdens deze crisis zijn nodig voor alle werkenden.” De vereniging krijgt verontruste reacties sinds de uitspraak van de minister dat zzp’ers niet op extra financiële steun hoeven te rekenen en eist dat het kabinet ook maatregelen voor zzp’ers neemt. “Het corona-virus raakt iedereen. De overheid kan deze bevolkingsgroep en hun gezinnen niet aan hun lot overlaten” zo vindt Roos Wouters, oprichter en aanjager van De Werkvereniging. Minister Wiebes creëert pure rechtsongelijkheid. Elke vorm van ondernemen brengt risico’s met zich mee. Maar de risico’s van deze pandemie kon niemand voorzien. Maak zelfstandigen geen tweederangsburgers. Ook zij hebben gezinnen, betalen belasting en zijn onmisbaar voor de economie.” Wouters vindt een noodfonds voor zzp’ers noodzakelijk en rechtvaardig.

Minister Wiebes gaf overigens bij WML aan dat het kabinet kijkt of het nodig is om bestaande vangnetregelingen voor zzp’ers “op te schalen.”

Stichting ZZP Nederland heeft in een brandbrief (zie deze bijlage) aan minister Koolmees en staatssecretaris Van Ark het kabinet opgeroepen om zzp’ers, die financieel getroffen worden door de coronacrisis, direct financieel te ondersteunen met een tijdelijke inkomensvoorziening. De door het kabinet reeds aangekondigde financiële ondersteuning moet volgens voorzitter Maarten Post niet alleen gelden voor bedrijven met werknemers, maar ook voor zelfstandige ondernemers zonder personeel.

ZZP Nederland heeft een noodplan gemaakt, waarin gebruik wordt gemaakt van de al bestaande Bbz-regeling (Besluit bijstandsverlening zelfstandigen). Daarvoor moeten dan wel de voorwaarden van deze regeling tijdelijk worden aangepast. “Deze noodregeling mag geen bijstand met vermogenstoets zijn, moet eenvoudig zijn en snel en op dezelfde manier uit te voeren zijn door de gemeenten.“, zegt Post. De uitvoering van een dergelijke regeling kan vanwege het grote te verwachte aantal aanvragen niet door de gemeenten zelf worden gefinancierd, daarom moet het kabinet voldoende extra gelden vrijmaken.

Kabinet komt deze week met noodmaatregelen

De NOS weet op basis van bronnen te melden dat zzp’ers die door de corona-crisis geen inkomen meer hebben makkelijker toegang krijgen tot de bijstand. De regels die daar nu voor gelden worden volgens de NOS versoepeld. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de eis dat zelfstandigen eerst hun huis moeten ‘opeten’ en dat het inkomen van hun partner wordt meegerekend bij het bepalen van het recht op een uitkering. De soepelere bijstandsregels zijn onderdeel van een groot steunpakket voor ondernemers, dat het kabinet morgen presenteert. Volgens bronnen is het “een kanon aan maatregelen”. Vanmiddag overlegt het kabinet daar nog over met werkgevers en werknemers.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

7 reacties op dit bericht

 1. Ik zie het probleem niet zo voor zzp’ers…
  Of ze hebben een buffer aangelegd, zoals het hoort, en kunnen die nu aanspreken en daarmee dus zelfredzaam.
  Of ze hebben geen reserves, en dan kunnen ze aanspraak maken op een (versoepelde) bbz, ook opgelost dus.
  Versoepeling mbt eigen huis opeten lijkt me wel wenselijk, alle andere vrije vermogen mag gewoon aangesproken worden lijkt me, net als een eventueel partner inkomen dat gewoon meetelt. Als gezinsinkomen nog voldoende is, dan lijkt me hulp niet nodig.

  • wat een grote onzin. Na het overlijden van mn man nu 4 jr geleden.kwam ik met schulden te zitten waar ik niks van af wist. had geen werk,was mantelzorger van hem,kreeg niks van de gemeente. dus zzper geworden. moet rondkomen van 100 euro.inlc,alles.per mnd.eten kleding benzine om niet in de schulden te komen. er valt nu werk weg. afbetalen met een lening lukt dus niet en heb geen vangnet. met vriendelijke groet

   • Wat is er precies onzin dan?
    Dan kan je dus aanspraak maken op de nieuwe regeling voor zzp’ers, aanvulling tot bijstandsniveau, voor alleenstand ongeveer €1000/mnd, voor samenwonend ongeveer €1400/mnd.

    Dat deze regeling (te) karig is en veel soberder dan voor mensen in loondienst die nu naar huis gestuurd worden is een feit. Lijkt wel alsof het kabinet nu even van de gelegenheid gebruik maakt om zzp’ers aan te pakken…

    Mvg.

 2. Mee eens. Alleen die ZZPers die echt tegen het minimum hebben gewerkt en uitsluitend door de corona maatregels thuis zijn komen te zitten, zou ik in aanmerking laten komen voor een sociaal minimum inkomen. Maar deze maatregel zou ook moeten gelden voor voor de flex-werknemers die door een corona maatregel thuis zijn komen te zitten. En de bedrijven zouden hun vaste medewerkers die nu overtalig zijn, verplicht in dienst moeten houden tegen betaling van het sociale minimum (tijdelijk verlaging van het salaris). Met dit niveau zou Nederland het voldoende lang moeten kunnen vasthouden (2 tot 3 maanden), zonder verdere ernstige financiële maatregels te hoeven treffen. Anders voorzie zie ik daarna nog veel grote problemen daarna.

  • Er zit inderdaad een gevaar in dat bedrijven nu proberen wat personeel te lozen door ze in de WW te doen en nooit meer terug in dienst te nemen, dan is doorbetaling op minimum niveau een beter plan dan in de WW, want anders is het contract ontbonden.

 3. Ik hoop dat de reacties op de gevolgen voor ZZP’ers en het Corona virus gaan getuigen van iets meer realiteitszin over de positie van de hele ZZP groep. Zoals Babara Baarsma gister aangaf is het overduidelijk dat er een groep Vrije Vogels zijn en een groep Vogelvrijen en dat de oorzaak van het behoren tot de ene of de andere groep iets ingewikkelder is dan de zichzelf repeterende ZZP’ers die het over vrije keuze hebben. Daarnaast moeten wij ons realiseren dat wat wij nu meemaken, echt tot het onvoorstelbare behoort en dat wij de gevolgen voor wie dan ook maar moeten afwachten. Afwachten en niet weten is mogelijk meer wijsheid dan het herhalen van stellingen die in een andere context ontstaan zijn. Nadenken over de nieuwe werkelijkheid is als het betreden van de Plek der Moeite en het beweeglijk om kunnen gaan met de gevolgen van feiten, Een beroemd cabaret in Parijs heet niet voor niets Le Lapin Agile.

 4. Niet om het één of ander, maar de Coronacrisis biedt wel steun voor de overheid om de vat op een beroepsgroep weer terug te grijpen.
  Het argument dat Asscher al aangreep om een sociaal vangnet te bieden kan straks effectief worden gebruikt om de inkomsten voor loonbelasting en PVV weer over alle werkende te verdelen…;)
  https://denk-wijzer.nu/corona-tast-denken-aan/