"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Corona, zzp’ers en liquiditeit. ONL heeft 12 tips.

ONL voor Ondernemers publiceert een whitepaper met 12 tips aan ondernemers om problemen te beperken in de (nabije) toekomst, maar ook tips om op korte termijn wel aan extra liquiditeit te komen.

De Corona-crisis begint de economie nu hard te raken. Alhoewel zzp’ers waarschijnlijk het meest bedreven zijn in thuiswerken en andere creatieve manieren om door te kunnen werken, zullen ook onder zzp’ers groepen ondernemers zitten die in acute liquiditeitsproblemen kunnen komen. Stichting MKB Financiering heeft samen met ONL een whitepaper gemaakt met 12 tips aan ondernemers op het gebied van liquiditeit. We lichten er een paar uit.

  1. Aangepaste cashflow forecasting

Hoewel de impact nog steeds moeilijk is in te schatten is het belangrijk om een realistische inschatting te maken. Zet voor de komende twaalf maanden de verwachte inkomsten en uitgaven op een rij. Een degelijke blik in de toekomst maakt eventuele knelpunten snel inzichtelijk en stelt u in staat daarop te anticiperen.

  1. Korting voor vroeg betalen

Bent u afhankelijk van enkele grote, vaste klanten, dan kan het lonen ze een korting te geven bij snelle betaling. Spreek met uw klanten af dat zij een korting krijgen op facturen die binnen een voor u gunstige termijn worden betaald. Dit is een dure oplossing, maar kan zorgen voor meer voorspelbaarheid en eerdere betaling.

  1. Debiteurenbeheer

Wacht niet met het nabellen van uw facturen totdat zij vervallen zijn. Als er een probleem is met een factuur dan wilt u daar niet pas achter komen als de betaling al verlaat is. Bel vóór vervaldatum om te controleren of de factuur is aangekomen en of deze correct is volgens de klant. Eventuele problemen kunt u dan nog voordat de factuur vervalt oplossen en zo alle bezwaren die tijdige betaling in de weg staan wegnemen.

  1. Maak gebruik van de Bijstand voor zelfstandigen (BBZ) regeling

Zzp’ers kunnen geen beroep doen op de regeling voor werktijdverkorting. De BBZ-regeling biedt een uitkomst voor de verloren inkomsten van zzp’ers. Deze is aan te vragen bij de gemeente waar een zzp’ers is ingeschreven. Ondersteuning hiervoor wordt geleverd door Stichting 155 Help een bedrijf (https://www.155.nl/).

  1. Bel met het opgerichte adviesteam van de KvK

De overheid heeft een speciaal adviesteam opgericht bij de KvK om alle vragen van ondernemers omtrent het coronavirus te beantwoorden. Hier kun je als ondernemer worden doorverwezen naar andere organisaties om geholpen te worden bij de economische gevolgen van het coronavirus. Zij zijn bereikbaar via 0800-2117.

  1. Werk met voorwaartse financiering (factoring)

Kan uw bedrijf het zich niet veroorloven om lang te wachten op geld, bijvoorbeeld omdat u vanwege de corona-crisis acuut minder inkomsten heeft en wel personeelslasten heeft die elke maand moeten worden betaald? Dan is voorfinanciering ofwel factoring een verstandige keuze. Bij voorfinanciering worden al uw facturen binnen 24 uur na te zijn verstuurd, voor een deel of geheel voorgeschoten. Is de factuur uiteindelijk door uw klant voldaan, dan volgt het resterende deel. Zo heeft u te allen tijde beschikking over cash.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie