"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

KVK bundelt freelance-opdrachten in zijn zzp-app

Zzp’ers kunnen voortaan via de app KVK Connect reageren op opdrachten van ruim 50 (semi)overheidsorganisaties. Peter Bargon van KVK en Patrick Tiessen van Nétive leggen uit wat daar het voordeel van is.

Gebruikers van KVK Connect, de app voor zzp’ers van Kamer van Koophandel (KVK), hebben vanaf nu toegang tot opdrachten van ruim 50 (semi)overheidsorganisaties. Nétive, marktleider in Nederland als het gaat om tooling voor inhuur van zzp’ers, hielp KVK met het bouwen van deze opdrachten-module.

Peter Bargon, directeur Dienstverlening MKB en ZZP van KVK: “Wij willen het leven van de ondernemer makkelijker maken. Laten zien waar de opdrachten voor zzp’ers te vinden zijn, past daar mooi in. We richten ons daarbij alleen op zogenaamde dynamische aankoopsystemen c.q. de inhuurmarktplaatsen die voornamelijk gebruikt worden door (semi)overheden.”

Tijdens de Dag van de Zzp’er in april werd de module gepresenteerd. Zo hebben de Nederlandse Spoorwegen (NS) en Staffing Management Services al opdrachten uitgezet via de app. Staffing MS beschikt als Managed Service Provider over meer dan 50 opdrachtgevers die gezamenlijk over honderden opdrachten beschikken. “Beide organisaties waren direct enthousiast om mee te doen” zegt Patrick Tiessen, algemeen directeur van Nétive. “Ze zijn ook erg tevreden over de resultaten.” Nu de pilotfase succesvol afgerond is, wil KVK in samenwerking met Nétive ook andere partijen toegang geven tot de app.

Patrick Tiessen en Peter Bargon

Waarom voegt KVK opdrachten toe aan de app?

Bargon: “Uit onderzoek blijkt dat veel zzp’ers het lastig vinden om de juiste opdrachten te vinden. Daar willen wij bij helpen. Daarnaast weten we al langer dat veel zzp’ers het lastig vinden om opdrachten te vinden via de vele inhuurmarktplaatsen van (semi)overheden. Wij bundelen alle opdrachten die al gepubliceerd zijn op één plek, namelijk in de app.

“Daarmee krijgt de zzp’er overzicht. Op advies van Nétive hebben we filters ingebouwd die zorgen dat gebruikers in de app alleen de opdrachten zien die voor hen relevant zijn. Nog een extra gemak is dat zzp’ers zich niet meer voor iedere marktplaats apart hoeven aan te melden. Dat is ook fijn voor opdrachtgevers, want die krijgen gevalideerde gegevens van de zzp’ers. Hiermee laten we zien wat onze slogan zegt: `KVK werkt voor ondernemers’.”

Begeeft KVK zich niet op het terrein van bijvoorbeeld bemiddelaars door vraag en aanbod bij elkaar te brengen?

Bargon: “We houden ons natuurlijk aan de Wet Markt en Overheid. We zijn en worden geen bemiddelaar. We bundelen alleen maar opdrachten die elders gepubliceerd zijn. Commerciële partijen bieden daarnaast allerlei extra betaalde diensten, dat doen wij niet.”

Wat is het voordeel  voor opdrachtgevers?

Patrick Tiessen van Nétive: “Hoe meer en hoe sneller opdrachten ingevuld worden, hoe beter het is voor de gebruikers. Met ons ‘freelance-managementsysteem’ kunnen organisaties kiezen op welke platformen hun opdrachten zichtbaar zijn. KVK Connect is een extra platform, met een groot bereik. Nergens is er een plek waar je zo gemakkelijk en zo veel zzp’ers kan bereiken. En op deze krappe arbeidsmarkt is dat natuurlijk aantrekkelijk voor opdrachtgevers.”

Momenteel hebben zo’n 12.000 zzp’ers zich in de app van KVK geregistreerd. Bargon mikt op 40 duizend gebruikers voor het eind van het jaar. “De opdrachten in de app zijn vooral interessant voor zzp’ers die wat langer ingehuurd worden door opdrachtgevers. We schrijven nu circa 170.000 zzp’ers per jaar in. We zullen hen zeker wijzen op de aanwezigheid van de opdrachten in de app.”

Meer weten?

 • De KVK Connect app voor zelfstandigen kan je hier downloaden.
 • Voor vragen kan er contact worden opgenomen met de product manager van KVK Connect, t.w. Fred Eijsink, e-mail  kvkconnect@kvk.nl
De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

11 reacties op dit bericht

 1. Blijkbaar werkt het alleen voor bedrijven die ook als zodanig ZZP bedrijf ingeschreven staan bij de KvK. Heeft jouw bedrijf een andere bedrijfsvorm dan ZZP ( bedoeld Eenmanszaak) dan kun je geen gebruik van deze app maken.
  Jammer!!

 2. Hugo Jan,
  ik heb ze gebeld en helaas een VoF (man/vrouw VoF) of BV komt er niet in…..

  • Beste Daniël,

   Bedankt voor je feedback. Continu verzamelen we behoeften en feedback van zzp’ers. Daaruit blijkt ons dat veel zzp’ers behoefte hebben aan een besloten netwerk met andere zzp’ers. Aan die behoefte willen we tegemoet komen. Daarom kunnen in KVK Connect zzp’ers (eenmanszaken zonder personeel in dienst en directeuren/enig aandeelhouders van een bv zonder personeel) onder hun eigen KvK-nummer deelnemen.

   Groet,

   Fred.

   • Beste Fred,
    dank voor jouw feedback, is toch weer een nuancering van het bericht dat mij gisteren telefonisch gemeld werd. Iemand met een BV komt er dus wel in (geen idee hoe je controleert of er wel/geen personeel in dienst is), maar een man/vrouw VoF niet, terwijl daar ook geen personeel in dienst.
    Geloof niet dat ZZP een bedrijfsvorm is dus waarom (om mij aan te sluiten bij de vraag van Corne) Waarom deze keuze?

 3. Waarom sluit kvk kleine ondernemers met deze dienst uit? Rare keuze. Publicatie van opdrachten op TenderNed is ook logischer.

 4. Men wilde iets maken wat echt alleen voor de ZZP-er is ! En als drempel hebben ze dus besloten dat ook alleen ZZP-bedrijven (ZZP-eenmanszaken) toegang krijgen tot de app….

  • En vervolgens staan er een heleboel opdrachten van ATOS waarbij vermeld staat “Op deze aanvraag mogen alleen eigen medewerkers of kandidaten die bij jullie op de payroll staan worden aangeboden!!”.

 5. Klopt het dat er daadwerkelijk maar 1 opdracht in staat? Of werkt de App nog niet?

 6. Mocht je problemen hebben met inloggen. Op Freep.nl zijn ook alle opdrachten in een app en website beschikbaar. Met directe link naar het juiste inhuurplatform. Je hoeft geen zzp-er te zijn 🙂

 7. Waarom überhaupt de app. Als ZZP’ers werkelijk de marktplaatsen van de overheid niet kunnen vinden dan wil ik ze niet inhuren